lördag 5 maj 2012

Säsongens värvning?

Serieindelningen fick ni redan i torsdags och efter vissa påtryckningar från bloggkollegan är det nu meningen att jag skulle dela med mig av lite tankar kring den.

Efter att Björn Bodén på ett mycket förtjänstfullt sätt redogjort för hur förbundet har tänkt kan jag väl bara konstatera att deras "argumentation" inte är direkt prickfri. Lite konsekvens hade ju inte skadat, men å andra sidan tycks det ju jämna ut sig i det här fallet. Visst kan man ha synpunkter på att fyra av sex nykomlingar från division 3 hamnade i den östra serien (dessutom fick vi den klart bästa nykomlingen, HF SIF), men samtidigt fick vi de på pappret två svagaste lagen från division 1.

Allt det här borgar ju för att norrtvåan ska bli oerhört jämn den här säsongen. HF SIF har såväl spelarna som spelet för att vara ett topplag och bara deras 3-2-1-försvar kommer att ställa till det enormt för de lag som kommer oförbereda och utan tydliga riktlinjer och god metodik i sitt anfallsspel. Nu när det ska värvas lite till klubbens a-lag också kommer det med all säkerhet innebära att det "spiller över" lite på u-laget, som då blir ännu slagkraftigare. Räkna med att HF SIF tillhör toppen.

Den andra nykomlingen intar en brutal underdog-position, men jag skulle nog akta mig för att räkna ut Bodens BK HF fullständigt. Klubben har troligtvis lärt sig en hel del av den senaste sejouren i division 2 och när spelarna nu har blivit ett par år äldre kan de nog vara med och utmana. Jag har sett Boden spela en match och då tyckte jag mig faktiskt kunna se en intressant intention i deras spel med mycket kotringar och fartfyllt spel. Kan de bara undvika alltför många bortkastade bollar kommer det också att bli en del poäng för bodensarna. Likväl kommer det att bli väldigt tufft och undviker Boden direktdegradering har man gjort det bra.

Från division 1 kommer alltså Strömnäs GIF och Täby HBK. Piteålaget tappar med all säkerhet flera viktiga kuggar (Simon och Erik Karlsson och eventuellt också Rickard Jonsson) och en placering på övre halvan känns i dagsläget realistisk. Men som sagt det är långt kvar till seriepremiären och mycket hinner hända. Täby HBK tappar Erik Sten (oklart vilken östgötaklubb det blir) och eventullt är det tal om att starta om helt med stommen i laget bestående av spelare födda 1995. Känns som att det kan bli tufft för Täby.

I toppen får vi nog istället se de lag som har spelat i division 2 norra den gångna säsongen. Brännan spetsar till en redan bred trupp och sportchefs-Tobbe tycks vara helt på det klara med var på banan förstärkningar behöver sättas in. AIK har om allt faller på plats seriens kanske mest namnkunniga lag och det skulle förvåna mig mycket om de inte är med och slåss om seriesegern. Det enda som egentligen kan sätta stopp för en topplacering är det typiska AIK-syndromet med dålig träningsnärvaro och svårigheter att få alla spelare tillgängliga till alla matcher. Summan av kardemumman blir alltså att AIK, Brännan och HF SIF får ikläda sig ett tidigt favoritskap.

* * *

Det har varit tal om att Enköpings HF skulle byta division 3-serie (på egen begäran?) till den här säsongen. Av den offentliggjorda serieindelningen att döma verkar det dock inte som att det blir mycket av det.

* * *

Man har under veckan kunnat läsa lite här och var om att Niklas Forsmoo med en meritlista som väl knappast ryms i den här framställningen känner sig nöjd med vad han har uträttat på högsta nationella nivå och därför väljer att lämna IFK Skövde. Ny klubbaddress blir moderklubben HV Tidaholm, där han kommer att ha rollen som spelande assisterande tränare. Tidaholm slutade den gångna säsongen på nionde plats i division 3 västsvenska norra, men någonting säger mig att det kan bli en betydligt bättre placering den här säsongen.

Hur som helst måste jag säga att det är fantastiskt kul med spelare som ger tillbaka till moderlubben på det här viset. Tänk bara vilket lyft det kan bli för handbollen i Tidaholm. Mer sånt tack!

När får vi förresten se en sådan här värvning till division 2 norra. Någon klubb som har en utflugen proffsspelare att ringa hem? Kanske borde vi ta och ringa hem David Löfgren (HK Drott). Han började ju trots allt sin handbollsbana i Vassunda IF Handboll. Att det sedan var en mycket kort sejour har inte med saken att skaffa.

* * *

Även i Upsala Nya Tidning hade det smugit sig in en artikel (notis kanske är en mer adekvat benämning) om handboll. Det är knappt man tror det är sant, men faktiskt där var den. Hur som helst kan Skånela IF vara på väg att knyta till sig en ny målvakt. Spelaren i fråga är ingen mindre än HK Eskils Tobias Olsson och jag måste säga att jag hoppas att märstaklubben ror den här värvningen i hamn. Dels för föreningens egen skull så klart, men också för oss som eventuellt kommer att ha vägarna förbi Vikingahallen (eller var det nu blir spel någonstans) nästa säsong. Olsson ska ju tydligen vara en riktigt sevärd målvakt och då tänker jag inte på den bandana han virar runt huvudet sitt, utan på de enastående utkast han ska ha skämt bort Eskils kantspelare med. Skulle vara kul att se om han är så bra på det där som folk säger (jag tvivlar inte på att det är sant). Är så fallet kan det innebära några riktigt sköna och enkla mål för Skånela, vilket ju knappast är fel för en nykomling. Fast först ska han ju in på planen så klart. Med det spel Daniel Bergman har visat upp i målet i år har jag väldigt svårt att se att han inte startar mellan stolparna i premiären i höst.

Mer i ämnet kommer säkerligen framöver, men Olsson bekräftar att han har varit på plats i Märsta och att han nu ska ta sig en funderare innan han lämnar definitivt besked.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar