lördag 14 juli 2012

"Södra Dalarna" på uppåtgående...

Försäsongens andra del närmar sig med stormsteg och jämfört med den första delen är det ingen tvekan om vilken del som är den mest intressanta. Träningsmatcher, försäsongsturneringar och träningsläger äger rum och även om träningsmatcher är just träningsmatcher är det ju omöjligt att undvika spekulationer under augusti och början av september. För vår del (och Brännans) blir naturligtvis Eskil Cup 1-2 september den verkliga indikatorn på hur vi ligger till förberedelsemässigt inför seriepremiären, men även Södra Dalarnas Cup helgen efter ser ut att kunna bli bättre än vad åtminstone jag förväntat mig. Baserat på tidigare upplagors minst sagt ojämna kvalité (på lagen alltså) ser årets startfält minst sagt intressant ut:

HK Ceres (division 3)
HK Ceres (division 4)
Enköpings HF (division 2)
Norrköpings HK (division 3)
Norrköpings HK (division 4)
Hangö IK (FIN, FM-Liga)
Matteuspojkarna (division 3)
Uppsala HK (division 3)
Huddinge HK (division 3)

Tillkommer gör alltså vi själva och säkerligen ytterligare något lag.

Inte så många lag än så länge, men tendensen är i mina ögon god. Någon bättre kvalité på toppen lär arrangören inte få förrän turneringen även riktar sig till klubbar högre upp än division 2. Där är man inte heller arrangörsmässigt (hallarnas inte alltid fullstora mått, avstånden mellan hallarna och den tidigare bottenlösa kvalitetsförsäkran lockar inte), varför det nog får ses som en stor framgång att man har lyckats locka hit en finsk klubb. Likväl är det här en klar förbättring av lägsta nivån. Eskilstunas lagom sportiga akademiker (Elsa IF) får ursäkta, men det blir inte bra när motståndarna knappt har använt klister tidigare.

Ceres fortsätter skrapa ihop resterna från rimbohållet och ställer nu alltså två lag på benen i den här turneringen. Detsamma gäller ett av mysterierna i handbollssverige, Norrköpings HK. NHK imponerar jämt och ständigt i de nationella ungdomsturneringarna (för att inte tala om Partille CUP), men till vilken nytta. A-laget är ett bra division 3-lag, men inte mycket mer. Och detta alltså trots fantastiska ungdomslag. Lämnar alla för handbollsgymnasierna i Göteborg eller vad är det frågan om? Är RP IF Linköping spelarnas val på seniornivå? Vad vet jag, men i Södra Dalarnas Cup bidrar NHK i alla fall till en bättre standard, det vågar jag lova.

Enköping är Enköping, Hangö bör väl åtminstone hålla motsvarande svensk division 2-klass och pepparkaksgubbarna från Farsta var ju länge ett stabilt division 2-lag. Då vet jag i och för sig inte hur mycket av det "gamla" Matteuspojkarna som är kvar nu. Uppsala HK gör inte bort sig i det här sällskapet och det gör inte heller Huddinge.

Kan det till detta komma ytterligare några starkare (division 2-)lag kan det bli en riktigt bra upplaga av turneringen. Jakobsberg brukar ju aldrig dra sig för en septemberkväll i Hedemora och kanske kan vi få se Sundsvall på plats i år igen. Värmländska IFK Hammarö brukar även de vara ett stående inslag liksom Kungsängen, men där undrar jag om man inte är på jakt efter någonting bättre. Med eller utan Kungsängen, Södra Dalarnas Cup kan bli bättre en någonsin och det är välkommet vill jag lova. Nästa steg blir att spela alla matcher på fullstora planer.

2 kommentarer:

  1. Borlänge och falu hk kommer vara med ryktas det från hyfsat säkra källor ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter ju inte orimligt, dalalag som de är. Kul om de ställer upp!

      Radera