onsdag 18 juli 2012

Tyresö vinner!

Det kom ett önskemål om att tippa division 1 norra. Det är ju kanske inte riktigt mitt gebit, men varför inte? Det kan inte blir mer än fel och om inte annat kan det ju vara intressant att följa upp mitt tips kommande vår och se hur det egentligen gick. När "Sjöba" tippar slutar division 1 norra säsongen 2012/13 så här:

1. Tyresö Handboll

Har fått behålla i stort sett hela truppen från i fjol och därtill kryddat med inte minst Andreas Fuxborg (från Sollentuna HK), men även ett par spelare från HK Tyrold (bland annat kvicke mittnian Toni Johansson). Nu när Brejding fått ytterligare en försäsong med de röd-gula blir de knappast sämre och med HK Eskil och Ricoh ur vägen kan det bära hela vägen till en direktplats till allsvenskan.

2. Borås HK 84

"Nykomling" från söderettan, där västgötarna var ett topplag. Det borgar för kvalité och även om toppen i söderserien inte nödvändigtivs har varit bättre än toppen i norrettan det senaste ska det naturligtvis bli en topplacering. Med ex-alingsåsaren och finske landslagsmannen Ville Kangas in i laget får man en bra förstärkning, som troligtvis gör laget ännu starkare i år. Kommer inte tappa många poäng på hemmaplan och dippar man inte alltför mycket i bortaspelet blir det minst en kvalplats till allsvenskan.

3. Djurgårdens IF HF

Uttåg ur allsvenskan och med det kom omedelbart ryktena om att typ halva laget skulle sluta. Att döma av övergångsregistren på SHF:s gamla hemsida har det dock varit ganska lugnt på östermalm. Slutplaceringen är naturligtvis avhängig vilken trupp det slutligen blir. Som det känns nu kan DIF vinna serien lika väl som de kan bli ett mittenlag. Det är svårare än man tror att bara "studsa tillbaka", varför jag tippar en tredjeplats.

4. RP IF Linköping

Unga och lovande RP har blivit ett år äldre och nu är det väl tänkt att man på allvar ska kunna utmana om en topp 3-placering. Vänsterkantens potentiella superduo Adam Sjöö och Daniel Blomqvist borde vara tillbaka i gammalt gott slag efter diverse skadebekymmer och förra säsongens utropstecken Petter Wåhlin är redo att lyfta ytterligare en nivå i sitt spel. Därtill kommer också att Andreas Stockenbergs intåg som tränare säkerligen kommer att ge ett uppsving på kort sikt. Hur det blir på lång sikt låter jag vara osagt. På minussidan återfinns försluten av Calle Andersson (till Skånela IF), men även om det kanske innbär några "lätta" mål färre känns RP på det hela taget lite vassare till den här säsongen. Möjligtvis saknar man på förhand den där spelaren som kan vara med och slåss i den absoluta skytteligatoppen och leverera 6-8 mål i varje match, men å andra sidan är det vare sig en garant eller en förutsättning för en topplacering. RP har ett lag och dessutom, vem vet, kanske kliver någon in och tar den rollen när serien väl drar igång.

5. HK Country

Kvallag i våras, men när övriga lag tycks vara på frammarsch känns det som att Stöpens stolthet står still och stampar, eller rent av går i motsatt riktning. Hyperviktige Jimmy Otter har redan lämnat för Alstermo IF och det blir ingen lättersättlig förlust. Med så pass många starka lag i serien får Country nöja sig med en plats strax utanför kvalplatserna. Dock ska man inte glömma att kollektivet HK Country har överraskat förr och på hemmaplan är man svårslagna. En outsider, men inte ska det väl räcka hela vägen?

6. HK Silwing/Troja

Sex poäng från tredjeplatsen senast och nu gissar jag att Högdalsgänget vill utmana i toppen på allvar. Markus Berg Loen har lämnat för bekvämare bortaresor med allsvenska Ricoh, men istället har man plockat in Strömnäs GIF:s tidigare pendlar- och skyttekung Simon Karlsson. En spelstil som ersätter en annan, men kvalitetsmässigt är de båda av högsta snitt i division 1. Starka hemma och håller de bara ihop det och slipper plötsliga avhopp till Thailand och annat bör det bli ett bättre Silwing/Troja i år. S/T tar fler poäng den här säsongen, men får återigen nöja sig med en sjätteplats.

7. IFK Nyköping

Någonting är på gång i "Nypan" och IFK känns extremt svårplacerat i den här skaran av lag. Någon stockholmsbil lyckades man inte fylla, men man har likväl förstärkt på ett tillfredsställande sätt. Värvningen av Hampus Asp (från CaperioTumba) sticker naturligtvis ut och det är bara att se Nyköpings resultatrad under hans gästspel i januari för att förstå att den här upplagan av IFK nog kommer att kunna hota alla lag i serien -- åtminstone på hemmaplan. Måste förbättra bortaspelet, då finns det en stor chans att mitt tips går helt åt skogen.

8. HK GP

Guifs utvecklingslag, som förhållandevis bekvämt vann division 2 östra trots flera bra konkurrenter. Har naturligtvis väldigt skolade och individuellt skickliga spelare som ska bli elitseriespelare -- minst. Säkerligen blir det en del rotation i truppen under säsongen och vissa dagar kommer man säkert ha förstärkning från a-laget. Svårbedömda, men nog bör de klara sig kvar alltid. De övriga nykomlingarna är trots allt svagare och sedan tror jag att eskilstunalaget lyckas hålla minst ett lag till bakom sig.

9. Mantorps IF HF

Imponerade väldigt under andra halvlek i hemmamötet med Brännans IF i kvalet. Sedan en bekväm resa mot Täby och det blir alltså spel i division 1. Tränare Peter Mildh har av det jag har sett många verktyg att ta till inte minst när det gäller defensiven och det kan han säkert få användning för nu när motståndet blir tuffare. En resultatmässigt lyckad träningsturnering med matcher mot IK Cyrus och RP IF i juni visar att laget har på den här nivån att göra och får man behålla nyckelspelare som Emil Karlsson och slippa skadeelände och andra tråkigheter undviker man med största säkerhet direktdegradering.

10. IK Cyrus

Jönsköpingslaget bygger till stora delar nytt under ledning av Christian Grönblad och är det något lag jag hoppas ska få till det så är det nog Cyrus. Satsningen känns ambitiös och sund och det smarta valet att redan under slutet av förra säsongen matcha för framtiden med de spelare man visste var redo att satsa framåt kan visa sig oerhört viktigt. Laget må vara ungt, men spelarna är inte helt gröna på den här nivån. Kommer att få kämpa för varje poäng, men bör klara en tiondeplats samtidigt som möjlighet till högre placeringar finns.

11. Lidingö SK

Höstens suverän i norrtvåan står nu inför en rejäl utmaning. Med en i stort sett oförändrad trupp ska man nu hålla sig kvar i division 1. "Boken" blir kvar och där är sannolikt nyckeln för att eventuellt klara ett nytt kontrakt. Försvars- och målvaktsspelet har hela tiden varit bra även om det avslöjades vid några tillfällen förra säsongen, men håller anfallsspelet för det faktum att man nu kommer att släppa in sådär tio fler mål per match. Grundspelet finns där, men utöver Rickard Petersson på mittnio saknas den verkliga spetskvalitén som kommer att krävas. Höjs nivån på anfallsspelet finns dock alla chanser till en bra säsong på "ön".

12. IF Swithiod

Sett till det lag som spelade i kvalet hade man tveklöst skickligheten och de gamla rävarna för att lyckas även i division 1, men rykten säger att det inte ser så ljust ut i Västertorp. Målvaktsfenomenet Mikael Bergström, Henrik "HP" Persson, Pelle Danielsson och eventuellt ytterligare någon sägs vara på väg bort och då blir det till större delen klubbens spelare födda 1992 och senare som får dra lasset. Tränare Pekka Palonen har en spännande, men oerhört tuff uppgift framför sig tillsammans med sitt "Switte".

* * *

Inte nog med att det är en "främmande" serie, norrettan känns också jämnare och mer oviss än på väldigt länge. Förra säsongen var det knappast svårt att redan på förhand pricka in de lag som skulle husera vare sig i toppen eller botten. Möjligtvis att den inbördes ordningen topp-4 och botten-4 inte var helt enkel, men precis som tabellen även visade i slutändan var det milsvid skillnad mellan toppen och botten. Den skillnaden tror jag är mindre i år och framför allt känns det som att mittenlagen från föregeånde säsong har större chans att utmana uppåt i tabellen. Dels för att de gått framåt, men även för att förhandsfavoriterna i år inte är i klass med vare sig HK Eskil eller Ricoh HK.

De fem översta lagen på min lista slåss enligt min mening om en allsvensk plats. Silwing kommer närmare och närmare, men räcker inte hela vägen. IFK Nyköping har någonting på gång, men behöver mer tid än bara den här säsongen för att nå samma nivåer som kring åren 2008-2009. Nykomlingarna från division 2 östra kan bli obehagliga överraskningar för många lag. Överlag tror och hoppas jag på en jämnare norretta. Även om striden om de positiva kvalplatserna var rafflande föregående säsong går det inte upp mot en serie där man inte med lätthet kan förutspå utgången i majoriteten av matcherna. Lite som norrtvåan helt enkelt.

2 kommentarer:

  1. Gediget arbete med tippningen. Adam Sjöö är klar för Guif så där tappar RP en viktig spelare. Kommer Blomqvist tillbaka i gammal fin form bör det dock täcka upp den förlusten mer än väl.

    Så här tror jag just nu: (stora frågetecken för DIF och GP)

    1. Tyresö
    Tappar Brun och Landgraff men får in Fuxborg och Johansson. Ett år äldre och ett år bättre med ny hall och ny klubb så borde det gå vägen.

    2. Borås
    Starka redan förra året och utökar satsningen nu. Kangas en klassvärvning till ettan. Många lär få det tufft på de långa resorna till Borås men omvänt gäller ju för BHK som får en bit att resa upp till Stockholmslagen.

    3. RP
    Bra förra året och även om spetsspelare som Andersson och Sjöö försvinner har man en bra målvakt och fin spelidé. Stockenbergs ideliga gormande och hetsande på bänken kan säkert komma att störa en del orutinerade spelare i serien...

    4. Silwing/Troja
    Alltid tunga, alltid bra, alltid otränade och omotiverade. Silwing kan slå alla och även förlora mot alla. Några onödiga poängförluster när nyckelspelare är bortresta, har tid hos frisören eller lägger om bolånet gör att man stannar på fjärdeplatsen.

    5. Country
    Ett mycket bra och välskolat lag som även om man tappar Otter står väl rustade. Det kan ända in i sista stund dyka upp klassförvärv ifrån Skövde och det kan även när som helst försvinna spelare till Skövde. Country kommer kriga i toppen hela året men saknar det sista lilla för att utmana om seriesegern.

    6. Djurgården
    Egentligen omöjligt att tippa Djurgården. Vilka kommer spela? Om man har kvar de spelare som tillhör klubben just nu är man nog storfavoriter att vinna serien - men varför skulle man begära ner sig i ettan om alla spelare är kvar? Lägger Djurgården i mitten av min tabell men beroende på eventuell spelarflykt kan man komma allt från först till sist i serien...

    7. Nyköping
    Överlägsna arrangemang och mäktig hemmapublik. Förra året fick tränare Sundberg ut max av en ganska dålig trupp. Bättre spelare i år men även bättre motståndare i mittenregionen. Jag tror på en sjundeplats.

    8. Mantorp
    En mardröm att som motståndare åka till Klämman och spela. Lär inte ta så många poäng på bortaplan men vinner man rätt matcher så bör det räcka till säker mark.

    9. GP
    Svårt att veta vilka som kommer till spel i ett u-lag. Guif har haft några "sämre" årskullar i 91-94 och nästa riktigt bra gäng är födda 95. Dessa killar är dock lite unga för att bära ett tungt lass i ettan men håller man sig kvar i år lär GP bli betydligt vassare nästa säsong.

    10. Cyrus
    Vanskligt med föryngring men det finns talanger i Jönköpingstrakten och Grönblad är en ambitiös tränare. Kan mycket väl börja säsongen entusiastiskt men lär får det tyngre ju längre in i serien vi kommer. Håller sig förhoppningsvis kvar via kval för Cyrus lär bara bli bättre för varje år framöver.

    11. Swithiod
    En härlig blandning av gammalt och ungt. De gamla måste orka för att Swithiod inte skall bli slagpåsar i serien men är dem med på tåget har man definitivt kunnandet för att kriga om kvalplatserna.

    12. Lidingö
    Något lag måste komma sist och jag tror på Lidingö. Ett bra division två-lag men tyvärr finns det inte så mycket mer att få ut av truppen. Boken en jätte i mål men gör man inte över 20 mål framåt i någon match är det svårt att hänga kvar i serien.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spännande tips med kul kommentarer, särskilt den om Silwing/Troja. Måste väl vara enda laget i norrettan som bara tränar två gånger/vecka, eller?

      Tack för påminelsen om Sjöö, hade helt glömt det. Det var ju så längesedan det blev klart. Annars känns det väl som att vi är hyfsat överens om hur det kommer att sluta, undantaget Djurgården, som ju är svårtippade. Kul att du ville dela med dig av dina tankar kring serien. Fler får gärna haka på och lämna sina tips med motiveringar.

      Radera