fredag 17 augusti 2012

"Balkangenen" -- finns den?

Efter i runda slängar två månaders provspel var det så slutligen klart. Milan Kapuran (född 1988) har alltså bestämt sig för att fortsätta sin handbollsbana i Vassunda IF och det här känns som ett mycket spännande nyförvärv må jag säga. Använd på rätt sätt kommer han att bli både en attraktion med sitt stenhårda skott och ett fantastiskt verktyg inte minst när spelet låser sig lite. Det har aldrig skadat med spelare som kan göra mål ur ingenting och håller han dessutom i den fina skottprocent (3 mål på lika många avslut) han mäktade med i träningsmatchen mot Enköping i juni är det mer än bara bra. På det hela taget känns det som att vi nu har en niometersuppsättning som har alla de kvalitéer ett lag kan tänkas behöva (utan att för den skull vara alltför olika, så att spelet påverkas negativt). Jag talade tidigare om en helt fantastisk konkurrenssituation. Den gäller inte minst på niometer och med Milan in i truppen får vi förhoppningsvis ytterligare en dimension i niometersspelet. Som ni förstår har jag höga förväntningar på våra niometersspelare, men det är berättigat och visar bara på vilka kvalitéer som finns där. Första gången upp till bevis blir på tisdag (se nedan).

Och så var det det här med Milans bössa. Man kan ju inte låta bli att förundras över hur hårt spelare med rötterna på Balkan alltid tycks skjuta. Till och med vår egen David Mihajlovic, som ofta får utstå gliringar för sitt skott, ska en gång i tiden ha haft ett riktigt hårt skott, innan axeln havererade. En enkel och högst rimlig förklaring till detta kan naturligtvis vara att man på Balkan har hittat bra träningsmetoder. Att de ska vara lite speciella har undertecknad själv inte minst fått förklarat för sig av förre elitseriespelaren Dejan Sotra, som fått stora delar av sin handbollsfostran i det forna Jugoslavien. Numera tränar han Vassundas P-00 och de killarna är -- föga överraskande -- hejare på att skjuta. Såvitt jag förstått det hela har Dejan själv nu överfört vissa övningar från sin egen ungdom till träningarna med milleniumgrabbarna och det innebär bland annat att det bärs en hel del fyllda säckar (tror det är för att öva upp styrkan i underarmarna).

Att det har givit resultat råder det inget tvivel om, men de här träningsmetoderna förklarar inte varför en spelare som Milan skjuter så ofattbart hårt. Nu är Milan bara en person och hade jag skrivit det här i en vetenskaplig kontext hade jag antagligen fått en hel del kritik för min brist på empiri (heter det så?), men han har ju fått sin handbollsfostran på svensk mark, långt bort från fyllda säckar. Som sagt, det statistiska underlaget är väl inte överväldigande, men visst känns det som att "Juggarna" är som skapta för att skjuta hårt.

* * *

Det är lite lugnare på träningsmatchfronten den här veckan, men det kompenseras å andra sidan av nästa vecka som bjuder på intressanta matcher inte minst tisdag, torsdag och söndag. Några matcher är det dock och av störst intresse är kanske den som spelas sent imorgon eftermiddag mellan Enköpings HF och Tyresö Handboll U. Tyresös herrseniorer är för närvarande på träningsläger i Eskilstuna och det ger Enköping en möjlighet till vad som nog kan bli en bra genomkörare.

En bra genomkörare lär man också få på torsdag, då man gästar Nibblehallen och Hallstahammar. Hallstahammar har under sommaren riktat blickarna mot Västerås och på så vis lyckats locka över ett par starka kort från VästeråsIrsta HF. Senast lagen möttes, i en träningsmatch i våras, vann Enköping tämligen enkelt. Räkna med en jämnare tillställning den här gången.

* * *

Nästa vecka är det även vår tur att kliva på i matchsituation. HK Ceres står för motståndet i matchen som kastas av i Norrtälje Sportcentrum klockan 19:30 på tisdag kväll. Mer inför matchen kommer i början av nästa vecka.

* * *

Täbys respektive Skånelas herrjuniorer (födda 1994 och senare) spelar en inbjudningsturnering i Eskilstuna den här helgen och ikväll drabbade lagen samman redan i gruppspelets första omgång. Skånela vann med 23-22 i en match där Täby hela tiden fick jaga. Resultatet i sig säger knappast alltför mycket, men lite intressant är det ju med tanke på att spelarna som var på planen idag med all sannolikhet även kommmer att utgöra stommen i Täby respektive HF SIF när norrtvåan drar igång.

4 kommentarer:

  1. Förlåt om jag gör dig besviken men du kan glömma att Milan Kapurans procent kommer stanna lika högt! Jag tror ni får vara nöjda med om den ligger på 15-20 procent

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självklart tror jag inte att han kommer att vara hundraprocentig i avsluten sett över en hel säsong, men lika övertygad är jag om att han kommer ligga på betydligt bättre siffror än 15-20 procent. Jag vet att hans utdelning inte har varit den bästa i HK 71, men det har ju kanske främst att göra med den roll han har haft i uppsalalaget. Väljer man att mer eller mindre bygga spelet kring en spelartyp som Milan finns det en överhängande risk att skottprocent blir sådär. I Vassunda kommer han säkerligen ha en annan roll och använd på rätt sätt kommer han att bli en jättetillgång. Lite orättvist tycker jag att Milan enbart har blivit sedd som en skytt, som inte klarar av spelet i övrigt, men bara i matchen mot Enköping visade han att det finns mer än skyttekraft i den där kroppen. Milan överraskade klart positivt genom att i det offensiva spelet värdera situationerna bra och välja rätt alternativ matchen igenom. Jag både tror och hoppas att Milan är en spelare som lyfter i en bättre omgivning och troligtvis mår han bara bra av att inte ensam behöva dra ett alltför tungt lass själv.

      Radera
    2. Det är svårt och bygga spelet på något annat sätt om man har en spelare som skjuter hårt men inte fattar den speltekniska biten med kombinationer och såna saker och inte riktigt är en "Teamplayer". Det är rätt svårt få in såna saker i huvudet på honom. Sen måste man ju som spelare själv kunna se om man drar ett för tungt lass och lämna över ansvaret på flera spelare!

      ps. Han gjorde inte mest mål förra säsongen

      Radera
    3. Var och en har rätt till sin åsikt, men vill man "såga" någon får man gärna göra det med namn. Känns lite fegt att gömma sig bakom "Anonym". Tala om vem du är, så ska jag bemöta det du har skrivit.

      Radera