söndag 26 augusti 2012

De tusen overallernas lag

HF SIF imponerar och Uppsala HK och Swithiod har en hel del att jobba på inför seriestarten. Det är kontentan av dagens matcher i Vikingahallen.

HF SIF kom till spel med ett -- undantaget ett par spelare -- i seniorsammanhang oprövat lag i dagens första match, men vad gjorde väl det när Uppsala HK uppträdde som ett gäng a-pojkar stora delar av matchen. Visserligen var flera av spelarna i UHK a-pojksspelare förra säsongen, men även de mer seniora herrarna uppträdde oroväckande virrigt emellanåt. Uppsala HK har höga ambitioner, men för att vinna serier krävs ett fungerande försvarsspel och var det någon del i spelet som utmärkte sig lite extra idag var det just uppsalalagets försvarsspel. Och då naturligtvis inte på ett positivt sätt. Nu har jag själv fått uppleva (HK Ceres) och se (Uppsala HK) två av lagen i division 3 östsvenska norra på mindre än en vecka och jag kan bara konstatera att det är occeaner som skiljer lagen åt. Mycket kan naturligtvis hända ännu, men jag har väldigt svårt att se Uppsala HK högre upp än i tabellens mitt.

Om dagens första match var segdragen, tempofattig och nervlös hade vi naturligtvis större förhoppningar på eftermiddagens match mellan ett uppgraderat HF SIF och våra övermän i kvalet, IF Swithiod. Bättre kvalité och tempo blev det så klart också, men spännande var det egentligen aldrig. Visserligen var "Switte" bara en boll efter vid ställningen 13-12 efter 20 minuter (detta trots fem utvisningar för bortalaget under den perioden), men redan då kändes det som att det bara var en tidsfråga innan det på alla plan bättre HF SIF skulle gå låss i målprotokollet. Mycket riktigt, fram till halvtidsvilan drygar man ut ledningen till 18-13 och andra halvlek är en ren transportsträcka fram mot slutsignalen. Seger med 41-26 för HF SIF, som är långt gångna i förberedelserna och ser så där äckligt segersäkra ut. Desto större skada skedd när de sedan åker på sin första förlust tänker jag. Nåja, var HF SIF inte seriefavoriter sedan tidigare passar jag på att utnämna dem till det nu.

HF SIF som seriefavorit ja. Lagets tränare Per Eriksson-Romild stannade som sagt till efter dagens första match och lovade bättring. I det ingick givetvis att man ställde ett nästan ordinarie HF SIF på banan i match nummer två, men bara nästan. Ska man tro Per kan laget lagom till serien förhoppningsvis räkna hem försvarsspecialisten Tim Kulich och gummigubben Gustaf Hallén (båda ingår i elitserietruppen). Inga dåliga förstärkningar i sådana fall och till det har det dessutom talats om att den av målvakterna Tobias "Bandana" Olsson och Daniel Bergman som får minst speltid i elitserien ska ges speltid i tvåan. Som sagt, favoriter.

Sedan var det IF Swithiod. När de entrade hallen undrade man först om det var samma lag som i våras besökte Alsikehallen. Borta var Pelle Danielsson, Mikael Bergström och Henrik "HP" Persson för att bara nämna några, men kvar var i alla fall Staffan Sundström. Och tur var det. Dels för publiken som bjöds på fantastisk enmansshow hela matchen, men framför allt för Swithiod som utan hans konstnummer hade åkt på en ännu större förlust. Sundström prövade under matchens lopp på alla positioner utom målväkteriet och var lika bra oavsett placering på banan. Att säga att lerhandbollens ökrönte konung blir en nyckel för "Switte" är antagligen tidernas understatement. Vid sidan av Staffans trollkonster var det inte mycket som fungerade. 41 bakåt är naturligtvis aldrig roligt, men då ska man komma ihåg att de riktigt stora problemen fanns i offensiven. Det säger så klart det mesta om lagets anfallsspel och precis som alltid när lag förlorar mot HF SIF var problemet att man frångick (?) det kollektiva metodiska spelet och började köra helt och hållet individuella nummer, inte sällan en spelare mot två. Skånela är naturligtvis skickliga på att få motståndet dit de vill, men lite bedrövad blir man faktiskt när man gång på gång får se så genomnaivt spel från deras motståndare.

* * *

Anders Olovssons återkomst till Vikingahallen blev ingen höjdare. En projektil i krysset påminde visserligen om hans tid i Skånela, men det de flesta minns från dagens match är antagligen att han efter knappt 20 minuters spel fick rött kort efter sin tredje utvisning. Hur han fick sin sista utvisning? Tackar som frågar, han rev ned en spelare på offensiv planhalva för att förhindra en halvkontring.

På tal om Anders Olovsson och absolut ingenting är det ju smått enastående hur många olika träningsoveraller det kan existera i ett lag. I dagens "Switte" var det inte två spelare som värmde upp i likadana overaller. Olovsson körde i sin svarta mjukis från tiden i Tyskland och hans kompis från Matteuspojkarna (kommer inte på namnet, men kände igen honom från tiden då pepparkaksgubbarna spelade i norrtvåan) hoppade overallen helt för att istället värma upp i fleecetröja. Inte ens två av de spelarna som spelade i klubben förra säsongen hade lyckats dra på sig likadana overallsjackor Är det här någonting de kommit överens om i förväg och noga har planerat?

* * *

Enköping ångar på och tog igår en klar och odiskutabel seger hemma mot division 3-laget Huddinge HK. Segersiffrorna skrevs till 30-15 efter 15-8 i halvtid.

* * *

Från de division 3-relaterade träningsmatcherna hämtar vi en Falu HK-seger med nio bollar mot Vallentuna HK. Många tror att Falu HK blir det största hotet mot Borlänge i toppen och det här resultatet stärker väl bara den tesen. Även om jag nog vill flagga lite för Ceres också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar