tisdag 17 april 2012

Sjöberg summerar

Efter en gårdag som gick i ett mellan klockan 07.00 och 23.10 blev det inte tid över till en summering. Jag ber om ursäkt för detta, men hoppas att summeringen av helgens kvalspel har varit väntan värd.

Som vi tidigare har kunnat konstatera blir Jakobsberg kvar i division 2 även nästa säsong. Detta efter en odiskutabel seger hemma mot Norrfjärden med 38-28. "Jakan" kopplade greppet från start och kunde ohotad defilera hem det nya kontraktet. Matchen i sig är knappast mycket att orda om, utan mer intressant är vad som händer framöver.

Som vi tidigare har kunnat berätta ska Norrfjärden och Strömnäs GIF sätta sig ned inom kort och rita upp planerna för framtiden. Ingenting tycks i dagsläget vara helt klart, men mycket talar väl för att det blir någon form av sammanslagning alternativt ett mer djuplodande samarbete.

Jakobsberg å sin sida är väl ett av få lag som inte tydligt har aviserat att de går för division 1 nästa säsong, men det kan så klart bero på att de har haft fullt upp med sitt kvalspel. Tids nog sipprar det kanske ut att ambitionen är division 1-spel även för järfällalaget.

* * *

Ricoh lämnar jag mer eller mindre utan avseende, men det kan konstateras att det är fördel IFK Ystad HK.

* * *

Mantorp visade att slakten i Klämmetorpshallen inte var någon engångsföreteelse. 6-1 omgående i matchinledningen och sedan spatserade man vidare mot seger med 32-23.

Jag kan tänka mig att det finns en och annan härnösandsbo som grämer sig rätt rejält över de sista 20 minuterna i Brännans bortamatch mot Mantorp. Ingen kan ta ifrån Mantorp överkörningarna av Täby, men nog hade även Brännan vunnit ganska komfortabelt mot stockholmarna de också.

Nu väntar alltså division 1 för Mantorp och någonting säger mig att de kan överraska. I brist på riktig stjärnglans (möjligtvis Emil Karlsson undantagen) har de hittat en spelsstil som har potential att förbrylla många motståndarlag. Det man-man-betonade försvarsspelet påminner närmast om hur Algeriet och flera andra nordafrikanska länder spelade i början av 2000-talet och bara det är ju intressant i ett Sverige där vi är oerhört konservativa vad gäller försvarsspel.

För Täby ser det däremot tyngre ut. Som tidigare har kunnat konstateras finns det en överhängande risk för att flera av lagets nyckelspelare lämnar laget. Nu sägs det också att Täby kommer att starta upp nästa säsong med en stomme i herrlaget bestående av föreningens pojkar födda 1995.

* * *

Det är fördel Enköping i kvalet till division 2 efter segern med 27-23 i Jeninngshallen i söndags eftermiddag. Nu har man chansen att avöra på hemmaplan och mycket talar väl för att Enköping tar division 2-platsen.

För Sikeås del kan man bara beklaga att de inte har haft samma trupp som i söndagens match tillgänglig hela säsongen. Hade så varit fallet tror åtminstone jag att västerbottningarna hade fixat en mittenplacering. Dock ska man inte räkna ut Sikeå helt i den här matchserien. Sikeå har ett tungt skytte och under den tjugominutersperiod som Enköping frångick sitt grundspel tog Sikeå faktiskt kommandot i matchen. Om Enköping inte riktigt är på tårna och håller sig till sina ramar kan Sikeås okomplicerade spel mycket väl visa sig vägvinnande.

Gustav Odeheim i all ära, men den som stal söndagens show var Viktor Berg von Linde. Vänsternian var riktigt het (åtta mål trots punktmarkering i 30-40 minuter) och de fötter han stundtals visade upp fick Sikeås flyfotade högernia Marcus Öhlund att se långsam ut i jämförelse. Lägg där till ett riktigt rappt skott och ni förstår att BvL blir en viktig kugge i Pierre Gjurajs bygge.

* * *

Helgens positiva upplevelse hämtar jag från Sollentuna Sporthall. Någon kokande gryta var det då sannerligen inte, men hemmalagets spel värmde. Jag själv som inte sett Sollentuna tidigare under säsongen hade nog en bild av att nästan allting skulle kretsa kring Andreas Fuxborg, men riktigt så var det inte. Visserligen var vänsternians andra halvlek remarkabel, men de andra spelarna bidrog med ett snabbt och finurligt spel. Det bör kanske sägas att Fuxborg allt som oftast drog på sig minst två spelare och på så vis skapade ytor för de andra, men som lag betraktat spelade Solentuna en i mina ögon mycket positiv handboll med snabba spelvändingar och ständig fart under fötterna. De gånger jag fick tillfälle att titta upp från tangentbordet var det ofta riktigt underhållande.

Mindre underhållande var kanske Gauthiods spel och hade det inte varit för en helt fantastisk mängd missade avslut från Sollentunas sida hade hemmalagets segermarginal varit mycket större. Resultatet var sålunda smickrande för Gauthiods del. Det långsamma anfallsspelet blev sönderläst och bakåt hade man svårt att få tag i de rappa motståndarspelarna när försvarslinjen sattes alltmer i gungning. Hade det inte varit för en storspelande Michael Bergström i målet hade man inte haft ledningen i paus heller.

Sollentuna har även de fantastiska målvakter. Den här gången fick Mattelin stå åt sidan för Daniel Hallstensson, som passade på att tacka för förtroendet. I övrigt var det bra insatser från Kai-Henrik Striem och Ludvig Nordberg som hade ett fint övertag från respektive kant. Fuxborgs tio mål är naturligtvis svåra att bortse ifrån också.

I bortalaget var det för få som bidrog i någon större utsträckning och det mesta av ansvaret landade då i knäet på Henrik "HP" Persson, men han hade inte någon av sina bättre dagar. Istället blev det gnälligt från Gauthiods sida och det gjorde inte saken lättare. Bäst betyg delas annars ut till Erik Lönnemar (mittsexa) som på sina tio minuter på planen uträttade mer än vad övriga laget uträttade under hela matchen.

Ny match nästa helg och även om det har varit jämnt i de hittills spelade matcherna måste jag säga att det -- sett till söndagens match -- är klar fördel Sollentuna.

* * *

Det här med skillnaden på hemma- och bortamatch är intressant. Från kvalet till division 2 hämtar vi följande resultat:

Skogås HK - Matteuspojkarna 30 - 25

Matteuspojkarna - Skogås HK 39 - 24

= 20 måls differens


Handens SK - Ljungsbro HF 33 - 30

Ljungsbro HF - Handens SK 36 - 20

= 19 måls differens

7 kommentarer:

  1. Att bara slänga sig med att ha div 1 ambitioner utan att backa upp det med en riktig plan med ekonomi och värvningar är inte speciellt seriöst för något av lagen norrtvåan, utom Lidingö. Framförallt efter vad vi sett i kvalen. Just nu är inte serien tillräckligt bra och det skulle förvåna mig om nått lag värvar ett lag som inte gör en Strömnäs till nästa år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan självklart bara tala för oss själva, men i vårt fall kan jag säga att vår långsiktiga vision och den på kortare sikt uppställda målsättningen (som vi håller inom gruppen och föreningen än så länge) är och kommer att vara ordentligt underbyggd på alla de punkter du nämner.

      Jag tror heller inte att någon av de klubbar som har uttalat en målsättning att nästa säsong ta klivet till division 1 bara har tagit det ur tomma intet. Självklart -- och det inser alla -- krävs det såväl ekonomiska som orgaisatoriska och spelmässiga grunder för att kunna ta klivet upp.

      Brännan har sedan tidigare uttalat en sådan målsättning och i deras fall kan jag nog lugnt säga att de har en gedigen grund i alla avseenden. Det enda som fattas är att få ihop det över en hel säsong (det är som bekant svårt att vinna serier).

      Övriga klubbars organisationer kan jag inte tillräckligt väl, men Cliff kan nog lyfta ytterligare några placeringar i förhållande till årets säsong om de förstärker med lite spelare från Hammarbys allsvenska (?) trupp och Kungsängen har traditionellt sett haft en mycket bra ungdomsverksamhet som man kanske kan skörda framgångar av framöver. AIK har det väl tyngre på ungdomssidan, men deras organisation ser ju lite annorlunda ut. De brukar alltid få dit bra spelare och höjer de bara seriositeten en aning med träning och annat, vilket kommer ge en helt annan spelmässig stabilitet över hela säsongen, har de säkerligen förutsättningarna. AIK har dessutom varit med på högre nivåer förr, så klubben vet vad som fordras.

      Ner kommer Täby och Strömnäs och även om de har haft det tungt i år har de säkerligen skaffat sig oerhört mycket erfarenhet som man tar med sig in i framtiden.

      Sammanfattningsvis skulle jag inte vilja vara alltför pesimistisk, utan är istället övertygad om att det går bara man vill. Självklart måste man ha en tydlig strategi, men att så är fallet har knappast förbigått någon.

      Att serien inte är tillräckligt bra kan jag i många avseenden hålla med om, men just därför är det ju positivt att det görs satsningar på så många håll och kanter. Att lagen lyfter sig medför ju att det blir tuffare och bättre matcher, varpå man har större chanser att närma sig division 1-lagen.

      Radera
  2. Vad blir det för bevakning i helgen som kommer?
    / Fille

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dessvärre sammanfaller helgens två huvudnummer (Enköping-Sikeå och Sollentuna-Gauthiod), vilket gör att vi har varit tvungna att välja vilken match som ska rapporteras. Valet föll inte helt oväntat på den förra, men nu har det visat sig att grabbarna på lokalsport.nu kommer att rapportera den matchen. Vi kommer därför inte att rapportera (länk till deras liverapportering kommer givetvis upp här på bloggen) från den matchen, utan tänker istället njuta av tillställning från läktarplats utan en dator i knäet. Bevakningen blir alltså densamma som tänkt, men vi tackar lokalsport.nu för rapporteringen.

      Hoppas det är matchen mellan Enköping och Sikeå som du är mest intresserad av. Det är i alla fall vi, eftersom det rör norrtvåan, som vi ju spelar i nästa säsong, mest.

      Radera
    2. Ja jag tänkte spela själv så det är i allra högsta grad EHF-sikeå jag är intresserad av!
      /Fille

      Radera
    3. Har även bekanta som är utomlands som gärna ville följa matchen. Men då löser det sig i och med att "grabbarna" på lokalsport ska liverapportera!
      / Fille

      Radera
    4. Haha, då vet jag precis vem du är. Lycka till på söndag!

      Radera