måndag 30 april 2012

Lundin: "Vad fan har vi ställt till med?"

Tydligen ska det krävas en elitserietränare för att räta ut vissa frågetecken kring division 2. "Dövinkel med Gladh och Sjöberg" har pratat division 2 och elitserien med Skånela IF:s succétränare Dag "Dagge" Lundin.


* * *


Tjena Dagge, kul att få med lite elitserieglans här på bloggen!

- Tjena Magnus!


Den första frågan är kanske uppenbar. Vad fan har ni gjort!?

- Ja vad fan har vi ställt till med? Vi ställer oss samma fråga om och om igen. Klarar vi det här? Är det möjligt att spela i elitserien med så många egna produkter? Har vi ekonomi och framförallt organisation för elitserien och så vidare? Nu när vi smält intrycken lite grann så tror jag faktiskt att vi kan växa i elitseriekostymen och räta ut frågetecknen till utropstecken istället. Vi är ändå medvetna om att det blir mycket, mycket tuffare på alla plan framöver, för vi ska komma ihåg att vi de två senaste åren när vi rusat genom divisionerna och faktiskt vunnit 37 matcher av 48 möjliga. Den tiden kommer sannolikt inte tillbaka i elitserien, utan det blir att sätta upp nya spännande mål.


Ni fick in Tomas Hagman från AIK halvvägs in i den här säsongen. Hur tycker du att han har anpassat sig med att gå från norrtvåan till den absoluta toppen av allsvenskan?

- Tomas Hagman var en absolut förutsättning för att uppnå det vi faktiskt gjorde. Med sitt extrema spelsinne och vänsterhänt som han är vann han poäng och matcher åt oss. Tänker bland annat på Rimbo (27-27, reds. anm.) borta när vi var decimerade på grund av skador och Tomas stänker in nio baljor åt oss. Utan den poängen, ingen elitserie. Han är dessutom en riktigt bra kille, som hur lätt som helst anpassade sig till vår unga trupp såväl socialt som spelmässigt. En tränad Hagman skulle fungera även på nästa nivå, men frågan är om han är beredd att göra den uppoffringen...


Jag läste i tidningen att truppen förblir mer eller mindre identisk med föregående års. Har du några nyförvärv på gång?

- Vi har lyckats behålla i stort sett alla spelare från förra året och jobbar just nu för högtryck för att kompletera med ett antal spelare. Vi tror att vi behöver lite fler spelare för att klara ett större antal matcher. Men vi jobbar även på att värva in några större pjäser så vi kan tvätta bort "smurfstämpeln" lite grann!


Läste i samma tidning att Tomas Hagman inte förlängt kontraktet. Är det klart att han lämnar Skånela?

- Som jag antyder ovan är det väl tveksamt om Tomas Hagman stannar då han skulle behöva "pausa" livet några år. Personligen skulle jag mer än gärna behålla en maxtränad Tomas i några säsonger, för jag är som sagt säker på att han håller.


Det ryktas att Kungsängens Dan Höglund har varit och provspelat för er. Stämmer det, och vad ser du i så fall som hans starka sidor?

- Danne Höglund tränar just nu för fullt med oss men har ännu inte tagit något definitivt beslut om framtiden. Han är en jättetalang som om han vill går direkt in i min A-lagstrupp. På några års sikt blir han en elitspelare om han själv vill! Om jag inte minns fel dunkade han in sju, åtta baljor över Aris (Sanchez, reds. anm.) i Alsikehallen. Fantastiskt för övrigt vilka talanger Bosse Waltin producerat i den 93-94 kullen från Kungsängen!


Först tar du Skånelas herrar till Elitserien, och sen tar du Skånelas flickor födda 1994 till final i JSM som ett år yngre. Hur bär du dig åt?

- Intresse, engagemang, hängivenhet och en stor portion tur är de främsta skälen till årets framgångar. Det tillsammans med en högfungerande förening med en massa ideellt arbetande människor som drar åt samma håll och med samma mål för ögonen får bli mitt svar på den frågan.


Efter dessa resultat. När får vi se dig på den svenska landslagsbänken?

- Haha. Det tror jag aldrig kommer bli aktuellt av olika skäl.


Vilka är dina styrkor som ledare?

- Som jag sa tidigare: Intresse, engagemang och hängivenhet tillsammans med ett utvecklat "bollsinne" i rollen att hantera människor. Handbollsmässigt befinner jag mig nog på en normalnivå som burit frukt hittills. Upplever annars det rätt svårt att betygsätta sig själv.


Vem anser du har tagit störst kliv i årets upplaga av Skånela?

- Svårt att svara på, men en sådan som Danne Bergman (målvakt, reds. anm.) var ett oskrivet kort när han kom men visade sig vara ett lyckokast. Patrik Unroth är ett annat exempel på spelare som har vuxit in i sin roll på ett fantastiskt sätt. Annars är det LAGET Skånela som växt mest. Vi har vunnit som ett lag och förlorat som ett lag. Vi har under hela säsongen undvikit de stora dipparna, vilket har inneburit att vi kommit hem från till exempel en skåneresa med två poäng trots att vi känt att vi har mer att ge. Tror att det är den största anledningen till seriesegern.


Om Hammarby som det nu ser ut åker ur elitserien, skickar du kapten Jimmy Karlsson på jakt efter Martin Dolk till nästa säsong då?

- För det första så tror jag inte att Bajen åker ur utan OV (Helsingborg, reds. anm.) faller nog på målsnöret igen, tyvärr... För det andra känner vi oss nöjda med den uppsättning V6:or vi har i klubben. Vi ska komma ihåg att vi först och främst är en ungdomsförening och våra lovande ungdomar ska alltid ha första tjing på A-lagsplatserna i den mån dom har inställning och kvalitet nog. Bland annat har vi en 94:a som heter Jesper Filén, som hittills har varit bofast i Zanottis landslag (P-18, reds. anm.) som blir spännande att följa i vinter. Han tillsammans med fjolårets V6:or utgör en bra besättning på den positionen.


Innan den här säsongen började, vad hade ni för målsättning?

- Målet var att etablera oss. Vid jul reviderades den målsättningen till att nå en kvalplats. Sex omgångar före slutet hade vi så mycket luft ner till femteplatsen att vi bestämde oss för att gå all in och försöka vinna serien. Efter mycket tur och skicklighet infriades det målet.


Hur kommer er målsättning att vara för den första elitseriesäsongen?

- Vi sätter alltid upp gemensamma målbilder tillsammans med laget. Detta kommer ske i början av augusti. Kan tänka mig att vi kommer ha en liknande målsättning som förra året.


Ert utvecklingslag vann division 3 i år. Är det viktigt för er att ha ett utvecklingslag högre upp i seriesystemet?

- Ja det är jätteviktigt! Om vi nu leker med tanken att vi når målet och behåller elitseriestatusen så måste vi nog ha U-laget i div 1. Vi har ju vunnit trean flera år på raken men tackat nej av ekonomiska skäl. I år tar vi klivet och siktar mot div 1 med våra lovande juniorer.


Det ryktas om att flera lag hårdsatsar för att avancera i seriesystemet. Hur tror du att HF SIF kommer stå sig i division 2 norra kommande säsong?

- HF SIF kommer bli ett topplag direkt tror jag. Vi behåller merparten av fjolårets trupp och kryddar det med spelare från A-truppen. Samma ledare.


Det har varit en massa tjat om att Vikingahallen knappast kan bli godkänd för elitseriespel. Är det något klart i den frågan ännu?

- Inget är klart i hallfrågan än. Vi väntar på ett positivt beslut från ansvariga politiker, så att vi beviljas dispens det första spelåret. Det funkar tydligen så att dispens beviljas om det finns ett klubbat beslut att någon form av förändring kommer ske i form av antingen utbyggnad av befintlig hall eller ett nytt arenabygge.


Är det enda alternativet till er hemmaborg Fyrishov i Uppsala?

- Vet faktiskt inte om vi är sugna på att spela någon annanstans än i Vikingahallen... Men det får du ta med vår styrelse som är bättre lämpad att svara på frågor rörande hallfrågan. Men om vi beviljas dispens så har det ryktats om att vi ändå kommer försöka lägga några matcher i Fyrishallen i ett försök att nå ut till uppsalahandbollen med omnejd. Avslutningsvis vill jag tacka er på bloggen "Dövinkel" för att jag fick chansen att svara på era frågor. Jag läser bloggen så gott som dagligen och jag hoppas ni orkar blogga lika frekvent i fortsättningen i en tid när alltfler bloggar med samma inriktning tenderar att dö ut en efter en...


Tack för berömmet och lycka till nu med elitserien! Gurgla det i munnen en stund, E-L-I-T-S-E-R-I-E-N.

5 kommentarer:

  1. Det är lite konstigt dom först dissar Fyrishov helt för att sen kunna tänka sig att lägga några matcher där..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet inte riktigt om jag håller med dig om det. Självklart vill Skånela spela alla sina matcher i sin egentliga hemmahall, men samtidigt kan de ju inte helt bortse från det ekonomiska. Vikingahallen har sina begränsningar när det gäller publikkapaciteten och därför är det också helt logiskt om de väljer att förlägga matcherna mot publiklagen (exempelvis Guif, Sävehof och Hammarby om de räddar sig kvar) till Fyrishov som tar in drygt 2000 personer åtminstone.

      Radera
    2. Jag har läst intervjuer där det klart och tydligt framgår att dom "dissar" Fyrishov men dom har väll insett att det kanske inte är så dumt att spela några matcher i Fyrishov

      Radera
  2. Det är ändå komiskt att man pratar om publikmatcher och då bara 2000 personer. Man får ju nästan ont i magen över att vi inte lyckas bättre när vi har en av de bästa produkterna!

    SvaraRadera
  3. Komiskt? Snarare tragiskt. Finns säkert ett underlag för större matcher men inte arenor.

    SvaraRadera