lördag 21 april 2012

Sjöberg tippar (kvalet säsongen 2011/12 del 5)

Det har blivit dags för den femte -- och kanske sista -- kvaltipsomgången. Huruvida det blir några ytterligare tips den här säsongen ligger helt i händerna på Enköping och Sikeå, som spelar en av de tre matcher som letar sig in på veckans tipskupong. Som vanligt när det gäller kvalspel är det i det här inlägget ni hittar facit och denna gång blir utgången av matcherna enligt följande:

Kval till allsvenskan

IFK Ystad HK - Ricoh HK, lördag 15:00 Österporthallen

En match där det som tippare väl finns två vägar att gå. Antingen utgår man ifrån att Ricohs enorma rutin ska bära frukt i en match av den här karaktären eller så envisas man med att tro att träning trots allt lönar sig i slutändan. Förra helgen var Ricoh i ledningen efter 40 minuters spel, men sedan lade hemmalaget i den extra växel som behövdes och gick ifrån till en slutlig sexmålsvinst. IFK Ystad HK är bättre tränade och har en fantastisk vårsäsong bakom sig. Undviker man bara stora darren blir det hemmaspelarna som får jubla över en ny säsong i landets näst högsta serie. Om nu inte ekonomin sätter p för det...

Mitt tips: 27 - 25

* * *

Kval till division 1

Sollentuna HK - IF Gauthiod, söndag 15:00 Sollentuna Sporthall

Bara fyra måls differens lagen emellan senast, men ska sanningen fram var det klasskillnad, i synnerhet i andra halvlek. Med det sagt torde det alltså bli hemmaseger även denna gång, men jag är inte helt säker på att det nödvändigtvis behöver bli så. Känslan hos oss på läktarplats var att Sollentuna var klasser bättre, ändå skillde det bara fyra bollar i slutändan. Är det månne en styrka vi kan se hos gästerna? Jag tror det. Trots att Gauthiod underpresterar och mest springer runt och gnäller på det ena med det tredje, så är man målmässigt sett med i matchen. Kan bortalaget bara skala bort gnället och höja sig några snäpp (inte minst defensivt) går rödvargarna inte säkra.

Personligen är jag övertygad om att "Grytan" kommer att få se ett helt annat Gauthiod den här helgen, men frågan är ändå om det räcker. Spelar Sollentuna lika bra som i den andra halvleken senast, men i 60 minuter ska inte Gauthiod -- vars begränsade spel blev brutalt avslöjat senast -- hänga med. Sollentuna har det bättre spelet, ett högre tempo och en riktig matchvinnare i Andreas Fuxborg. Det ska inte Gauthiod kunna matcha på bortaplan.

Mitt tips: 32 - 27

* * *

Kval till division 2

Enköpings HF - Sikeå SK, söndag 16:00 Idrottshuset Enköping

Så till morgondagens höjdpunkt. 20 bra minuter från Sikeås sida i hemmamötet räckte inte och nu när Enköping "kan varje centimeter" i hallen blir det inte lättare. Bortalaget måste komma igång med sitt okomplicerade, skyttebaserade spel över 60 minuter. Då finns chansen; den bra 20-minutersperioden var trots allt lovande.

Enköping stod för en stark insats förra helgen; få lag åker till Norrland och bara hämtar hem poäng. Nu gjorde man det dessutom utan frontfiguren Gustav Odeheim vid sidan av planen när det skulle till att avgöras. Räkna därför med ett hemmalag som sprudlar av självförtroende. Den enda faran för Enköping är egentligen om Sikeå får till en fullträff och samtliga niometersspelare har sin dag rent skyttemässigt.

Enköping är det bättre laget och undlåter man bara att falla in i gamla synder med ett alltför individuellt spel ska Sikeå inte vålla några större problem. Dessutom har man enorm förbättringspotential i fas 1-spelet sedan senaste matchen. Sikeå är inte rappast i landet vad gäller hemlöpet och deras skyttebetonade spel ger ofta utmärkta kontringslägen för motståndarlaget. En under långa stunder förhållandevis jämn match slutar med att orken avgör till fördel för hemmalaget, som sätter in det matchavgörande rycket sista kvarten.

Mitt tips: 30 - 24

2 kommentarer:

  1. Ooops, alla fel. Det är man inte van att läsa.

    SvaraRadera
  2. Haha, precis. Ett riktigt nederlag får man säga. Mer om tipsfiaskot i "Sjöberg summerar".

    SvaraRadera