lördag 14 april 2012

Sjöberg tippar (kvalet säsongen 2011/12 del 4)

Fjärde kvaltipsomgången av minst fem är det som gäller denna gång och totalt är det fem matcher som ska avklaras. Norrfjärden ska inledningsvis göra det omöjliga och vända underläge 1-0 i matcher genom dubbla segrar på bortaplan mot Jakobsberg och senare i eftermiddag ska Ricoh försöka säkra Las Vegas-resan (och den allsvenska platsen) borta i Österport mot IFK Ystad. När lördagen sedan övergår till söndag får vi veta om Mantorps överkörning av Täby var en engångsföreteelse eller om resultatet i match 1 var talande för klasskillnaden lagen emellan. Dessutom har Gauthiod chansen att skicka sig själva till division 1 och Sollentuna till division 2, när man beger sig till nordligare förorter för match i "Grytan". Självklart glömmer vi heller inte det högintressanta kvalet till division 2 mellan Sikeå och Enköping. Första mötet i bäst av tre går av stapeln i Jenningshallen under morgondagen och matchen kastas av kl. 15:00.

Kval till division 2

Jakobsbergs GoIF - Norrfjärdens IF, lördag 13:00 Viksjö Sporthall

Första halvlek i hemmamötet för två helger sedan lovade gott, men mycket roligare än så blev det inte för norrbottningarna. Jakobsberg lade i en högre växel och gled ifrån i målprotokollet. Nu är det ny match och nya förutsättningar, vilket knappast gör det lättare för Norrfjärden. Norrlänningarnas chans inför det här kvalet låg i att vinna hemmamatchen och på så vis skapa lite nerv hos jakanspelarna inför returen nere i Stockholm. Så blev inte fallet och på det slitna golvet i Viksjö Sporthall lär man inte ha mycket till chans. Jakobsberg visar från start att man är beredda att göra jobbet ordentligt och större delen av matchen blir därför en bekväm resa mot ännu en säsong i Sveriges dyraste division 2-serie.

Mitt tips: 31 - 22

* * *

Kval till allsvenskan

Ricoh HK - IFK Ystad HK, lördag 15:00 Österporthallen

Ricoh envisas med att spela jämna matcher och inte mycket talar väl för att det blir annorlunda i eftermiddag. Normalt sett -- med beaktande av hur stor skillnad (statistiken är rätt tydlig faktiskt) det brukar kunna vara mellan hemma- och bortamötena -- skulle jag säga att det förra helgens förlust till trots är klar fördel Ystad, men den här gången är jag inte så säker. Man vet vad man får när det gäller Ricoh och de släpper väldigt sällan iväg motståndarna; rutinen sätter stopp för rejäla ras. Som framgår tror jag på en kalasjämn match, men till skillnad från bloggkollegan tror jag att ungdomliga IFK -- framburna av en antagligen mycket stor hemmapublik -- trixar fram en tredje och avgörande match.

Mitt tips: 27 - 25

* * *

Kval till division 1

Täby HBK - Mantorps IF HF, söndag 13:00 Tibblehallen

Mantorp visade med all önskvärd tydlighet att division 1-lagen inte nödvändigtvis är bättre än lagen från divisionen under. Maken till utskåpning i ett kval till division 1 (av ett division 2-lag) får man leta länge efter i historieböckerna. Om det någonsin överhuvudtaget har inträffat. 29-14 skrevs i alla fall segersiffrorna till och inte ens det glashala golvet i Tibblehallen ska kunna sätta stopp för gedigna Mantorp. Östgötarna avgör matchserien och tar plats i division 1 nästa säsong.

Mitt tips: 22 - 26

* * *

Kval till division 1

Sollentuna HK - IF Gauthiod, söndag 15:00 Sollentuna Sporthall

Gauthiod fortsätter imponera och bortsett från en mindre lyckad period i andra halvlek var man det klart bättre laget i första mötet. Nu är det emellertid upp till bevis. Sollentuna i "Grytan" har vållat svårigheter för många lag i division 1 och de tre bollarnas marginal man segrade med i Västertorp kan snabbt förvandlas till en klar förlust om Gauthiod inte tar uppgiften på största allvar. Nu tror jag inte att Gauthiod underskattar Sollentuna (vore mycket märkligt när så mycket står på spel om inte annat) och man har tidigare (läs: i Alsikehallen) visat att bortaspel inte är någonting som bekommer laget i nämnvärd utsträckning. , räkna med ett Gauthiod som är precis lika bra som vanligt.

Med det sagt blir frågan istället hur mycket Sollentuna höjer sig när man kommer hem. Som tidigare har nämnts är man väldigt bra i hemmaspelet och den trygghet man känner på hemmaplan gör säkert att man lyfter sig ett par snäpp. Dock lär det krävas att tränare Waltin får igång Fuxborg på ett bättre sätt. Att säga att han var osynligt i förra matchen vore orättvist och direkt felaktigt, men lika bra som han har varit tidigare under säsongen var han inte i måndags. I honom har man ett litet sparkapital och det tillsammans med hemmaplan får mig att tro på en tredje match.

Mitt tips: 28 - 26

* * *

Kval till division 2

Sikeå SK - Enköpings HF, söndag 15:00 Jenningshallen

På förhand ovisst möte där stor betydelse fästs vid vilket lag som har tacklat det månadslånga speluppehållet bäst. Hade matchen spelats i Enköping hade jag utan att blinka tippat enköpingseger, men till Jenningshallen åker man inte för att bara hämta hem poängen. Nu tror jag i och för sig inte att Enköping tar lätt på uppgiften, men man ska komma ihåg att Enköping bara har spelat två "matcher" den här säsongen. Övriga tillställningar har mest varit en promenad i parken, där frågan har varit hur många mål Odeheim och company ska lyckats åstadkomma. Sikeå däremot har spelat VM-final varenda match under våren och kan det här med att spela under press. Den bakgrunden ska knappast underskattas, för sett till respektive lags spelarmaterial är det ingen tveka om att Enköping har det bättre ställt. EHF:s startsexa håller högsta division 2-klass och det måste Sikeå kunna matcha. För Sikeå är det också en nödvändighet att vinna första mötet, för nere i Sveriges närmaste stad vinner man inga matcher. Dessvärre för Sikeås del tror jag inte på västerbottnisk seger i första rundan heller.

Mitt tips: 25 - 28

* * *

När vi ändå är inne på det här med kvalspel måste jag påtala det intressanta i att lagen från de lägre divisionerna (hittills) har visat sig vara klart mest framgångsrika. Om det beror på att det är mentalt sett fördelaktigare att kvala uppåt vet jag inte, men statistiken från säsongens kvalspel är så här långt rätt tydlig. Ricoh står med ena benet i allsvenskan och igår blev det helt klart att Alstermo IF (från denna småländska håla) spelar allsvenskt nästa säsong. Tiomålssegern från hemmamötet med Kroppskultur följdes upp av en seger med 26-23 borta i Uddevalla under fredagkvällen.

I kvalet till division 1 norra (kvalet till söderettan går på tvärs med mitt resonemang, varför det lämnas utanför här) är det fördel Mantorp och Gauthiod (båda från division 2 östra) och i kvalet till division 2 var det bara Handens SK och Jakobsbergs GoIF av lagen från division 2 som lyckades vinna i den första omgången. Skogås HK, HK Guldkroken (från Hjo), Fjärås HK (HK Aranäs utvecklingslag), HK Ankaret (från Bjärred) och IFK Bankeryd vann alla den inledande matchen. Det bör kanske påtalas att alla dessa lag började på hemmaplan. Att utgången ska bli densamma när dessa lag spelar borta är kanske inte att vänta, men ändå. Dessutom tycks det kunna gå bättre än någonsin för de allsvenska lagen i kvalserien till nästa säsongs elitserie. VästeråsIrsta HF går som tåget och OV Helsingborg är också med i racet.

* * *

Det måste vara tungt att vara handbollare i Uddevalla nu. Kroppskulturs damer föll ur elitserien tidigare i veckan och efter förlusten igår får alltså även herrlaget börja om en division längre ned nästa säsong.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar