lördag 28 april 2012

Sjöberg tippar (kvalet säsongen 2011/12 del 6)

Sista tipset för säsongen och med tanke på att det bara är en match på kupongen kan man ju tycka att utsikterna för ett "mitt i prick" är rätt goda. Rent statistiskt är nog så också fallet, men frågan är om det verkligen är så enkelt...

Kval till division 2

Sikeå SK - Enköpings HF, söndag 15:00 Jenningshallen

Att en matchserie som i så stora stycken har talat till Enköpings fördel skulle kännas så oviss när vi nu måste få ett avgörande känns väldigt märkligt, men jag antar att det är det som är själva charmen. I det mentala spelet borde det med all logik vara klar fördel Sikeå. Lagets självförtroende kan inte annat än sprudla och då har vi ändå inte nämnt den lagmoral som västerbottningarna tydligen kan uppbåda. Lägg därtill en målvakt i vansinnesform och det blir ganska tydligt att det på pappret starkare bortalaget kan få det svettigt.

I enköpingslägret brottas man dessutom med vissa skadebekymmer på Gustav Odeheim. Jag kan visserligen inte tro att han avstår från spel imorgon, men skulle så mot förmodan vara fallet är det under alla omständigheter ett rejält avbräck. Odeheim har visserligen inte kunnat ta målsnittet från seriespelet med sig in i kvalet (vilket kanske hade varit lite väl mycket begärt), men å andra sidan är det få spelare som är så nyttiga för sitt lag. Han tar nästan aldrig ett felbeslut och står varje match för ett antal målgivande passningar modell svårare. Varken Enköping eller särskilt många andra lag kan gödsla med sådana spelare och kan han inte vara med imorgon tappar man en viktig konkurrensfördel gentemot Sikeå, som inte har någon spelare med de kvalitéerna. Dessutom har jag -- utan att själv ha spelat med Odeheim -- en känsla av att han sprider lugn och trygghet omkring sig. Hela han ustrålar lugn (lite Ivano Balic, såsom kroaten har uppträtt på äldra da´r åtminstone, i det avseendet) och när han på grund av sin fingerskada inte kunde spela offensivt i slutet av förra matchen var det inte mycket som stämde för Enköping.

Nog om Odeheim och hans betydelse. Enköping har ett bra lag även i övrigt, men stundom har man en illavarslande tendens att frångå sitt grundspel, som är riktigt framgångsrikt. Att de sedan missade 10-15 högklassiga chanser i senaste matchen är naturligtvis inte godkänt och ingenting man kan kosta på sig i jämna kvalmatcher. Kan skärpan i avsluten bli bättre har Enköping goda chanser att vinna.

Sikeå å sin sida måste inse att varje minut av en handbollsmatch är viktig i sig. I de två tidigare matcherna har man haft 20 bra minuter av 60, vilket naturligtvis inte är speciellt lyckat. Likväl har man 1-1 i matcher och kan man nu bara hålla i spelet från första till sista sekund borde det också innebära goda vinstchanser. Därutöver har man enorm förbättringspotential i sitt kantspel, som har varit närmast obefintligt så här längt. Jimmy Johansson på vänsterkanten fick visserligen ett par bollar att jobba med senast, men det var mestadels i kontringsspelet och antalet utspelade bollar på högerkanten hos Kim Levin och Tobias Persson har under de hittills spelade kvalmatcherna varit ungefär lika många som snöflingorna i Sahara. Bättring där och mycket är vunnet.

Så hur slutar då matchen? Ja, jag säger som malmbergssonen Erik Niva sade under eftermiddagens fotbollssändning apropå måndagens Manchester-derby i Premier League: "Jag har inte en aning om hur det slutar och jag trivs väldigt bra med det." Likväl ska jag vara lite modigare än bloggkollegan och faktiskt tippa en slutlig segrare. Det blir roligast så.

Mitt tips: 27 - 30

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar