måndag 9 april 2012

Sjöberg tippar (kvalet säsongen 2011/12 del 3)

Gladh har som alltid lagt fram en tipskupong och precis som tidigare följer jag hans exempel. Dagens tre kvalmatcher slutar så här:

Kval till allsvenskan

Ricoh HK - IFK Ystad, måndag 16:30 Sjöstadshallen

Tvåan i division 1 norra, Ricoh HK, fick oväntat stora problem BK Heid och inte ens hemma i Hammarby Sjöstad lyckades man skaka av sig göteborgarna. Likväl lyckades man till slut knyta ihop säcken i förlängningen och någonting säger mig att det inte var en tillfällighet. Det var likadant när laget spelade i division 2. Ricoh stod i princip alltid som segrare i de jämna matcherna då.

För Ystads del gäller det alltså att avgöra tillställningen i tid och på så vis undvika en dramatisk avslutning. Det tror jag att skåningarna kan lyckas med. Efter en tung höst där man led enormt av spelarförlsuterna inför säsongen (bland andra U20-landslagsmännen Jim Gottfridsson och Gustav Thulin till Ystads IF samt Joseph Azizi till HK Aranäs) fick laget in välbehövlig förstärkning på spelarsidan och därmed började också poängen trilla in. Under våren har man haft en poängkvot värdig ett topplag och inte minst imponerar segern borta mot OV Helsingborg.

Sett till att det är kval är det således lite egendomliga förutsättningar; båda lagen går in i kvalet med gott självförtroende och uppåtpekande form. Det är möjligt att kvalångesten slår lite hårdare mot det unga ystadlaget, men jag tror faktiskt inte det spelar någon roll. Ska Ricoh gå segrande ur ett handbollskrig över tre strider mot detta Ystad krävs det helt andra takter än mot Heid och jag är tveksam till om man lyckas plocka fram det. Ystad vinner en jämn match och ger sig själva två chanser att avgöra på hemmaplan.

Mitt tips: 27 - 29

* * *

Kval till division 1

IF Gauthiod - Sollentuna HK, måndag 14:00 Västertorpshallen

Tidig eftermiddagsmatch i Västertorp och det här kan sluta hur som helst. På pappret två jämbördiga lag, där hemmalaget med all säkerhet kommer försöka tråka ut rödvargarna. I Sollentuna kretsar det mesta kring Andreas Fuxborg och frågan är hur Pekka Palonen Vestberg och hans stab ställer sig till det; blir det punktmarkering från första sekund eller siktar man in sig på att "nolla" övriga spelare och låter Fuxborg göra 15 mål? Taktik när den är som allra mest intressant är det hur som helst.

Jag har ärligt talat jättesvårt att se vilka som kommer att gå vinnande ur den här striden, men målsnålt lär det i vilket fall som helst bli. Det var länge sedan det var så bra målvakter på planen i ett kval till division 1. Helt på måfå tippar jag att hemmaplan avgör till Gauthiods fördel. Dock kommer det här med all säkerhet bli ett kvalmöte som bjuder på enorm dramatik in i det sista.

Mitt tips: 24 - 23

* * *
Kval till division 1

Mantorps IF HF - Täby HBK, måndag 15:30 Klämmetorpshallen

Mantorp går från klarhet och segern i Härnösand för åtta dagar sedan var inte annat än imponerande. Trots dyngskytt Emil Karlssons frånvaro lyckades man med det som många division 1-lag skulle ha svårt med, nämligen att besegra Brännans IF i Öbacka SC. Med det sagt är Mantorp -- för ovanlighetens skull med tanke på att de kommer från den lägre divisionen -- favoriter i mina ögon. Hemma i "Klämman" är man svårbemästrade och Täby kommer få det svettigt.

Fördelen för Tävy är emellertid att man kan åka ned utan press att vinna. Täby har vid förlust två hemmamatcher att luta sig mot och det är därför Mantorp som behöver en seger idag. I Täby kretsar mycket kring Erik Sten, men man ska nog inte stirra sig blind på hans feta skytte. En av norrettans bästa kantspelare, Rickard Oskarsson, huserar i Täby och dessutom har man i truppen den åtminstone tidigare så stora talangen Olle Bristedt. Därutöver har man även den lurige och spelskicklige ynglingen Gustav Nyberg (född 1994). Det är således inte bara Erik Sten och det krävs också att övriga levererar för att Täby ska gå segrande ur detta. Framförallt då Mantorp med framgång har praktiserat ett oerhört offensivt och aggressivt försvarsspel, som kanske inte passar Erik Sten lika bra som ett defensivt 6-0.

Jämnt kommer det med all säkerhet att bli, men jag tror att Mantorps okonventionella försvarsspel och fina form ger hemmalaget segern i den första akten.

Mitt tips: 32 - 28

4 kommentarer:

  1. Switte vann med 29-26. Staffan Sundström(?), Pelle Danielsson och HP segerorganisatörer. Returen blir högintressant, men känslan är att Sollentuna inte räcker till

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror dock att Sollentuna vinner. Fyra bollar ....Switte har ett mycket bra lag att tillgå ..Dock ser framtiden i 1:an ( kanske ) oerhört spekulativt ut ...ska pensionärerna åka riket runt eller får de yngrespelarna chansen . De spelare som drog till Siwing kanske kommer tillbaks ..?

      Radera
  2. Mantorp vann komfortabelt med hela 29-14 mot Täby efter att Täby endast lyckats få in 4 bollar efter första halvlek! Bäst i Mantorp var målvakten Tom Andersson respektive M6 Patrik Petersson. Täbys Erik Steen lyckades "bara" peta in 3 bollar i andra halvlek om jag inte minns fel. I frånvaro av Niklas Johansson i Mantorp så var gamla trotjärnan Robert Ström med men han spelade inte så jättemycket.

    SvaraRadera
  3. Tack grabbar för all info. Ser ruskigt mycket fram emot match 2 mellan Gauthiod och Sollentuna. Nu såg jag ju inte matchen idag, men det känns minst lika ovisst som på förhand.

    Täby tror jag som sagt får väldigt svårt att vända, men man ska aldrig säga aldrig. Minns hur det gick i vårt kval mot Kungsängen förra våren. Seger med tio bollar i första matchen hemma och sedan torsk på bortaplan i den andra med fem mål eller något liknande. Det svänger snabbt och det är det som är tjusningen med denna underbara sport.

    SvaraRadera