torsdag 28 juni 2012

Inget gott som inte har något ont med sig

Knappt hann man blinka så var det där, det nya spelprogrammet. Jag funderade ett tag på om epitetet "emotionell berg- och dalbana" kunde vara något för att beskriva Enköpings inledning på veckan, men kom fram till att det nog var lite i överkant. Likväl är de veckans stora vinnare -- och förlorare.

"Vi ska göra allt för att försöka stuva bort det, men förutsättningarna är som de är och vi får utgå från Sikeås lagda schema."

Herransvarige Pierre Gjuraj Grubbströms kommentar var lika diplomatisk som lättanalyserad. Det här var inte riktigt vad man hade hoppats på och kanske inte heller trott. För visst Enköping kom in sent och det är kanske varken hellämpligt eller roligt att riva upp hela spelschemat och starta om processen, men visst måste det ha hänt någon gång i norrtvåans historia att det har varit sju "stockholmslag" och fem norrlandslag. Rimligen borde det finnas en mall från förr om åren. Eller är det möjligtvis så att förbundet sitter och uppfinner hjulet igen år efter år.

Det som har hänt är alltså att Enköping övertar Sikeås tidigare spelschema mer eller mindre rakt av. Således blir det fem enkelmöten i Norrland istället för ett enkelmöte och två dubbelmöten. Enda skillnaden mot Sikeås schema är att Enköping så klart inte kommer att spela dubbelmöten i stockholmsområdet. Enköping intar med andra ord ett slags semi-norrländsk ställning i den här serien. Vad det innebär ekonomiskt är knappast svårt att räkna ut. Dubbelt så dyrt blir det inte, men kostnadsökningen är märk- och kännbar.

Det här ger givetvis en bitter eftersmak till det glädjebesked som svepte in över enköpingsslätten i tisdags (?), men antagligen är det bara som med livet i stort. Så fort det börjar gå lite bra ska man alltid vara lite skeptisk och påminna sig om att det antagligen är någonting lurt som väntar runt hörnet. Tragisk livssyn kan tyckas, men det tycks stämma ganska bra, i synnerhet i fallet med Enköping. Det är ingenting gott (gratisplats) som inte har någonting ont (höga kostnader) med sig, men samtidigt gäller det motsatta. I ett försök att vara obotlig optimist kan man åtminstone tänka sig att det eventuellt finns en potentiell fördel för Enköping i att spela enkelmöten i Norrland. Troligtvis gör det inte det, men man kan i alla fall försöka intala sig att så är fallet.

Enköping inleder borta mot Hornskroken och innan det här inlägget översköljs med kommentarer vill jag bara poängtera att jag är väl medveten om att det tar längre tid från Sundsvall till Boden än från Enköping till Boden. Men vad hjälper det de som skramlar med bössan för Enköpings räkning. Den här gången kommer man undan med att Enköping kom in sent, men hur gör man nästa gång det är sju "stockholmslag" och fem norrlandslag i serien? Lottar man då om vem som ska få enkelmöten?

Mot bakgrund av Enköpings situation känns det lite småaktigt att gnälla över det nya spelschemat, men visst var det bättre förr? Och även om det inte var det, så känns det så. Det är lite som att skriva om en text man redan har skrivit en gång, men som har raderats på grund av en dum dator. Man vet vad man vill ha skrivet, men har inte fotografiskt minne, varför det slutar med en lite sämre variant av ursprungstexten. Då är det ofast bättre att börja om helt, släppa den gamla texten och byta infallsvinkel. Det är lite svårt i fråga om ett spelprogram, som i många avseenden är rätt förutsebart och stelt. Ändå bryr man sig så mycket och man kan ju egentligen undra varför. Man ska möta alla lag två gånger, en gång hemma, en gång borta. Sedan räknar man samman serien och that's it.

Det primära skälet till min lilla bitterhet är att jag även har andra åtaganden i den här föreningen och att det tidigare spelschemat var "spot on" ur planeringssynpunkt. Alla aktiviteter såg ut att falla ned i varsin ruta utan att överlappa varandra. Allt det är nu omkullkastat och det på grund av att norrlandsresorna för vår del har skjutits fram en vecka i tiden. Nåväl, det är som det är och härifrån väljer jag därför att fokusera på annat.

Premiäromgången ser ut som följer:

Brännans IF - Strömnäs GIF
Sundsvall HK - Bodens BK HF
Hornskrokens IF - Enköpings HF
HF SIF - Täby HBK
Kungsängens SK - AIK Handboll
Jakobsbergs GoIF - Vassunda IF

Noterat och reaktioner:

*Strömnäs GIF riskerar en riktigt tråkig start på återkomsten i norrtvåan.

*Stackars Täby, det kan bli men för resten av serien det där.

*Vad är grejen med att byta plats på Täby och Jakobsberg? Det finns säkert en bra anledning, men jag ser den inte. Klargörande tas tacksamt emot!

*Tur för förbundet att de inte rörde omgångens höjdare, KSK - AIK.

*Synd bara att man nog inte kommer att kunna se den. Historien säger mig att såväl "Jakan" som KSK kommer spela sina hemmamatcher på lördagar. Hade vi fått behålla Täby hemma i premiären hade det inte varit ett problem.

Vi inleder alltså i klaustrofobiska och genomsunkiga Viksjö Sporthall och det kan bli en lurig premiär. Om inte träningsmatchandet i augusti och början av september spökar helt för Jakobsberg är det ett lag med gott självförtroende vi möter och i sin hemmahall har man en del skalper mot på pappret bättre lag. Ett varningens finger är således på sin plats, men samtidigt vet Jakobsberg hur det gick mot oss förra säsongen. 21 minusmål på två matcher för deras del och till saken hör att insatsen i just Viksjö Sporthall var en av de mer imponerande förra året.

Sedan väntar AIK hemma och det kan bli någonting det. Senast det begav sig förgyllde ett höstlöv från brett vänsternioläge den eftermiddagen för vår del. Jag ska se vad jag kan plocka fram till höstens möte. Det är ju trots allt den tiden på året, så omöjligt borde det inte vara.

Sedan väntar två norrlandsresor och bortamöte med Enköping i oktober och därefter rullar det på. Det finns väl egentligen inte så mycket att säga, men en positiv sak (jo, det fanns faktiskt en sådan) med det nya spelschemat är att vi avslutar på hemmaplan. Det känns tryggt och vi minns ju hur det var i våras. De målbilderna kan få en att uthärda såväl Viksjö Sporthall som mycket annat.

Spelschemat i sin helhet ser för vår del ut så här:

Jakobsbergs GoIF - Vassunda IF
Vassunda IF - AIK Handboll
Brännans IF - Vassunda IF
Sundsvall HK - Vassunda IF
Enköpings HF - Vassunda IF
Strömnäs GIF - Vassunda IF
Vassunda IF - Täby HBK
Vassunda IF - Hornskrokens IF
Vassunda IF - Bodens BK HF
HF SIF - Vassunda IF
Vassunda IF - Kungsängens SK
Kungsängens SK - Vassunda IF
Vassunda IF - HF SIF
Hornskrokens IF - Vassunda IF
Bodens BK HF - Vassunda IF
Täby HBK - Vassunda IF
Vassunda IF - Enköpings HF
Vassunda IF - Strömnäs GIF
Vassunda IF - Brännans IF
Vassunda IF - Sundsvall HK
AIK Handboll - Vassunda IF
Vassunda IF - Jakobsbergs GoIF

4 kommentarer:

  1. Efter 4 omgångar har vi 0 poäng och skall då åka upp till Boden för att helst ta 4 poäng och det blir väldigt svårt. Kan vara så att Täby har 0 poäng efter 6 omgångar och då kan man inte komma på någon annan placering än någon av dom 3 sista platserna. Fan också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ta nu inte ut någonting i förskott; det ska väl ändå spelas om det? Visst ni är kanske nederlagstippade, men inte ser ni er väl som slagna redan nu? Eller är det bara ett spel för gallerierna för att när säsongen väl drar igång plocka några friska pinnar på grund av att motståndarna underskattar er? ; )

      Radera
  2. Vi är alla olika. Vi håller inte på med något spel för gallerierna och det bästa är att gå till sig själv och tänka till med vad man har sagt och skrivit när det gäller tippning av serien, eller hur?. Vi hade hoppats på ett bättre spelschema men nu är det som det är.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut! Försökte bara peppa er lite. : )

      Radera