onsdag 20 juni 2012

Omedelbar höjdare i Ekhammarhallen

Det har blivit dags för en av säsongens höjdpunkter -- i alla fall om ni frågar mig. Spelprogrammet för division 2 norra ligger nu i knäet på 12 tävlingsansvariga från Boden i norr till Stockholm i söder och det markerar på något vis på allvar starten för säsongen 2012/13. Det är visserligen bara juni, men tiden springer på bra och rätt vad det är står vi där med första veckan i augusti framför oss och då är det nästan så man kan ta på den där seriepremiären, som man har suktat efter ett tag nu.

22-23 september spelas premiäromgången och som vanligt är det matcher i lokalområdet (ett töjbart begrepp när det kommer till Norrland, men ni fattar) som gäller inledningsvis. Första omgången spelas enligt följande:

Brännans IF - Strömnäs GIF
Sundsvall HK - Bodens BK HF
Hornskrokens IF - Sikeå SK
Vassunda IF - Täby HBK
Kungsängens SK - AIK Handboll
Jakobsbergs GoIF - HF SIF

Inget bodenderby direkt alltså, men det kanske är ett medvetet val att hålla lite på den godbiten. Det första bodenderbyt får vackert vänta till omgång 10 (då är vi inne i december) när Hornskroken spelar hemma mot BBK. Retur kort efter nyår.

För vår del blir det alltså på förhand nederlagstippade Täby HBK hemma i premiären och det känns ju som en klart överkomlig inledning. Dock kan vi vara helt säkra på att de unga täbygrabbarna kommer komma till Alsikehallen helt avslappnade utan minsta prestationskrav och det är väl bara att kolla på matchen mellan Sverige och Frankrike igår för att förstå vad det kan innebära. All underskattning undanbedes således, men det brukar å andra sidan inte riktigt vara vårt dilemma och med en kokande gympasal i ryggen finns det inte utrymme för sådana fasoner.

Annars är det antagligen matchen mellan Kungsängen och AIK som tilldrar sig störst uppmärksamhet. Två på förhand ganska uppsnackade lag med tydliga målsättningar inför säsongen. Det kan bli något utöver det vanliga det och redan där kan vi få ett lag som slår an tonen för resten av säsongen. Kan Kungsängen med Peter Jivestad i spetsen tämja horden av stjärnor i Real AIK? För egen del hoppas jag att denna match spelas på lördagen (vilket för övrigt inte är alltför osannolikt med tanke på att Kungsängen tidigare säsonger har spelat sina hemmamatcher på just lördagar), så att det finns möjlighet för en annan att ta sig till Ekhammarhallen. Vilket osökt leder mig in på en av de större förändringarna inför den här säsongen.

Denna säsong kommer vi nämligen spela våra hemmamatcher på söndagar (handbollslördag blir således handbollssöndag). Tidigare har vi uteslutande spelat på lördagar, men nu är det alltså slut på det -- åtminstone för ett tag framöver. I de flesta fall är det hugget som stucket vilken dag man spelar, men norrtvåan har ju den egenheten att man stundom spelar dubbelmöten. Till saken hör också att vi "bildar par" med HF SIF (som alltså får spela mot norrlandslagen på lördagar) och det är knappast en nackdel för oss i det här fallet. Förhoppningsvis kan HF SIF bidra till att dränera motståndarna såväl fysiskt som mentalt under lördagen och så kan vi ta hand om de spillror som anländer till Alsikehallen dagen efter. Nu tror jag naturligtvis inte att det kommer att gå så enkelt, men vår behandling av norrlandslagen den gångna säsongen (på hemmaplan ska sägas) var knappast till skada för Lidingö, som flera gånger promenerade hem storsegrar i Gångsätrahallen. Ingen större grej egentligen, men förhoppningsvis har vi någon nytta av det.

Tittar vi vidare i spelprogrammet ser vi att vi i omgång två spelar hemma mot Jakobsberg. Två hemmamatcher i inledningen alltså och dessutom mot motståndare vi bara ska ha bakom oss. Tacksamt naturligtvis, men det gäller att ta fyra poäng i dessa matcher också. Då kan vi få den start vi inte fick förra säsongen. Det innebär samtidigt att vi avslutar med två bortamatcher när det är dags att knyta ihop serien i mars. Viktiga bortamatcher kan det bli.

Efter dessa två omgångar är det upp och härja i Norrland som gäller. Brännan och Sundsvall står på menyn under första norrlandsresan (den 6-7 oktober) och kort därefter (den 20-21 oktober spelar vi borta mot Sikeå och Strömnäs. Oktober ser således ut att bli en verklig nyckelmånad, där det gäller att sno med sig så många poäng som möjligt hem till varmare (och självklart också finare) trakter. På tal om värme så är det ju fantastiskt att vi kan avverka två av tre norrlandsturer redan i oktober. Kanske är det inte svinkallt och snöindränkt då. Värre blir det antagligen under resa nummer tre som sker den 19-20 januari. Någonting säger mig att Boden inte är alltför upplyftande så års.

Hela spelschemat för vår del ser ut som följer:

Vassunda IF - Täby HBK
Vassunda IF - Jakobsbergs GoIF
Brännans IF - Vassunda IF
Sundsvall HK - Vassunda IF
Sikeås SK - Vassunda IF
Strömnäs GIF - Vassunda IF
Vassunda IF - Kungsängens SK
Vassunda IF - Hornskrokens IF
Vassunda IF - Bodens BK HF
Vassunda IF - HF SIF
AIK Handboll - Vassunda IF
Vassunda IF - AIK Handboll
HF SIF - Vassunda IF
Hornskrokens IF - Vassunda IF
Bodens BK HF - Vassunda IF
Kungsängens SK - Vassunda IF
Vassunda IF - Sikeå SK
Vassunda IF - Strömnäs GIF
Vassunda IF - Brännans IF
Vassunda IF - Sundsvall HK
Jakobsbergs GoIF - Vassunda IF
Täby HBK - Vassunda IF

Konstateras kan att vi har fyra hemmamatcher i rad i november och första helgen i december och det känns väldigt tryggt. November var sannerligen en guldmånad den gångna säsongen med storsegrar mot Jakobsberg, Sundsvall och Brännan samt en sådan där fruktansvärt skön enbollsvinst mot AIK. Där lade vi grunden till en topplacering senast och nu har vi chansen att upprepa det. Repris, tack!

2 kommentarer:

  1. Finns spelprogrammen klara för de nationella serierna!??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såvitt jag vet: nej. Däremot får man ju anta att respektive förening har blivit tillsänt sig spelprogram liknande det som går ut till klubbarna i division 2. Som du förstår är det dock ingenting vi har tillgång till och det innehåller då bara spelordningen, inte fastslagna tider för spel. Det slutgiltiga programmet får vi nog (precis som i fallet med norrtvåan) vänta ett tag till på.

      Radera