onsdag 27 juni 2012

Och nu då?

Som väntat blev det Enköping som fick platsen och det verkar inte ha varit mycket att fundera över. Mer att tänka på blir det i kölvattnet av Enköpings uppflyttning. Som vanligt blir det följdverkningar nedåt i systemet och i det här fallet kommer frågetecknen gälla division 3 östsvenska norra, serien Enköping skulle ha spelat i. Enligt de uppgifter jag har kommit i kontakt med återstår nu följande 11 lag i den serien:

Avesta Brovallen HF

Borlänge HK

Falu HK

Fjärdhundra SK

HK Ceres

Ludvika HF

Strands IF

Team Rimbo HF

Uppsala HK

Upsala IF

Vassunda HK

Min spontana reaktion är väl ungefär att det kan bli rejäl räkmacka för Borlänge. I en division 3 östsvenska norra som på förhand ser lamare ut än på länge hade jag sett framemot att vi med u-laget skulle kunna ta en stabil mittenplacering och på ett bra sätt etablera oss samt ett in i det sista rafflande tvåkejsarslag mellan å ena sidan Borlänge HK, å andra sidan Enköpings HF. Det förstnämnda känns inte alls otänkbart, tvärtom, men att vi ska få en uppgörelse med en direkt avgörande match liknande den vi fick bevittna i år är knappast troligt. Övriga lag får ursäkta, men såsom det ser ut idag är Borlänge för bra. Vallentuna hade kanske kunnat utmana någorlunda, men de är alltså flyttade till en annan division 3-serie. Vallentuna är pålitliga och i deras hemmahall är de svårbemästrade för vilket lag som helst, men brunkarhandbollen vinner väldigt sällan serier så frågan är om de hade haft en chans ändå. Nu när man dessutom har tappat en av lagets nyckelspelare, målfarlige högersexan Robert Jurell (född 1995), hade det knappast blivit enklare. För Vallentunas del är det likväl lite retligt att de får byta serie nu. Två säsonger i rad har de fått stå åt sidan i toppstriden på grund av att topplagen har varit väldigt bra med division 3 mått mätt. Nu när det ser ut att bli ändring på det flyttas man alltså för spel i en förmodligen mycket tuffare stockholmstrea.

Team Rimbo HF hade ett riktigt starkt lag för två säsonger sedan, men i takt med att Rimbos herrtrupp blev allt tunnare och flera rimboiter valde att lyssna på lockropen från Norrtälje och nuvarande seriekombatanten HK Ceres tunnades klubbens u-lag på herrsidan ut och flera av de yngre spelare som varit tongivande i Team Rimbo blev plötsligt nyckelspelare i klubbens allsvenska lag. Mycket hänger således på hur Rimbo får ihop truppen till i höst, men räkna inte med att Jerry Tollbring och Johan Lundgren (om han blir kvar i Rimbo vill säga, vissa rykten placerar honom i elitserien) är alltför frekventa i division 3. Nog för att de brukar kunna fylla på med dugliga spelare från ungdomsleden, men ett stabilt lag som kan slåss om seriesegern är det knappast. Troligare är att de till följd av skiftande spelarmaterial kommer att pendla mycket i sina prestationer från helg till helg.

Det blev ett litet sidospår från det som egentligen skulle avhandlas här, men det kan ju knappast bli för mycket spekulationer. Därför drar jag på med ett tidigt tips av division 3 östsvenska norra. Strax före seriestarten kommer mitt slutgiltiga tips är tanken, men så här tippar jag till dess träningsmatcher, urdragningar och värvningar säger annat:

1. Borlänge HK -- Ett mellanår i ryggen, men i en jämförelsevis blek serie är BHK storfavoriter. Interna stridigheter (likt de vi såg för två säsonger sedan) är enda hotet mot Erik Axelssons nya lagbygge.

2. Falu HK -- överraskade som nykomling i fjol och i den tunna konkurrensen kan falupubliken mycket väl få se ett topplag på Lugnet i år. Har värdefull rutin och kvalité i flera tidigare borlängespelare.

3. Team Rimbo HF -- Fågel, fisk eller mittemellan? Beror helt på hur man får ihop seniortruppen i stort, men talang och ungdomlig entusiasm finns det gott om. Det borde räcka till en placering topp-3 bara man undviker bortamatcher utan avbytare och liknande missöden.

4. Vassunda HK -- Nykomlingar är vi, men kvalitén finns för att till och med kunna vara med och utmana om en kvalplats. Sticker jag ut hackan lite väl mycket? Jag tror inte det, men de sista omgångarna kan så klart bli kritiska.

5. Uppsala HK -- Visionen finns, men är kunnandet tillräckligt för en topplacering redan i år? Tiden får utvisa det, men en mittenplacering känns rimlig under debutsäsongen för den nya uppsalaklubben. USIF:s a-pojkar som jag får förmoda är en viktig del i detta lagbygge kan behöva tid att acklimatisera sig för seniorspel och då blir det en säsong i mittens rike.

6. HK Ceres -- Mästerliga när det kommer till att på sant rimbomanér ösa in mål -- men bara mot sämre motstånd. Även om serien knappast är det bästa vi har sett är det högre nivå än division 4 och då finns det en överhängande risk att norrtäljelagets segertåg tar stopp. En mittenplacering ska det dock bli, det ser Jesper Lidberg och Johan Blomqvist till.

7. Avesta Brovallen HF -- Började bra i fjol, men föll tillbaka till en plats på nedre halvan. Blir inte ändring på det i år. Inte oävna, men spetsen saknas. Kopparhallen ett stort plus.

8. Ludvika HF -- Brukar inleda svagt, men rädda sig undan nedflyttning lagom till de avslutande omgångarna. Samma scenario i år?

9. Fjärdhundra SK -- Brunkarhandbollens moder tar sina poäng och ställer till besvär för lag titt som tätt. Därför blir det nytt kontrakt den här gången också -- den här gången utan förbundets hjälp.

10. Strands IF -- Kan klättra någon placering om man får till det på hemmaplan, där man kan vara svårspelade. Förra säsongen var dock ingen hit och som fyra i division 4 får man finna sig i att man ses som nedflyttningskandidat.

11. Upsala IF -- Tappar hela ordinarie niometersuppställningen och får svårt att ersätta den. Seriens klart tunnaste trupp och här finns det tyvärr risk för en "Strömnäs" (noll poäng under en hel säsong).

Så till huvudsyftet med det här inlägget. Efter Enköpings uppflyttning är det alltså bara elva lag kvar och frågan blir då om man väljer att fylla på med ett lag till. Min känsla är att man låter serien bestå av elva lag. Primärt för att rädda division 4 östsvenska östra. Den uppmärksamme har säkert redan noterat att fyra av lagen ovan egentligen skulle ha spelat division 4-handboll den här säsongen, men att någonting har hänt på vägen. Fjärdhundra och Upsala IF har uppenbarligen varit extra snälla i år och fick trots att de spelat sig ur serien nya kontrakt. Samtidigt fick vi själva en plats (trots att vi slutade på andra plats i division 4), liksom fyran i vår serie, Strands IF. Att så blev fallet är naturligtvis en konsekvens av vilka lag som gick upp från trean och vilka som föll ur tvåan. För att jämna ut serierna kan det ibland bli så, men det får ju vissa konsekvenser vidare nedåt i systemet. Division 4 östsvenska östra tunnas ut och består i nuläget endast av sju lag om jag har räknat rätt. Skulle man fylla på med ytterligare ett lag i division 3 för att kompensera för Enköping blir det sex kvar och då är det knappt en serie längre.

Om man mot vad jag tror väljer att fylla på med ytterligare ett lag uppstår det något komiska scenariot att tabellfemman (då talar vi nästan nedre halvan av tabellen) i division 4 östsvenska östra, Films SK, får platsen. Detta eftersom HK Ceres (etta) redan är uppflyttade i kraft av sin serieseger, Vassunda HK (tvåa) har fått en plats, HK 71 B (trea, numera ersatt av Uppsala HK B) inte får gå upp eftersom klubbens a-lag spelar i division 3 och Strands IF (fyra) har fått en gratisplats. Märkligt värre och inte undra på att division 3 riskerar att bli sämre än på länge. För övrigt undrar jag om sporthallen i Österbybruk (Films hemmahall) ens är godkänd för spel i division 3. Tveksamt med tanke på att Erik Axelsson själv skulle täcka hela planens bredd.

9 kommentarer:

  1. Om Borlänge får ihop fler spelare än de 5-6 som kör försäsong nu så blir de ohotade, väldigt stark förstasexa

    SvaraRadera
  2. Senast igår hörde jag snack om att Borlänge kommer fylla på med 97:or i A-laget.. Går de och vinner serien med ett sånt underlag så får vi utse ny sveriges sämsta division 3! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det ens tillåtet att spela 97or i seniorserie? Vi fick inte dispens att flytta upp en 96a förra säsongen.

      Radera
    2. Stockholms handbollsförbund har nolltolerans för åldersdispans, vi hade samma problem förra säsongen.

      Har dock hört att de är snällare med den frågan i Uppland.

      Radera
    3. Det där med dispenser är ju ett kapitel för sig. Vassunda hade det för några tjejer födda 1996 den gångna säsongen, så att de skulle kunna spela med damernas u-lag i division 3 utöver a-flicksserien. Så långt gick det bra, då det är en serie som administreras på distriktsnivå (i det fallet Upplands HF). Skånela å sin sida ville ha dispens för jättetalangen Emma Fernis (även hon född 1996), så att hon skulle kunna spela med HF SIF i damtvåan. Det fick hon också till en början, men sedan drogs dispensen in om jag har fattat det hela rätt. Anledningen var att det var en nationellt administrerad serie. Gränsen torde alltså dras på så vis att dispenser för "minderåriga" inte godtas i nationellt administrerade serier/tävlingar och att det i annat fall är upp till respektive förbund att sätta sin policy. StHF är som sagt benhårda, vilket inte är så konstigt med tanke på att det är ett av de förbund som hårdast driver frågan om att ungdomsspelare inte ska in i seniorhandbollen för tidigt. Uppland å sin sida har varit mer positivt inställda till dispenser, vilket naturligtvis har att göra med att spelarunderlaget i distriktet inte alltid möjliggör a-ungdomsserie (även om de flesta likt Vassunda och Skånela konsekvent har sina ungdomslag i stockholmsserierna).

      För Borlänges del borde det således gå an, men man får väl hoppas för spelarnas egen utvecklings skull att de får spela a-pojkshandboll också. Man behöver få göra klart ungdomsåren, men sköter BHK det hela snyggt borde det inte vara något problem. Även om latmasken verkar spöka en del i deras herrtrupp kan jag inte tänka mig annat än att 97:orna skulle ses som komplementspelare med möjlighet att skaffa sig lite nyttig erfarenhet från seniorhandboll (inte minst träningarna kanske). Därför behöver du heller inte oroa dig för att vi ska behöva utse en ny "Sveriges sämsta division 3". Nog för att den inte är vad den en gång var (tror aldrig den blir så bra som för två år sedan igen), men det är långt kvar tills vi når samma höjder som norrtrean. ; )

      Radera
  3. Inga 97or i bhk men en del 96or och de får spela. Skulle nog akta mig för att döma ut bhk trots tunn trupp. Inget ont om spelare i div 3 men av vad jag såg förra året så har jag svårt att se vilket lag som skulle ha en spelare som orsakar problem för Axelsson/Rosenberg i mittförsvaret. (nu när Enköping och SIF gick upp). När dessutom målvakt Fredrik Bergqvist kommit hem från Alsterno if så läcker inte målet heller, men det ska bli kul att följa! /Dan Larsson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för infon Dan, men som sagt, jag har väldigt svårt att se något lag ens ska kunna hota BHK mer än i på sin höjd någon enstaka match och jag tror att de flesta håller med mig på den punkten. Pappret är inte allt, men i det här fallet blir det lite väl mycket för motståndarlagen att kompensera för. Tyvärr lär inte inställning och bättre försäsong hjälpa särskilt långt mot BHK för de flesta lagen i trean. Glöm för all del inte heller din kompis Dahlqvist. Han borde ju kunna bidra med en del offensivt om inte annat. ; )

      Radera
    2. Har lite info om BHK som inte har kommit fram om deras fullständiga potential tror jag.
      Utöver de spelare som redan nämnts här på bloggen (Axelsson, Dahlqist, Bergqvist) så har dem fått ett nyförvärv till, en vänster 6:a från Ludvika som är väldigt duktig och kommer han in i lagets spel och anda så kan han vara en fullgod ersättare för förlusten av Dan larsson (som vi alla hoppas skall gå otroligt bra i sin nya klubb).
      Dem har även Pontus Borgström som jag har för mig är född 1995, och ser ut att bara bli starkare och starkare och under många av de lite äldre spelarnas hjälp tagit stora kliv från förra året av det jag sett på deras träningar.
      Jesper Rosenberg som gick mellan BHK-Falun-BHK förra året är ett riktigt muskelpaket som jag har svårt att tro någon handbollsspelare under div1 kan utmana honom i ren styrka och tillsammans med Axelsson så kan BHK nog ha det starkaste 3:orna dem haft på många många år.
      Då BHK är en klubb som spelat i div 1 många år några år i div 2 och även varit ihopslaget med mittdalarna HK som spelade i 1:an och 2:an innan de gick i konkurs så skall det läggas till att 2 killar som spelar i BHK har en otrolig mängd rutin och kvalite för väldigt mycket högre seriespel än div 3, och det är de två bröderna Erik och Anders Andersson som båda två om jag inte läst fel under årens lopp varit väldigt attraktiva och aktuella för många klubbar runt om i landet där det handlat som allsvensktspel för båda två, kan bara BHK få dem att prestera på den nivån dem kan när dem två har roligt på plan tillsammans blir jag förvånad om nån annan behöver röra bollen.
      Tror dock att mycket av BHK:s problem och varför dem ligger i 3:an är att det alltid funnits en stark start 6:a av bra klass med 3-4 spelare av div 1 klass och även högre men man har inte på många många år fått ihop detta, något som jag för närvarande måste erkänna ser ut att kunna hända under Axelssons stenhårda träningar och ledning (jag förvarnar för ett helt nytt BHK till årets handbollsmatcher och längtar efter att se dem i hemma i maserhallen)

      Radera
  4. USIF:s a-pojkar kommer inte spela i A-laget! Dom var inte med på mötet innan försäsongen startade ( Dom var inbdjudna) sen har dom inte kommit på typ en enda försäsongsträning med senoirerna som dom också är inbjudna till...

    Sen skulle jag säga att det är inget annat lag i serien som har en tränare/ledare med den kompetensen som Tony Gjuraj har! Så kunnandet/kompetensen finns där

    SvaraRadera