tisdag 19 juni 2012

Sena gratulationer

Det blev alltså norrtvåans Jakobsbergs GoIF som tog hem segern i Eken Cup den gångna helgen. Bara en förlust blev det för järfällalaget på vägen fram mot guldet, vilket får ses som en imponerande bedrift med tanke på att de vädermässiga förhållandena gjorde alla matcher -- oavsett de egentliga styrkeförhållandena lagen emellan -- oerhört ovissa. I finalen besegrades HK Cliff med 21-20 efter förlängning. Vi riktar ett jättestort grattis till Jakobsberg och konstaterar att det tycks vara ett cuplag av rang. Seger i Södra Dalarnas Cup för två säsonger sedan och nu alltså seger i Eken Cup. Grattis!

* * *

Listan över deltagande lag i Eskil Cup den 1-2 september är fulltecknad. Arrangören HK Eskil har tydligen haft vissa planer på att utöka turneringen till 16 lag, men det ser ut att stanna vid åtta. Gott nog och utöver oss själva är följande lag anmälda:

HK Eskil -- Arrangör och som enda allsvenska lag storfavorit, förutsatt att de spelar med bästa möjliga lag. Har inför säsongen tappat bland andra Tobias Olsson (målvakt till Skånela IF) och Markus Stegefelt (vänsterniotalang till Alingsås HK), men ser å andra sidan ut att eventuellt knyta till sig ett par spelare i bland andra tidigare eskilstunabekantingarna Henri Auer och Tomas Tverin (gångna säsongen i Djurgårdens IF HF). Hur som helst ett profilstarkt lag, som blir en rejäl och rolig utmaning om vi får möta dem.

Brännans IF -- Härnösandslaget bygger tålmådigt vidare och satsar till stor del vidare med truppen från förra säsongen. Klart är att Jonathan Tjernberg lämnar för spel i HK Haga och vem vet, kanske får Oscar Westerlind chansen högre upp i seriesystemet. På plussidan återfinns mittsexvirtuosen från Stöpen, Mattias Söder (ny från Hornskrokens IF), och det ramvikska spänsfenomenet John Nordin, som ansluter från LIF Lindesberg. Kommer med all säkerhet slåss i toppen av norrtvåan och får här värdefull matchning mot starkt motstånd.

Hallstahammars SK -- Nykomling i division 2 östra, som den gångna säsongen vann division 3 östsvenska västra storstilat. Har ett rutinerat lag med flera spelare som har spelat högre upp i serisystemet. Bland andra återfinns (eller åtminstone återfanns) ex-vassundaiten Daniel Hedlund i laget. Hedlund har tidigare spelat i elitserien. HSK är en underdog som säkerligen kommer kunna överraska.

Åbo IFK -- Turneringens finska inslag, som tycks ha kastat om ordningen i föreningsnamnet (IFK Åbo?). Dock ska det sägas att föreningen har den goda smaken att ha all info på hemsidan på såväl svenska som finska. ÅIFK spelar till vardags i den finska högsta divisionen och min erfarenhet av finska FM-liga-lag är att de håller ungefär samma nivå som lagen i allsvenskan och division 1. Förra säsongen lyckades vi faktiskt besegra tabellsexan i finska högstaligan BK-46 med en boll i en träningsmatch på försäsongen efter att Robert Högberg kastat in en boll från 12 meter i absolut sista sekund. BK-46 som då var på träningsläger i Märsta besegrade samma vecka Sollentuna HK och Täby HBK, så helt okej division 1-klass håller lagen åtminstone.

HK Silwing/Troja --Tabellsexan från division 1 norra. Har tappat spelföraren Berg Loen till Ricoh HK och högersexan Sebastian Cohen till Enköpings, men är ett pålitligt, stabilt och storväxt lag som blir en rejäl utmaning för de övriga lagen. Huvudutmanaren till HK Eskil som det ser ut i nuläget.

HF SIF -- Förhandsfavoriten till seriesegern i division 2 norra är självklart på plats och här får vi säkerligen en indikation på vad vi har att vänta från märstalaget. Kan rotera hur mycket som helst i truppen och kan komma med precis vad som helst, men utgångspunkten tycks ändå vara att juniorerna ska utgöra stommen i division 2-laget. Har ett inarbetat spel offensivt och ett 3-2-1-försvar som kan ställa till det för de flesta. Om någon motståndare kommer oförberedd utan struktur och metodik i anfallsspelet kan det gå undan.

Anderstorps SK -- Småexotiskt besök från de småländska skogarna blir det också och det känns väldigt spännande. ASK klarade sig kvar i division 1 södra med ett nödrop och för att undvika liknande upplevelser nästa vår har man nu förstärkt inte minst på tränarsidan. Där kliver nämligen Alstermo IF:s tidigare målkung, finländaren Jan Hagman, in i tränarrollen.

På det hela taget känns detta som en lyckträff. Bra blandning av lag där det flesta är nya bekantskaper, vilket alltid är roligt. Dessutom känns nivån optimal sett till det läge vi just nu befinner oss i. Ambitionen är högt satt och för vidare utveckling är det då värdefullt -- för att inte säga en förutsättning -- att matcha mot lag i högre serier. Den möjligheten får vi nu och det känns väldigt bra.

8 kommentarer:

  1. Jakosberg är sämst! Senaste Södra Dalarnas cup åkte dom ju ut mot ett halvdåligt div 4 lag sen verkar det som att bara super när dom åker dit

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sämst är ett starkt ord, men visst, senast gick det inte så bra i Hedemora. Och ja, vi har väl också våra teorier om varför. Likväl går det inte att ta ifrån dem segern året dessförinnan och nu blev det alltså ännu en cuptriumf. Då får man nog kalla "Jakan" cuplag ändå. Hur det kommer att gå i serien däremot är en helt annan sak, men det får tiden utvisa.

      Radera
    2. Jakan ser inte Hedemora som en cup dit man åker för att vinna utan mest för att umgås inom truppen. Sen att de vann en gång berodde nog mest på att motståndet inte var av högsta klass.

      Radera
  2. Mja, sämst känns ju lite underligt att kalla oss. Framförallt dagarna efter vi var bäst i en hyggligt stor turnering.

    Det är sant att tidigare tränarkonstellationer använt Hedemora som en inkilningshelg som kommit ganska bra i tiden när det fortfarande är 3 veckor till seriestart och man är mitt i en tung träningsperiod. Vi har siktat på att spela bra handboll på lördagen och sent ha kul på kvällen.
    Hedemora är en riktigt kul stad att gå ut i. Fler av er borde prova.

    Det året vi vann så vann vi över Vassunda, Sundsvall och Enköping på söndagen, om jag inte minns helt fel. Helt ok motstånd tror jag de flesta som läser bloggen tycker.

    Cup är cup och serie är serie. De har inte så mycket med varandra att göra egentligen.

    SvaraRadera
  3. Även dåliga lag kan vinna en cup ibland!

    Man åker man väl på cuper för att försöka vinna och sen går det som det går? Man åker väl inte på en cup med mentaliteten att man ska förlora.. Dra och supa skallen av sig kan man göra när cupen är slut.. Man kan ha roligt som lag ändå

    SvaraRadera
  4. Skriv ditt namn och lag så ska jag bemöta dina kommentarer.

    SvaraRadera
  5. Håller med dig Johan ha kul och bli ett lag är ack så viltigt för att bli ett bra lag än att jubla att alla tagit 200kg i knäböj.

    Ni som gnäller och hånar motståndare här inne anonymt, kom ur skalet!

    Med vänlig hälsning, BB / div 2 norras utsända i Kiev

    PS grattis till Eken titeln, jag har ett silver från 2007 då vi lämnade WO i finalen mot Skånela

    SvaraRadera
  6. Visst man åker på cuper för att ha kul och bli ett lag men det gör inte per automatik att man bara ska ställa in skorna och skita i hur det går..

    SvaraRadera