onsdag 4 januari 2012

Halvtid

Jul och nyår har passerat och till helgen är det dags att återgå till spel. Min bloggkompanjon har som ni säkert redan sett kommit med sina tankar kring höstens spel i Div 2N och här kommer nu även en halvtidsanalys av Div 4ÖÖ.

En snabb titt på tabellen ger vid handen att det under hösten har skett en successiv utveckling mot tre separata skikt i serien. I toppen återfinns vårt u-lag, HK Ceres och HK 71 B. I mitten-skiktet hittar vi en rad lag som har vunnit ungefär lika många matcher som de har förlorat och i botten hittar vi Bålsta IF och Lagunda AIK som ser ut att få göra upp om jumboplatsen.

Att påstå att det nuvarande tabelläget är otippat vore kanske aningen magstarkt, men det finns enligt min mening två överraskningar i serien, en positiv och en negativ. Om vi börjar med den positiva överraskningen så är det HK 71 B, åtminstone sett till hur de har presterat tidigare säsonger. Dock ska man komma ihåg att de har ett a-lag i div 3 och det är onekligen en fördel att kunna flytta ner spelare från spel på högre nivå.

Den negativa överraskningen måste tveklöst vara seriens nordligaste lag, Strands IF, som förra säsongen degraderades från div 3. Kan inte tänka mig annat än att de inför säsongen räknade med att snabbt studsa tillbaka och besvikelsen är säkerligen stor i Hudiksvall just nu. Strand har definitivt ett lag för topp-3, men någonting står inte rätt till och risken är står att det blir många betydelselösa matcher under våren. Tur då att det går bra för klubbens damer som likt tåget ångar på mot div 1.

I övrigt är det mestadels väntade resultat och många lag tycks få stå ut med en vårsäsong utan riktig nerv. Detta gäller emellertid inte de tre topplagen, som får stå ut med "måstematcher" hela vägen in i kaklet.

Vid sidan av HK 71 B är det alltså HK Ceres och vårt eget u-lag som huserar i tabellens topp. HK Ceres, som inför säsongen både breddat och spetsat till truppen med spelare från Rimbo deklarerade redan tidigt att man hade för avsikt att så snabbt som möjligt ta sig upp från division 4 för att därefter fortsätta vandringen uppåt i seriepyramiden. Var det hela i slutändan landar är svårt att veta, men de besitter definitivt ett tempo värdigt division 3. Ceres inledde säsongen med att i match efter match fullkomligt köra över motståndet och 50-60 mål framåt tillhörde inte ovanligheterna.

Ceres seglade snabbt upp som skyhög favorit, men ännu hade man inte mött toppkonkurrenterna. I omgång 7 kom också första förlusten när man på Fyrishovs slitna golv betvingades av just HK 71 B. Omgång 8 innebar tillfälligt andrum för Ceres som hemma i Sportcentrum besegrade Films SK, men redan i den nästkommande bortamatchen mot Strand var man nära att noteras för ytterligare ett poängtapp. Med blotta förskräckelsen lyckades Ceres dock få med sig samtliga poäng efter seger 22-21. I den därpå följande hemmamatchen noterades man åter för 50 mål och självförtroendet var säkerligen på topp inför höstens sista match, seriefinalen mot Vassunda...

För vår del finns det inte mycket att säga egentligen. Spelet har i det mesta fungerat och bortsett från den onödiga förlusten i premiärmatchen mot HK 71 B har det flutit på med idel segrar. 9 raka nu! Och det ska bli fler. En genomgång av samtliga matcher riskerar att bli tradig, varför jag väljer att lyfta fram två insatser under hösten.

Den första hämtar vi från idrottshallen i Hudiksvall, där vi med en minst sagt tunn trupp (undertecknad som skulle coacha fick spela 55 minuter i ihopsamlade matchkläder och vi noterades för fler ledare än avbytare) stod för en riktig bragdmatch. Vinst 26-25 och en behaglig bussresa hem i höstmörkret. Tänk vad mycket lättare det är att kliva på spelarbussen efter en seger.

Höstens andra höjdpunkt hämtas föga överraskande från Ceres-matchen. Vet inte riktigt hur jag ska sammanfatta på ett rättvist sätt, men jag tror sällan jag har varit med om att vi har fått ut så mycket av varje enskild spelare samtidigt. Jacob och P-O coachade prickfritt och med små medel lyckades de uträtta underverk. Spelare flyttades fram och tillbaka över spelplanen och vad vi än gjorde föll det väl ut. Den innan match fastslagna taktiken följdes till punkt och pricka och bortsett från en något uppstressad period med 10 minuter kvar har jag aldrig sett u-laget utstråla sådan säkerhet. När sedan Simon spikar igen målet kunde segersiffrorna skrivas till 28-26.

När vi talar om matchen ska vi inte heller glömma bort att Ceres bjuder upp till bra handboll och jag är knappast fel ute om jag säger att detta är den mest välspelade och fartfyllda matchen någonsin i Div 4ÖÖ. Inte behöver man vänta länge på nästa match lagen emellan heller.

Summeringen börjar lida mot sitt slut, men vad vore väl en halvtidsanalys utan lite tankar kring seriens fortsättning. Det intressanta blir naturligtvis att följa utvecklingen i tabellens högre regioner, där mycket talar för att matchen mellan Ceres och Vassunda på lördag kommer att få stor betydelse för fortsättningen. HK 71 B finns med som en outsider, men har kvar att möta såväl Ceres som Vassunda på bortaplan. Uppsalaklubben har dessutom målskillnaden emot sig.

Det var allt för nu, men redan imorgon kommer ett fullspäckat tips inför helgens omgång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar