onsdag 25 januari 2012

Sjöberg tippar (div. 2N omg. 15)

En synnerligen intressant omgång, som mycket väl kan bli helt avgörande för utgången av serien, väntar. Bloggkollega Gladh väljer -- helt förståeligt -- med hänsyn till tipstävlingen att tippa utifrån spelhelg och inte efter matchernas faktiska omgångstillhörighet. Jag däremot är SHF:s spelsschema trogen, varför ni här får mina tankar inför sex matcher istället för fyra.

Sundsvall HK - Vassunda IF, lördag 15:00 Skönbergs Sporthall

Senast det begav sig slutade det med storseger (38-18) i Alsikehallen. Den här gången ska vi dock vänta oss någonting helt annat. Sundsvall är två olika lag hemma och borta, vilket inte minst visade sig i dubbelmötet med Hornskroken efter nyår. Åttamålssegern hemma förbyttes mot en lika klar förlust i Boden en vecka senare.

Detta till trots vidhåller jag att vi är ett klart bättre lag än Sundsvall, men det gäller att vi lever upp till förväntningarna och presterar vår bästa handboll. Inte minst ska vi utnyttja att vi till skillnad från Sundsvall har bra spelare över hela banan och en jämngod spelartrupp. Får vi till försvaret i stil med förra mötet får Sundsvall svårt att komma upp i mer än 20 mål. Oscar Gill, som i normala fall inte viker en tum i duellspelet, såg ut som en sårad antilop på savannen efter att ha manglats av Aris i 60 minuter. Det ska också sägas att vi i den matchen hade seriens överlägset bästa domarpar med vana att döma högre upp i seriesystemet. Det var verkligen befriande att se domare som i division 2 -- med rätta -- tillåter stenhårda, men schyssta tag. Oftast straffas man i vår serie av att spela ett försvarsspel värdigt högre serier. Jag vet att Sundsvallsbänken var mäkta förgrymmad över domarnas höga (och konsekventa) bedömningsnivå, men det här är faktiskt första gången jag skulle vilja beteckna en domarinsats som en fröjd för ögat. För Sundsvalls del var det ett välkomnande till verkligheten.

Som vanligt när man möter Sundsvall är mycket vunnet om man får stopp på Gill och Nordholm. Så blir naturligtvis fallet även på lördag. I övrigt gäller det att ta med sig känslan och spelet från matcherna mot Lidingö och Jakobsberg. Då blir vi svårslagna.

Mitt tips: 23 - 28

* * *

Jakobsbergs GoIF - Hornskrokens IF, lördag 15:45 Viksjö Sporthall

Två på varandra följande ödeshelger väntar Jakobsberg, som på allvar riskerar att bli indraget i den absoluta bottenstriden. Hornskroken reser enligt uppgift med en mycket tunn trupp, men frågan är om det ger utslag redan under lördagen. Får man bara med sig stommen i laget med Gross och Söder i spetsen borde det inte spela så stor roll att man inte fyller ut avbytarbänken. Hälften av spelarna i startsexan är ju 60-minutersspelare även i fall de fyller bänken till bristningsgränsen.

Samtidigt gäller det omvända; ett fulltaligt Hornskroken är på intet vis överlägset Jakobsberg. När lagen i november möttes i Hildursborg vann "Kroken" med 28-26 och spelare för spelare är det ganska jämnt lagen emellan. Jakobsberg har i mina ögon en något starkare niometersuppställning medan Krokens sexmeterslina vida överstiger "Jakans". Av den anledningen blir det säkert målvaktsmatchen som avgör.

Matchen blir antagligen mycket jämn och det känns som att Jakans hemmaplansfördel kompenserar för Krokens något större kunnande. Viksjö Sporthall är ingen supermunter upplevelse, men Jakan är hemmatrygga och har ställt till de för många lag på hemmaplan. Fråga bara Brännan. Dock har man ett stukat självförtroende och risken att det slutar med förlust är stor om man kommer snett in i matchen. Inledningen av matchen slår an tonen för resterande del och då gäller det att Jakobsberg är med. Är man det finns alla chanser till två poäng.

Mitt tips: 27 - 29

* * *

Brännans IF - Vassunda IF, söndag 13:00 Öbacka SC

Kampen om kvalplatserna når här kokpunkten. Förhoppningsvis har vi tagit två poäng i Sundsvall dagen innan och då finns chansen att skapa en lucka nedåt till tredjeplatsen. Brännan i Öbacka är emellertid ingen enkel uppgift. I senaste mötet (34-21) stod vi för den vansinnigaste av matchinledningar och tog ledningen med 11-1 efter tio minuter. Ett sådant ryck kommer Brännan inte att tillåta den här gången och det kommer säkerligen bli en jämn match. Hemmalaget saknar vänsterhänte Emil Westerlind, som var en av få som klarade av att prestera mot vårt försvar senast, men på pluskontot från novembermötet återfinns Marcus Claesson. Ramviksonen har genom åren skrapat ihop till ett imponerande facit mot just Vassunda. Det återstår att se om han fortsätter på den inslagna vägen. Klart är i alla fall att härnösandspubliken och ni som följer liverapporteringen kan förvänta er en riktigt spännande match.

Mitt tips: 29 - 32

* * *

HK Cliff - Hornskrokens IF, söndag 13:15 Skärholmshallen

Har lördagsmatchen tagit ut sin rätt eller står Hornskroken starka den tunna truppen till trots? Strax före klockan 15:00 på söndag vet vi. HK Cliff i Skärholmshallen är ingen lek och det är inte bara motståndarna med sitt okonventionella försvarsspel som man ska besegra. Det gäller även att vinna mot publik (som inte drar sig för att ta kilvet in på planen), sekretariat och domare. Frågan är om Krokens klarar det. Cliff är underskattat och ställer till det för så gott som alla lag i serien. Nu har man dessutom häng på en kvalplats och då ökar väl den redan enastående lagmoralen ytterligare. Tror att det kan bli en riktigt obehaglig överraskning för Kroken, som måste vara förberedda på vad som väntar dem.

Mitt tips: 23 - 21

* * *

Kiruna HK - AIK Handboll, 4 februari 16:00 Kiruna Sporthall

Måstematch för AIK, som måste jaga ikapp lagen ovanför. Det räcker så. AIK vinner utan att förta sig nämnvärt.

Mitt tips: 18 - 30

* * *

Malmbergets AIF - AIK Handboll, söndag 13:00 Malmbergets Sporthall

Båda lagen spelar match under lördagen och frågan är hur mycket krut MAIF tvingas bränna i streckmatchen mot Kungsängen. Enligt Segis ska man komma till spel med full trupp framöver och i sådana fall har man utan tvekan kapacitet att utmana AIK. Dock har man en om möjligt ännu tunnare trupp än AIK. MAIF får svårt att prestera två dagar i rad och AIK kan därför resa hem med full pott samt en reell chans till kval i bagaget.

Mitt tips: 23 - 26

1 kommentar:

  1. David Joelsson VIF25 januari 2012 kl. 19:46

    Sundsvall-Vassunda IF 22-30
    Jakobsberg-Hornskroken 24-29
    Brännan-Vassunda IF 24-30
    Cliff-Hornskroken 22-25
    Kiruna-AIK 19-29
    Malmberget-AIK 22-30

    SvaraRadera