tisdag 24 januari 2012

Interna skytteligor

Statistik i allmänhet och skytteligor i synnerhet tycks engagera, något som en statistiknörd som jag själv naturligtvis tycker är väldigt roligt. Av den anledningen bjuder jag nu på statistik över respektive lags interna skytteliga. Bortsett från att det finns ett egenvärde i att uppdatera sig lite om spelarna i de olika lagen finns det faktiskt en hel del intressanta tendenser att urskilja bland alla siffror. Till exempel kan man konstatera att en typisk skillnad mellan topp- och bottenlagen tycks vara att de sistnämnda överlag har en mer fragmenterad "målbild" inom laget. Typexemplet är Sikeå SK, som mellan den suveräne skytteligaledaren Marcus Öhlund och spelare nummer två (Christoffer Gustavsson) i den interna skytteligan har ett avstånd på 54 mål. Det är nästan dubbelt så många som Gustavsson har mäktat med första halvan av säsongen. Lyckas man inte överbrygga detta avstånd någorlunda under våren blir det division 3-spel i "Robban" nästa säsong.

Serieledande Lidingö, som får anses vara den andra ytterligheten i sammanhanget, har å sin sida endast 27 måls skillnad mellan ettan (Michael Lind) och femman (Jesper Almqvist) i sin interna skytteliga. Och då är Lind ändå delad åtta i den totala skytteligan.

Det var ett lite smakprov på hur man (kanske) kan tolka statistiken. I övrigt överlåter jag med varm hand åt dig som läsare att analysera statistiken. Kanske finns det fler signifikativa tendenser, som kan kopplas till tabellens utseende. Mycket nöje!















1 kommentar:

  1. Gillar sikeås 1:a plats 77 mål
    2:a plats 23 (!?)

    SvaraRadera