tisdag 20 mars 2012

Andra chansen

Kvaltider i all ära, men några lag har redan lagt beslag på en plats i nästa års norrtvåa. En av nykomlingarna är piteålaget Strömnäs GIF, som efter en ettårig sejour i division 1 norra nu får ladda om i division 2. En som naturligtvis hoppas på att snabbt kunna studsa tillbaka är lagets tränare Lars Johansson. "Dövinkel med Gladh och Sjöberg" slog en pling till honom för att diskutera säsongen som varit och det som komma skall.

Degraderingen har varit klar i ett par veckor nu. Med lite distans till det hela, hur skulle du vilja sammanfatta er debutsäsong i division 1?

- Det blev väl inte riktigt som vi hade tänkt oss. Vår ambition var att som sämst ta en kvalplats och vi trodde också att vi skulle klara av att hamna högre upp i tabellen. Vi har inte haft möjlighet att träna tillsammans och spela ihop oss tillräckligt och med en tunn trupp blir det svårt. Det går inte att vara 7-8 spelare på träning.

Det är alltså den huvudsakliga anledningen till varför ni inte har räckt till som du ser det?

- Vi har varit för dåligt tränade. Sedan har vi också haft en del olyckliga skador på viktiga spelare och med en tunn trupp blir det tungt.

Föregående säsong vann ni division 2 norra i storartad stil och nu blev det inte en enda seger den här säsongen. Är det talande för skillnaden mellan division 1 och division 2?

- Det är det nog. I division 1 finns det inte en enda dålig handbollsspelare. I tvåan kan man sätta in attacker mot de lite svagare spelarna i motståndarlagen, men i ettan fungerar inte en sådan strategi.

Vilka är de största skillnaderna serierna emellan som du ser det?

- I ettan får du inte begå misstag. Så fort du tappar bollen straffas du direkt och det spelar ingen roll vilket lag du möter. Det är samma sak oavsett lag och spelare. Alla behärskar de bitarna i spelet. Vi har aldrig någonsin släppt in så många kontringsmål som vi har gjort den här säsongen.

Det är så klart mycket snack om Ricoh, men vilket lag har imponerat mest på dig?

- Ricoh är mycket bra och även Country var väldigt duktiga. Bäst tycker jag ändå att Eskil har varit. Det är ett komplett lag och alla spelare är skickliga. De släpper bollen i rätt läge hela tiden och så svarar nästa spelare perfekt på den första attacken.

Jo, Eskil har nog alla förutsättningar att klara sig bra i allsvenskan nästa säsong. Ni har under säsongen haft något av ett specialavtal, som bygger på att bröderna Erik och Simon Karlsson bor i Stockholm, tränar med Matteuspojkarna (div. 2 Ö) under veckorna och pendlar "hem" till Piteå i samband med hemmamatcherna. Är det troligt att ni kör vidare på det viset nu när ni inte blir kvar i ettan?

- Det tror jag inte, men vi ska ha lagfest på lördag och sedan får vi se vad spelarna har att säga. Även Rickard Jonsson (föregående säsong i Sikeå SK, reds. anm.) har ju tränat med Umeå IK i veckorna och det är svårt att få ihop laget och spela sig samman när spelarna är utspridda över hela riket. Erik och Simon har ju båda fullt upp vid sidan av handbollen, så det känns tveksamt att vi hittar en fortsatt lösning i stil med den nuvarande. Men, som sagt, vi får avvakta och se. Sedan tror jag att det är nödvändigt att satsa på spelare från närområdet, som kan träna på ordentligt.

Det brukar löna sig på sikt. Jag gissar att det trots all motgång har varit en lärorik säsong. Vad tar ni med er till omstarten i norrtvåan?

- Tempot helt klart och så disciplinen som krävs. Här uppe har ju många spelat fotboll under försäsongen, men det fungerar inte om man ska spela på den nivån vi har fått känna på i år. Man måste vara otroligt hängiven och ha förståelse för att det kostar mycket tid och uppoffring att spela på en högre nivå. Vetskapen om detta kan vi förhoppningsvis dra nytta av framöver.

I vilken utsträckning följer du division 2-handbollen?

- Jag ska erkänna att jag inte har så bra koll, men Lidingö har ju ångat på i toppen och de har säkert en chans i division 1. Där nere finns ju dessutom fördelen att det är lättare att få tag i spelare, som kan förstärka truppen. Så fungerar det inte här uppe. Brännan har ett ungt och lovande lag, som tränar mycket vet jag. De har säkert chansen att ta sig upp, då botten på ettan inte har varit särskilt bra i år. Kiruna fick det så klart tufft och Malmberget har gått lite sämre än förväntat måste jag säga. Sikeå tappade ju många spelare och då blir det tungt, men de verkar vara lite på gång nu. Nu när det blir lite ledigt ska jag försöka få lite bättre koll.

Inte så illa trots allt får man lov att säga. Tack så mycket för att du ställde upp på intervjun och lycka till med förberedelserna inför nästa säsong!

-Tack själv! Kanske ses vi nästa säsong.

Förhoppningsvis inte med tanke på att vi kvalar till ettan, men gör vi det blir det säkert angenämt.

* * *

Tyresöklubbarna ska som bekant gå samman i en handbollsförening till nästa säsong, något som har lett till vissa frågetecken kring HK Tyrolds vara eller inte vara i kvalet. Nu står det klart att Tyrold inte kommer till start i den andra kvalrundan, vilket innebär att elfteplacerade Täby HBK får överta de grönvitas kvalplats. Kul för Täby som alltså får en andra chans, men jag kan tänka mig att det svider lite extra hos Strömnäs GIF, som med lite marginaler på sin sida och några spelmässiga kollapser mindre med all sannolikhet hade innehaft den placeringen.

För division 2-klubbarnas vidkommande innebär detta att vinnaren i dubbelmötet mellan Brännans IF och Mantorps IF HF får möta Täby. Om Brännan vinner medför detta således att härnösandslaget inom loppet av samma kvalspel avverkar Sveriges varmaste (?) handbollshall i form av Klämmestorphallen och landets kallaste (?) hall, nämligen Tibblehallen, Lika roligt blir det om Mantorp och Täby möts. Stor parentes på den, men lite underhållande är det faktiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar