söndag 18 mars 2012

Sjöberg summerar (div. 2N omg. 22)

Kvalabstinensen har redan slagit till, men för en liten stund ska vi uppehålla oss vid det som redan har varit. Det har blivit dags att summera den 22:a och sista omgången av division 2 norra säsongen 2011/12.

Sikeå SK - Sundsvall HK, lördag 16:00 Jenningshallen

Slutresultat: 23 - 18

Mitt tips: 26 - 24

Gladhs tips: 29 - 25

Motivation slår klass och när det inte är märkbar kvalitetsskillnad lagen emellan går det som i matchen i Robertsfors. Sikeå har stått för en imponerande uppryckning och trots det minst sagt prekära läget är man nu klara för kval. Enastående starkt och det visar vilket fin moral det är i sikagrabbarna. Dock ska man inte ropa hej förrän man är över bäcken. Ett nervkittlande kval mot ett riktigt starkt och segervisst Enköping är ingen enkel uppgift för Sikeå.

Sundsvall kan ta välförtjänt vila innan försäsongen snart ska till att påbörjas. Visserligen är västernorrläningarnas åttondeplats inte riktigt i stil med vad de själva hade förväntat sig, men jag påstår att det är en bra placering med tanke på den trupp man har. Vill man klättra nästa säsong måste det fyllas på med ytterligare några spetsspelare. Till dess får man nöja sig med att vara ett mittenlag.

* * *

Lidingö SK - AIK Handboll, lördag 16:00 Gångsätrahallen

Slutresultat: 26 - 18

Mitt tips: 23 - 24

Gladhs tips: 22 - 25

Lidingö gick som väntat runt på laget i väntan på segerbanketten och en av spelarna som fick chansen var målvakten Andreas Dietmann (född 1993) -- och som han tog den. Med god hjälp av det som så ofta mycket framgångsrika försvarsspelet släppte Dietmann endast 18 bollar förbi sig och tilldelades priset som matchens lirare. Även andra yngre förmågor i form av till exempel Andreas Lind tackade för förtroendet och visade att återväxten är säkrad. Idel sköna besked inför återkomsten i division 1 således och vi kan inte annat än -- återigen -- önska Lidingö ett stort lycka till framöver. Nu återstår det bara att se om det blir ytterligare något lag från norrtvåan som tar chansen och kvalar sig upp ett steg i seriepyramiden.

AIK kom till spel med ett på pappret starkt lag och med general Keto på banan var det nog flera meed mig som trodde att solnalaget skulle ha bra skrällchans. Riktigt nära var man dock aldrig och får jag gissa tycker AIK bara att det är skönt att säsongen är över. "Silly season" är i antågande och någonting säger mig att AIK kommer vara en frekvent aktör på transfermarknaden den närmaste tiden.

* * *

Kungsängens SK - Jakobsbergs GoIF, lördag 16:00 Ekhammarhallen

Slutresultat: 31 - 28

Mitt tips: 33 - 25

Gladhs tips: 29 - 20

Knappt hade hemmapubliken hunnit bänka sig innan det var dags att konstatera en 5-0-ledning för gästande Jakobsberg. Dock kom Kungsängen tillbaka och till sist visade man varför man själva har aspirerat på en kvalplats till division 1 och inte Jakobsberg.

Matchen blev i och med utgången i Alsikehallen helt betydelselös. För Kungsängens del gäller det att fundera på hur man ska lyfta ytterligare till nästa säsong och för Jakobsberg väntar ett kval mot Norrfjärdens IF.

* * *

Vassunda IF - HK Cliff, lördag 16:00 Alsikehallen

Slutresultat: 34 - 25

Mitt tips: 27 - 23

Gladhs tips: 24 - 23

Efter en vår med några onödiga poängtapp knöt vi ihop säcken och fixade kvalplatsen. Andra halvlek var en enda lång överkörning och vi kunde till slut defilera hem segern. Jag kan faktiskt inte påminna mig om när det senast bjöds på sådan propagandahandboll i Alsikehallen. Nu gäller det att konservera den känslan och formen ytterligare en tid framöver. För mer om kvalet se nedan.

Cliff försökte in i det sista, men den här dagen spelade det ingen roll vilket verktyg skärholmsgänget fiskade upp ur verktygslådan. Dock har man gjort en bra säsong och känner jag cliffarna rätt kommer de tillbaka starkare än någonsin nästa säsong.

* * *

Kiruna HK - Brännans IF, lördag 16:00 Kiruna Sporthall

Slutresultat: 19 - 25

Mitt tips: 23 - 38

Gladhs tips: 27 - 41

Av resultatet att döma bjöds det inte på någon sprakande handbollsunderhållning i seriens nordligaste hall. Brännan gjorde jobbet, men någon storstilad seger var det knappast tal om. Dock tror jag inte att det är någon som gråter floder över den här insatsen i härnösandslägret. Jansson och Sandin fick ett toppentillfälle att lufta spelare och att allt fokus låg på kvalet redan innan den här helgen var knappast någon vär bevarad hemlighet. Därför kan man kanske se det som att det var kul för Kiruna att få avsluta med en match, där man hängde med dugligt i matchprotokollet.

* * *

Hornskrokens IF - Malmbergets AIF, lördag 16:00 Boden Arena

Slutresultat: 27 - 24

Mitt tips: 31 - 24

Gladhs tips: 35 - 23

Hornskroken fick lämna sin borg för att istället spela i Boden Arena. Det visade sig inte innebära några större problem, utan ett på alla möjliga sätt och vis försvagat MAIF fick se sig besegrade av bodensarna. När malmbergetspelarna sedan nåddes av beskedet om Sikeås seger var degraderingen ett faktum. Det har varit en på många sätt turbulent säsong för MAIF:s del och kanske kan det därför komma något positivt ur nedflyttningen. Nu ges det tillfälle till konsolidering och uppstrukturering, vilket är en förutsättning om man framöver ska kunna etablera sig i division 2.

Hornskroken har liksom Sundsvall inte riktigt infriat de egna förväntningarna, men att det finns kvalitet i laget står utom allt tvivel. Nyströms utmaning ligger nu i att få behålla alla spelare samt att få dessa att inse att det krävs en ordentlig försäsong för att man inte ska halka efter redan från start. Lyckas detta blir Hornskroken att räkna med nästa säsong.

* * *

Mantorp tur och retur har idag klarats av i syfte att scouta kommande kvalmotstånd. I en seg tillställning blev det till slut IF Gauthiod som drog det längsta strået och segrade med 24-20. I hemmalaget kretsade det mesta kring bombkastaren Emil Karlsson (även känd som "Emil i Vadstena", för de troligtvis väldigt få vassundaiter som känner igen den referensen) medan bortalaget baserade mycket av spelet på Staffan Olssons högerhänte dubbelgångare Henrik Persson och den spelskicklige och tekniske mittnian Hannes Vestberg. Båda lagen hade också duktiga målvakter, vilket vill till om det ska stanna vid totalt 44 mål trots svängdörrar i försvarsspelet. I övrigt kan det väl sägas att de båda lagen inte avslöjade sig i onödan och det faktum att golvet inte behövde torkas en enda gång skvallrar lite om vilken gåhandboll vi bjöds på.

Resultatet ger under alla omständigheter en första kvalrunda till division ett som ser ut enligt följande:

Vassunda IF - IF Gauthiod

Mantorps IF HF - Brännans IF

Duellerna avgörs i form av dubbelmöten där det sammanlagda resultatet räknas. Vinnaren av Vassunda och Gauthiod tar sig sedan an Sollentuna HK medan segraren i mötet mellan Mantorp och Brännan ställs mot HK Tyrold. Mötena i den andra rundan avgörs i bäst av tre matcher och lagen från division 1 har hemmplansfördel i en eventuell tredje och avgörande match.

* * *

Strömnäs GIF blev idag historiskt när man som första lag under 2000-talet gick igenom division 1 norra utan en enda seger. Mindre smickrande så klart och givetvis tungt med tanke på att man hade ambitionen att hänga kvar. Dock ska man komma ihåg att Strömnäs har tagit tre poäng pch att piteålaget har pressat flertalet lag under säsongen. Med lite flyt hade man absolut kunnat fixa en kvalplats, men nu får vi istället se laget i division 2 norra nästa säsong. Med ned följer även Täby HBK.

* * *

Klämmestorphallen är verkligen så varm som det har påståtts. Skattesatsen i Mjölby kommun måste vara hög...

* * *

Vissa tränare har verkligen ett snackkonto utan gräns. Gauthiods coach Pekka Palonen Vestberg lyckades idag med konststycket att undvika påföljd i 57 minuter trots att han med all (icke) önskvärd tydlighet uttryckte sitt missnöje över domarparet samtliga 60 minuter. Inte ett domslut (även de helt okontroversiella och odiskutabla) lämnades därhän och när domarna väl beivrade det hela hivade man upp det gula kortet. Det skulle rimligtvis ha kommit upp efter ungefär 3 minuter och inte med tre minuter kvar av matchen.

1 kommentar:

  1. Kul att Lidingö visar upp sina yngre förmågor. Både Ditman och Lind har ju redan som juniorer varit lovande och de och deras jämnåriga kommer säkert att bidra till att Lidingö kan lyckas bra i ettan.

    SvaraRadera