lördag 3 mars 2012

Det drar ihop sig...

...i norrtvåan och vad passar väl då bättre än att lite mer utförligt redogöra för förutsättningarna inför helgens matcher. En del har framkommit genom tipset, men det är många parametrar att ta hänsyn till.

Det första man bör notera är att tabellen haltar betänkligt, vilket bland annat får till konsekvens att den vid en flyktig överblick ser jämnare ut än vad den egentligen är. Lidingö och Brännan har gjort ett ordentligt ryck och vinner Lidingö idag samtidigt som Brännan förlorar står det definitivt klart att Lidingö spelar i division 1 säsongen 2012/13. Vinner Brännan idag får segerfirandet skjutas på framtiden, men tar Lidingö fyra poäng i helgen behöver man inte vänta länge. Då spelar det nämligen ingen roll vad Brännan gör; försprånget inför de två avslutande omgångarna blir vid två Lidingösegrar i helgen minst fem poäng.´

Seriesegern ser således ut att vara hopplöst långt borta för Brännans del, men det innebär inte att man inte har någonting att spela för. Vid seger mot antingen Kungsängen eller AIK säkrar man inte bara en kvalplats, man säkrar också andraplatsen, som innebär att man i det stundande kvalet får möta trean i den östra serien (just nu IF Gauthiod). Detta skulle alltså innebära att den återstående striden blir en trekamp om den sista kvalplatsen.

Tredjeplatsen, som innebär kvalspel till division 1 innehas just nu av oss i Vassunda och vid dubbla segrar för Brännan i helgen tar vi ett enormt kliv mot kval utan att ens spela någon match den här helgen. Vid ett sådant scenario är nämligen Kungsängen och AIK tre poäng efter med endast två omgångar kvar. Det skulle då innebära att en seger i någon av de återstående matcherna mot Kungsängen och Cliff (båda på hemmaplan) ger oss kvalplatsen. Antagligen skulle en poäng räcka med tanke på att vi har målskillnaden på vår sida. Det är bara att konstatera: målskillnad är en poäng i slutändan.

För vår del skulle detta naturligtvis vara något av ett drömscenario, men man ska komma ihåg att vi även vid dubbla förluster för Brännan har allt i egna händer. Dock omkullkastas förutsättningarna dramatiskt.

Vid vinst för Kungsängen idag blir det med all sannolikhet en direkt avgörande match om tredjeplatsen mellan oss och Kungsängen i Alsikehallen. Vinnar vi då har vi ett ointagligt trepoängsförsprång inför den avslutande omgången. Står däremot Kungsängen som segrare har vi fortfarande chansen, men då krävs det att vi i sista matchen besegrar Cliff samtidigt som Kungsängen tappar poäng hemma mot Jakobsberg, vilket sett till såväl tabelläge (Jakobsberg har troligtvis ingenting att spela för då) som Kungsängens hemmastatistik inte är alltför troligt.

Så långt ter det sig ganska klart, men sedan är det ju det här med att det är ett trekejsarslag. Även AIK vill ha ett finger med i spelet och blir det seger imorgon mot Brännan för solnalagets del är man bara en poäng från tredjeplatsen. Vän av ordning invänder då att AIK har Lidingö kvar att möta på bortaplan och att det med all logik bara kan sluta med förlust. Som replik på det bör sägas att det är sista omgången och att Lidingö inte har tillnärmelsevis lika mycket att spela för. Nog för att man spelar inför hemmapublik och säkerligen vill avsluta snyggt, men AIK är tillräckligt bra för att klyschan motivation slår klass ska bli tillämplig på den matchen. En viss varning för AIK är således utfärdad, men precis som i Kungsängens fall förutsätter det seger mot Brännan i helgen.

Så långt om tabelltoppen och även om mycket naturligtvis kretsar kring uppgörelsen om den sista kvalplatsen uppåt står ett minst lika viktigt slag att finna i tabellens nedre regioner. Där har nämligen Sikeå SK och Malmbergets AIF sin egen lilla tvekamp om vilka som ska få försöka kvala sig kvar i division 2 mot hårdsatsande Enköping. Just nu är det klar fördel Malmberget, men tabellläget kan ändras snabbt vid en seger för Sikeå. Det troliga är kanske inte att det blir några poäng idag (även om man tydligen har förstärkt ytterligare på spelarsidan inför dagen match), men vinner man i nästa omgång mot just Malmberget blir den avslutande omgången helt avgörande och då undrar jag om det inte är fördel Sikeå. Västerbottningarna har nämligen hemmamatch mot ett Sundsvall som inte har någonting att spela för. Anförda av återvändarna Christoffer "Stoffe" Nordholm, Anton Bygdemark och nu kanske också av Johan von Ahn och Kim levin samt med hela Robertsfors i ryggen bör man till och med besegra Sundsvall. Samtidigt spelar Malmberget borta mot Hornskroken och då blir det knappast några poäng -- även om man vann hemma mot ett otränat Hornskroken i första omgången. Det återstår att se om jag får rätt i min analys, men känslan är att Roger Övermark och hans adepter inte har givit slaget förlorat ännu.

Rafflande slutomgångar är alltså att vänta och bäst av allt är att vi inte behöver vänta mer än 35 minuter. Då drar omgång 20 igång med avkast i matchen mellan Sikeå och Lidingö. Därefter rullar det på hela helgen och dagens höjdpunkt, matchen mellan Kungsängen och Brännan, följer ni som bekant här på bloggen.

Norrtvåan -- handboll när den är som mest spännande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar