onsdag 28 mars 2012

Kvalspecial -- IF Gauthiod

Sista föreningen ut i den här omgången av kvallagspresentationer är också den mest anrika så här långt. Kanske inte i sin nuvarande tappning, men föregångaren IF Swithiod är ett välkänt namn även utanför handbollskretsar. Att så är fallet är kanske inte så konstigt heller. Swithiod har genom årens lopp arbetat ihop till en respektabel samling säsonger i de högre nationella serierna och för inte så länge sedan spelade man i allsvenskan. Utöver det har man fostrat en rad duktiga handbollsspelare som tagit klivet ut i Europa. Bland annat Michael Apelgren (nu i IK Sävehof) med tre SM-guld med Hammarby och proffsäventyr i spanska Granollers bakom sig har Swithiod som moderklubb. Även hans lagkamrat i Sävehof, målvakten Thomas Forsberg (han som fullkomligt bommade igen målet i fjolårets SM-final mot Guif), med ett förflutet i de danska klubbarna Bjerringbro-Silkeborg och Viborg HK påbörjade sin handbollsbana i stockholmsklubben.

Historiken talar sitt tydliga språk, men på senare år har det inte varit frid och fröjd i klubben. Efter någon form av föreningsrekontruktion bytte man namn till IF Gauthiod och med det bytet var även glansdagarna på planen ett minne blott. Klubben har lidit av att det inte har funnits någon kontinuitet på ungdomssidan (ska tydligen bli bättring på den punkten till nästa säsong, då man får in en rad ungdomslag i verksamheten) och förra säsongen huserade klubbens representationslag i division 3.

Fjolåret blev ändock lyckad och efter ett titelrace med Skuru IK kunde man efter en jämn match (seger 34-32) borta mot HP Tyresö (Tyresö IF:s utvecklingslag) dra det längsta strået och säkra direktuppflyttning.

Debutsäsongen i division 2 blev inte mycket sämre den och även om man aldrig var riktigt nära att hota HK GP i toppen säkrade man förhållandevis tidigt en kvalplats till division 1. Efter seger i den fenomenalt avslagna matchen mot Mantorp i sista omgången kunde man sedan räkna hem andraplatsen.

* * *

IF Gauthiod

Grundad: 1900

Serie: Division 2 östra

Tabellplacering: Tvåa (33 p)

Hemmahall: Västertorpshallen

Tränare: Pekka Palonen Vestberg och Thomas Björk

Spelare att hålla ögonen på: Hannes Vestberg

Lagets tre senaste matcher: Mantorps IF HF (b) 24-20, HK Järnvägen (h) 30-22, RP Handboll (b) 28-21

2 kommentarer:

  1. De kommer heta IF Swithiod igen nästa säsong... om de inte klantar det med dagarna I ÅR IGEN.

    Anledningen till att de spelar under b-lagets namn är för att IF Swithiod drog sig ur div 1 för två säsonger sedan genom att lämna WO till en match = direktnedflyttning till div 5. De som ville fortsätta spela gjorde det i b-laget IF Gauthiod i trean och när man förra året skulle se till att "byta namn" på lagen så att Swithiod låg före Gauthiod i seriesystemet så missade man sista dag för denna ändring och fick fortsätta under fel namn. Bättre lycka nästa gång!

    För övrigt lär ni inte behöva hålla ögonen på Hannes Vestberg så mycket. Den gamle godingen Henrik HP Persson på V9 samt Tyresövärvningen Viktor Landegren på H9 lär förbrylla er Vassundaiter...

    SvaraRadera
  2. Tack för infon!

    Jag har inte fått anledning att titta på Gauthiod mer än en gång den här säsongen, men i matchen mot Mantorp tycker jag att Vestberg var den klart bästa spelaren i bortalaget. Sedan vet jag inte hur det har sett ut över säsongen, men mot Mantorp var han tillräckligt bra för att motståndarna skulle punkta honom stora delar av matchen. "HP" inledde väldigt inspirerat mot Mantorp, men föll sedan tillbaka en aning. Dock ser man att det är en duktig spelare med många fina kvalitéer.

    SvaraRadera