onsdag 14 mars 2012

Rimbo HK ute på hal is?

I Dalatidningens nätupplaga kan man idag läsa om en mindre smickrande händelse i samband med matchen mellan Falu HK och Team Rimbo HK i division 3 östsvenska norra. Matchen egentliga resultat 30-30 annuleras nu och istället tilldöms Falu HK segern med 10-0. Detta efter att Rimbo använt sig av fem spelare som i samma omgång även spelade med föreningens allsvenska lag.

Nu vet jag precis vad alla tänker: Det är Rimbo och ett regelverk har (av någon ännu okänd anledning) inte efterlevts, alltså måste det ha skett högst medvetet. Själv skulle jag inte vilja påstå att så nödvändigtvis måste vara fallet och i praktiken spelar det mindre roll. Oavsett om detta har skett medvetet eller omedvetet, så är ansvaret för att detta inte händer strikt. Att man sedan börjar fundera på om det är någonting som har satts i system är en annan fråga och kanske kan det komma någonting positivt ur det här, nämligen att man som motståndare -- och eventuellt också från förbundshåll -- blir noggrannare med att kolla upp sådana här saker.

Påföljden blir alltså att Falu HK tilldöms segern och det är kanske straff nog för Rimbo, men för handbollen i stort riskerar det att bli ett problem om föreningarna sätter liknande förehavanden i system. Bortsett från att det skapar ett klimat där klubbarna tillskansar sig fördelar på otillåten väg och gör det till "en del av spelet", så kan det få ytterligare konsekvenser. Synen på spelarförflyttningar mellan seniorlag i samma förening förbättras knappast av incidenter likt denna och risken är i förlängningen att man förbjuds att flytta spelare ens in någon utsträckning. Det skulle inte bara vara ett bakslag för hårt ansatta spelartrupper i slutet av säsongerna (jag har nämligen en viss känsla av att det kan ha spelat in i Rimbos fall), utan det medför också att man går miste om det erfarenhets- och kunskapsutbyte som sker när äldre spelare med erfarenhet av spel på högre nivå "tar klivet ned" till ett utvecklingslag. Se därför till att följa reglerna, det tjänar vi alla på i längden.

4 kommentarer:

  1. Däremot skriver ju DT att Rimbo skulle ha använt sig av 5 istället för de tillåtna *3* spelare... Får man flytta spelare alls så här i serieepilogerna, för det trodde jag inte att man fick, i alla fall inte nedåt i seriesystemet? Eller gäller andra regler om det är tillräckligt många divisioner emellan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dels är det väl vissa skillnader i reglerna om jag har förstått det hela rätt, men framför allt bör det tilläggas att matchen spelades den 11:e februari, alltså innan trupperna låstes.

      Radera
  2. Har inte stenkoll på regelverket, men finns det inte fler
    bestraffningar än tilldömd förlust för denna typ av
    regelöverträdelser? Exempelvis avstängningar och
    poängavdrag borde väl vara vettig påföljder?

    SvaraRadera
  3. Misstag? Nog torde Rimbo- med all handbollskompetens- känna till hur många spelare man får flytta!

    SvaraRadera