tisdag 27 mars 2012

Kvalspecial -- Vassunda IF Handboll

Genomgången av kvallagen fortsätter och nu har det blivit dags för vårt vackra Vassunda. Av skäl som kommer framgå med all önskvärd tydlighet (om de inte redan gör det) kommer tonvikten av genomgången att ligga på tidigare kvaläventyr, men något annat ska också avhandlas.

I den antagligen bästa upplagan av en division 3-serie i den här landsdelen någonsin (kanske överhuvudtaget faktiskt) lyckades vi efter en höst där vi smugit i bakgrunden ta en andraplats mitt framför näsan på Borlänge HK. Andraplatsen innebar kval mot Kungsängens SK och efter en mycket övertygande seger på hemmaplan grusades drömmarna om en snabb återkomst i division 2 genom två odiskutabla förluster i Ekhammarhallen. Trodde vi. Skånela IF meddelade kort efter säsongens slut att föreningens ekonomiska muskler inte var tillräckliga och att en uppflyttning av klubbens u-lag till resurskrävande division 2 norra därför inte var kompatibel med a-lagets uppflyttning till allsvenskan. Vi fick istället biljetten till division 2.

Så här i efterhand är det knappast mycket att diskutera. Undantaget de inledande omgångarna har vi varit topp-3 större delen av säsongen och nu står vi i kvalet till division 1. Just kvalspel och Vassunda är annars ingen god kombination historiskt sett. Årets kval blir det fjärde på fem säsonger och de tre tidigare har alla slutat på samma sätt.

Förra säsongens kval har redan kommenterats, men klubben har även hunnit med två kval till division 1. Även säsongen 2007/08 var föreningen nykomling i division 2 och efter en starkt debutsäsong avslutades säsongen med dubbla kvalmatcher mot Irsta HF. Västeråsarna som sedermera tog plats bland topplagen i division 1 gjorde proccessen kort och vann båda matcherna med tvåsiffrig marginal. För att strö extra salt i såren bör det kanske poängteras att Vassunda länge hade första platsen i sin hand, men att en synnerligen onödig bortatorsk mot bottenlaget Öjeby HK medförde att Hornskroken passerade upp på första plats.

Betydligt närmre uppflyttning var föreningen året efter. Efter att dittills allsvenska Karlskrona tvingats till omstart längst ned i seriesystemet skulle det "fyllas på" med lag underifrån, vilket skapade en utmärkt möjlighet för division 2-laget med bäst poängkvot (antalet inspelade poäng i serien dividerat med antalet spelade matcher). Detta lag var just Vassunda -- som om det inte varit för ett visst Rimbo HK med all säkerhet hade vunnit serien -- och tack vare den fördelaktiga poängkvoten var det tillräckligt att besegra HK Järnvägen från Hallsberg för att säkra en plats i division 1. Med det kanske bästa laget någonsin i klubbens historia skulle detta kunna gå vägen. Första kvalmatchen inför 500 åskådare i Alléhallen slutade med uddamålsförlust, men med tanke på lagets fantastiska facit hemma i Alsikehallen var det knappast någon fara på taket. Helgen efter första matchen var det uppdukat för ordentlig fest i Alsikehallen och 450 åskådare hade sökt sig till gympasalen. En ståplatssektion inrättades och de yngre satt på madrassen med fötterna mer eller mindre inne på planen. Allt var perfekt och nu väntade vi bara på en seger. Dock gick det inte riktigt lika enkelt som man kanske hade önskat sig. Efter en mycket jämn match visade resultattavlan vassundaledning med en boll och förlängning fick ta vid. Känslan var att Vassunda var det starkare laget och att Järnvägen fick slita ont för att hänga sig kvar i matchen. Åtminstone till dess en dubbelutvisning kastade om förhållandena. Järnvägen fick lite andrum och kunde ta ledning med en boll. Resten vill vi helst inte prata om.

Med en sekund kvar knorrar alltid lika lysande Fredrik Blanck (numera Ricoh HK) bollen i bortre stolpen. Nog för att en knorr är ett ganska "långsamt" skott, men i det ögonblicket undrar jag om inte bollen och tiden stod stilla. Mål i det läget och division 1-platsen hade varit säkrad.

Nu blev det inte så, men som tur är går livet vidare och nu står vi inför ett nytt kval. Den här gången efter en tredjeplats som satt hårt inne. För motståndet står IF Gauthiod (tvåa i division 2 östra) och imorgon kastar vi av det första mötet hemma i Alsikehallen. Blir det tredje gången gillt?

* * *

För er som av någon outgrundlig anledning avstår ett besök i Alsikehallen kommer vi givetvis att liverapportera matchen.

* * *

När jag tänker tillbaka på förra säsongen kan jag inte låta bli att tycka lite synd om Borlänge HK. Nu vet jag inte om det länge såg ut som att Skånela skulle få ihop ekonomin för att klara av att hålla ett lag i allsvenskan och ett i division 2, men om så inte var fallet är det lite olyckligt att man inte avsade sig uppflyttningsmöjligheten redan innan kvalspelet började. Som sagt jag vet inte vilka överväganden som låg bakom beslutet, men hade man meddelat tidigare hade vi antagligen fått överta förstaplatsen medan Borlänge hade givits kvalplatsen. Jag kan inte säkert säga att Borlänge hade besegrat Kungsängen, men jag tror de hade haft en ypperlig chans (troligtvis bättre än vad vi hade) och hade man lyckats ta klivet upp hade man också varit ett topplag i division 2 denna säsong. Nu blev det istället ännu en säsong i division 3 och med det följde inre stridigheter, spelarflyckt och allt vad det var. Allt detta hade naturligtvis kunnat inträffa även om man nått division 2, men någonting säger mig att riskerna hade varit mindre. Små marginaler it is.

* * *

Det laget som Rimbo hade när man säsongen 2008/09 vann norrtvåan är till stora delar samma som det lag som idag spelar i allsvenskan. Imponerande och det skvallrar lite om hur bra toppen i division 2 norra var den säsongen.

* * *

HK Järnägen upplevde en höjdpunkt samma säsong och jag minns att det var ett riktigt spelskickligt och sevärt lag man ställde på banan. Nu är det inte lika muntra miner inom hallsberghandbollen. Järnvägen degraderas till division 3 och antalet åskådare vid hemmamatcherna har under säsongen snarare varit 40 än 500 som i kvalet 08/09.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar