lördag 10 mars 2012

När svaren uteblir

Avgörandet får vänta en vecka. Varken botten- eller toppstriden fick sitt avgörande ikväll. I Malmberget tog Sikeå en helt nödvändig seger och nu är avståndet upp till Malmberget endast en poäng inför den sista omgången. Jag har ännu inte fått några uppgifter på vilket lag Sikeå hade på plats idag, men det är bara att konstatera, Malmberget är helt ur slag och frågan är om man med nuvarande form ens har i ett kval att göra.

I Alsikehallen blev det precis så jämnt som man hade kunnat förutspå och den 199 huvuden starka publiken ångrade knappast att de ägnade den tidiga kvällen åt lite handboll. Matchen var kanske inte den mest väl spelade (även om det bjöds på många fina individuella nummer), men spänningen var det sannerligen inget fel på.

Kungsängen satt i förarsätet stora delar av matchen, men det var faktiskt vi som -- anförda av vår underbara och högljudda hemmapublik -- inledde piggast. Dan Höglund (H9) fick förvisso en mycket fin start på matchen, men trots några bomber från hans vänsterslägga var det vi som tack vare några enkla kontringsmål kunde behålla kommandot fram till ställningen 5-3. Då drabbas vi av en mycket onödig tvåminutersutvisning och med motståndare som Ingvar Nguesseu (kan den karln fatta felbeslut?) är det ingen vidare god idé. 3-0 till Kungsängen under den tvåminuterssekvensen och vips växte den redan höga tuppkammen ytterligare på norrorttarna. Vi jobbar oss dock ikapp igen, men då är det åter dags för en utvisning. 3-0 till Kungsängen ännu en gång och därefter byter vi mer eller mindre mål fram till halvtidsvilan. Ställningen i paus 15-19 efter ett sistasekundenmål av nämnde Höglund.

Upptakten av andra halvlek innebär en pangstart för vår del och vi jobbar oss relativt snabbt upp till ett likaläge. Framgången är främst att hänföra till försvarsspelet som blir klasser bättre, men även framåt sker det vissa förbättringar när vi gör det mest grundläggande, nämligen kommer med fart till bollen. Sista 15-20 minuterna är sedan spänning på högsta nivå. Vi turas om att inneha ledningen och såväl de båda bänkarna som publiken kastas mellan hopp och förtvivlan. Vilket lag ska få chansen att avgöra? Den här gången blev det vi, men ett övertramp (såsom jag uppfattade det hela) med fem sekunder kvar innebär att vi alltjämt inte är klara för kval. Likväl har vi fortfarande allt i egna händer och det viktigaste var ju faktiskt att inte förlora.

Nu får vi ännu en helt avgörande match nästa helg när HK Cliff gästar Alsikehallen. Självklart hoppas vi på samma publiktillströmning och inramning även den gången. Det blir garanterat minst lika rafflande då. Nu måste det ju faktiskt avgöras.

Just publiken ska ha en stor skopa beröm för sin insats på läktarplats. 199 åskådare kanske inte låter som någon jättepublik, men jag kan lova att en härnösandspublik hade behövt bestå av ungefär 4000 åskådare för att låta ens hälften så mycket. Med vuvuzelor, tutor och trummor skapade ni en fantastisk inramning och det är sådana här tillställningar som gör att man älskar den här sporten över nästan allting annat. Bra jobbat alla vassundaiter och nu hoppas vi på att få återse varenda en av er även nästa lördag.

Åter till spelet och lite spelarberöm. I bortalaget visade Djalmar långa stunder varför han ville se sig själv som nominerad till säsongens all star-lag. Många riktigt fina parader blev det idag även om även herr Dorado fick se en flipp och en knorr smita in i bortre. I övrigt kan man inte bortse från Kungsängens fina niometersuppställning. Ingvar gör som sagt det mesta rätt och han har den där förmågan att ständigt släppa bollen i rätt lägen. Att han sedan inte är helt ofarlig själv förenklar inte försvararens uppgift. Dan Höglund har stundom fått lite kritik för att inte vara de stora matchernas man. Nu är motsatsen bevisad. Trots ständig bevakning gör han 7 spelmål. Ännu flitigare i målprotokollet och med ett prickfritt straffskytte var vänsternian Ahmed Ramic. Han är stor och han skjuter hårt vilket gör att man alltid måste ha ett öga på honom. Nu mattades han avsevärt i andra halvlek när vi fick bättre ordning på försvarsspelet, men i första halvlek sköt han på allt som rörde sig med resultatet att vår Simon Bergström gång efter annan fick gräva ut bollen ur nätmaskorna.

Simon var en av våra bättre spelare och framförallt lyckades han plocka fram ett par matchavgörande räddningar i kritiska lägen. Allra viktigast var kanske frilägesräddningen vid underläge ett mål och 4 minuter kvar. Ett tvåmålsunderläge där hade inte gjort det enklare. Som vanligt får man dessutom lysande kontringspass av Simon, som nog har 5-6 målgivande passningar och till det 3-4 passningar som efter ytterligare en passning resulterar i mål. Sådant är guld värt. Därutöver vågar jag nog påstå att Aldrin Zekaj är seriens bästa spelare. När han har fart på benen innan han får bollen. Visserligen är han skicklig och farlig även när han kör sin balkanstil à la Ivano Balic med mycket studsande och plötsliga tempoväxlingar, men i fart är han närmast ostoppbar. Bäst av alla (och tillika värdig mottagare av priset som matchens lirare i hemmalaget) var dock Robin Wahlgren. Jag kan nog knappt beskriva hur nyttig han var idag. Bakåt gör han tillsammans med Aris ett hästjobb som trea i 60 minuter. Framåt fixar han tre straffar, är hundraprocentig i avsluten från linjen, är min radarpartner i förstafasspelet och som grädden på moset fixar han också kvitteringen till 29-29 på kontring. Grymt Robin!

En fantastisk handbollslördag är till ända och även om vi var så nära att definitivt säkra kvalplatsen är det överlag muntra miner. Dock finns det lite smolk i bägaren efter incidenten i samband med det bortdömda målet. Aldrin drabbades då av direktrött kort med efterföljande rapport. Då jag inte har full koll på vad som hände i matchens slutskede (det var många obegripligheter och folk var överallt och ingenstans) tänker jag inte uttala mig om det inträffade, men en eventuell avstängning är knappast vad vi behöver i dagsläget. Det räcker med att vår ordinarie mittnia fick inta läktarplats idag.

Slutresultat: 29 - 29

Målskyttar:

Vassunda IF: Aldrin Zekaj 8 (2), Gabriel Sjöberg 8, Robin Wahlgren 7, Oskar Ageborg 2, Aristedes Sanchez 2, Oskar Liljebris 1 och Magnus Gladh 1.

Kungsängens SK: Ahmed Ramic 9 (5), Dan Höglund 7, Anton Möller 4, Joakim van Leeuwen 2, Ingvar Nguesseu 2, Mattias Westerlund 2, Andreas Birkenstedt 1, Simon Jonasson 1 och Marcus Söderberg 1.

Utvisningar:

Vassunda IF: 5 x 2 min (varav två direktröda kort)

Kungsängens SK: 4 x 2 min

Resultat division 2 norra omg. 21:

Jakobsbergs GoIF - AIK Handboll 26 - 25
Sundsvall HK - Kiruna HK 30 - 25
Lidingö SK - HK Cliff 20 - 28
Malmbergets AIF - Sikeå SK 22 - 25
Brännans IF - Hornskrokens IF 29 - 24
Vassunda IF - Kungsängens SK 29 - 29

* * *

Måste tillägga att domarinsatsen idag var upplyftande. Även om alla hade sin åsikt om vad som skulle dömas i slutet tillät domarna oss spelare avgöra utgången av matchen idag. Visst blev det en del utvisningar, men det var knappast i överkant (snarare tvärtom) och det ser jag som oerhört positivt.

* * *

Damerna spelade också hemmamatch, men tyvärr lyckades tjejerna inte förlänga den fram till idag fem matcher långa sviten utan förlust. Det blev pånyttfödda Enköping som förstörde den så fina trenden och man gjorde det genom att ganska bekvämt vinna med 28-21. Dock var tjejernas matchinledning mer än lovande, men tyvärr lyckades man inte hålla stilen i 60 minuter. Nu väntar serieepilog i Vallentuna nästa söndag.

* * *

Fler föreningar borde fundera på det här med gympasalar...

1 kommentar:

  1. Sikeå hade i princip med det bästa man kan ställa på banan utom möjligtvis Kim Levin som tydligen comebackade mot Lidingö. Nordholm, Hammarsten, och Bygdemark på nio. Öhlund fick lira 2min på H9 i offensiven och avsluta med 3 min på vänsterkanten (0-mål). Vill inte säga att Sikeå var superbra men i den här matchen så var man tyngre i allt och vann rättvist, men vi gjorde inte heller någon höjdarmatch. Hade Sikeå haft detta lag hela året eller för all del har detta laget nästa år om man klarar sig kvar. Då är man en stark kandidat till kvalplats uppåt istället. Vi får la bita ihop och slå kroken även om det kanske kittlar lite i sundsvallspelarna att skicka Sikeå till trean så är det tveksamt om man även om man vill rår på detta sikeå borta, vi får helt enkelt göra vårt mot Kroken.

    SvaraRadera