torsdag 22 mars 2012

Grattis Skånela!

Det många nog inte vågade tro på inträffade ikväll när Skånela IF säkrade den allsvenska seriesegern och elitseriespel nästa säsong. Skånela gjorde jobbet borta mot Djurgården i Eriksdalshallen och vann med klara 33-26. Samtidigt hemmabesegrade HP Warta märstaklubbens huvudkonkurrent om seriesegern OV Helsingborg med 30-28. Nog för att Warta är erkänt svårslagna i båtvarvet, men att ett lag utan särskilt mycket att spela för besegrar ett betydligt namnkunnigare lag på jakt efter en elitseriebiljett är närmast osannolikt.

Kontentan av kvällens resultat är att Skånela tar förstaplatsen på samma poäng som tvåan OV Helsingborg och med 6 måls bättre målskillnad. Jämnt så det förslår med andra ord.

Jag vet inte riktigt i vilken ände jag ska börja, men Skånelas prestation är inte annat än otroligt imponerande. Att som nykomling stå som slutlig seriesegrare är enastående starkt och att man i slutändan visar sig starkare än resursstarka och favorittyngda Helsningborg är mer än så. Trots olyckliga skador på nyckelspelare som Jesper Östlund knyter man ihop säcken och det om något måste vara värdefullt att ha med sig i ryggsäcken när det nu väntar ännu större utmaningar. Man ska också komma ihåg att större delen av det här laget var ett mittenlag i division 1 för bara två säsonger och nu står man alltså i elitserien. Visst har man förstärkt med spelare som nämnde Östlund (tidigare OV Helsingborg) och Jimmy Karlsson, men stommen är den samma som tidigare och spelarna är i huvudsak fostrade i klubbens egna regi. Starkt jobbat och det skänker också lite hopp till oss som faktiskt tror på att man kan komma riktigt långt genom att jobba med den egna verksamheten, i synnerhet på ungdomssidan.

Nu börjar orden ta slut, men "Dövinkel med Gladh och Sjöberg" vill ännu en gång rikta ett jättestort grattis till alla i Skånela som har varit med och bidragit till den här framgången. Lycka till i elitserien!

* * *

Vi följde matchutvecklingen via sms-korrespondens från Eriksdalshallen, så jag vet inte riktigt hur stämningen var där, men jag har i efterhand fått höra att det var närmare 400 skåneliter på plats. Dessa intog en läktarsida medan de 50 djurgårdssupportrar som hittat ned till hallen satt på den andra. Vissa lag är publiklag, andra inte.

* * *

Vill också passa på att glädjas lite med Jakobsberg vars Patrik Unroth har bidragit till avancemanget från sin högersexposition. Kul!

* * *

Det är inte utan att det känns lite snopet att Skånela inte får spela sina hemmamatcher i Vikingahallen nästa säsong.

* * *

Jag flaggade i ett tidigare inlägg för att sista ordet nog inte var sagt i ämnet "Hammarby och elitlicensen". Mycket riktigt, igår i samband med SVT:s sändning av matchen mellan IFK Skövde och HK Drott fick vi veta att liganämden dragit tillbaka beslutet. Detta innebär att Hammarby -- förutsatt att de klarar det stundande kvalet -- får spela vidare i elitserien och att Caperiotumba skickas ned i elitserien.

En i mina ögon mycket märklig komponent i den här soppan är de regler (eller är det månne brist på regler?) man tillämpar om ett lag på kvalplats drar sig ur kvalet eller av ekonomiska skäl förhindras att ställa upp. Hade Hammarby tvångsdegraderats hade Caperiotumba fått överta kvalplatsen. Jag har väldigt svårt att förstå varför ett lag som har spelat sig ur en serie ska få chansen i kvalet. Det logiska är enligt min mening att ytterligare ett lag från serien under (i det här fallet allsvenska tvåan OV Helsingborg) flyttas upp.

En snarlik historia ser vi i division 1 norra där Täby har fått överta Tyrolds kvaplats. Torde inte det logiska vara att vinnaren i mötet mellan Brännan och Mantorp flyttas upp direkt? Tidigare har man i sådana här situationer (säsongen 2008/09 när Karlskrona drog sig ur allsvenskan och det behövdes fyllas på underifrån är ett exempel) beräknat respektive lags poängkvot och laget med bästa kvot har givits företräde. Kanske kan det vara något. Hur som helst måste det till ett regelverk som tydligt talar om vad som gäller.

* * *

Det här med att lag får överta andra lags platser tycks vara något av en trend i handbollssverige just nu. Vissa rykten säger att Strömnäs kommer att starta om i division 3 norra och det skulle i sådana fall innebära att det behöver fyllas på med ytterligare ett lag i norrtvåan. Vilka som får den platsen är lika oklart det. Blir det ett av kvallagen som förlorar eller kan kanske Malmberget få platsen?

Det bör dock poängteras att detta är lösa rykten och substansen i dessa är svåra att avgöra. Lars Johansson, tränare i Strömnäs GIF, nämnde ingenting om några sådana planer när jag kontaktade honom i tisdags (han kan ha valt att inte säga något, det vet man inte) och argumentet att det inte är ekonomiskt försvarbart för klubben att spela i division 2 är i sig lite ogrundat enligt min mening. Visserligen är det färre matcher i norrtrean, men resekostanderna måste rimligen vara i paritet med de man utsätts för i norrtvåan. Även om det är lite dyrare borde den sportsliga biten väga över kan man tycka och med lite god vilja och hårt arbete brukar det ekonomiska ofta lösa sig. Fråga bara Hammarby.

* * *

Vi väntar fortfarande på en tid för bortamatchen mot Gauthiod. Hemmamatchen är dock inplanerad och den kastas av onsdagen den 28 mars kl 19.30. Då blir det fest i Alsikehallen!

3 kommentarer:

  1. Tror publik siffran skrev till 4xx där stor del av ena långsidan var Skånela fans och på andra långsidan satt resten så att säga där en sektion var Aik och Jakan spelare och resterande kanske sympatiserade med blåränderna.

    SvaraRadera
  2. Jocke 14-HK Cliff23 mars 2012 kl. 18:17

    Jag undrar ifall ni möter Gauthiod på deras hemmaplan? Alltså en borta och en hemma?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Returmatchen spelas i Västertorpshallen lördag 31 mars kl 15:00. Det sammanlagda resultatet räknas.

      Radera