söndag 25 mars 2012

Kvalspecial -- Mantorps IF HF

Mantorp är inget stort samhälle, men handbollskunskapen tycks det inte vara något fel på. Säsongen 2003/04 tampades Mantorps IF HF med lag som Ystads IF och LIF Lindesberg i allsvenskan. Därefter har det blivit ett flertal säsonger i division 1, men förra säsongen slutade med en niondeplats i division 1-södra och ett kvalspel senare var degraderingen ett faktum.

Till årets säsong tog man därför sats i division 2 östra, men detta skedde utan många av de spelare som tidigare utgjort stommen i föreningens representationslag på herrsidan. Istället har många yngre spelare slussats in och trots en lite trevande start (tre segrar och lika många förluster de sex första omgångarna) bar det hela vägen fram till en kvalplats.

Mantorps IF HF

Grundad: 2000

Serie: Division 2 östra

Tabellplacering: Trea (30 p)

Hemmahall: Klämmestorphallen

Tränare: Peter Mildh och Erik Nyberg

Spelare att hålla ögonen på: Emil Karlsson

Lagets tre senaste matcher: IF Gauthiod (h) 20-24, HK Lif Blå (b) 30-36, Tumba HK (h) 29-20

* * *

Precis som i fallet med Brännan har "Dövinkel med Gladh och Sjöberg" varit i kontakt med lagets tränare. I Mantorps fall har Peter Mildh uttalat sina tankar kring säsongen så här långt och kvalspelet som komma skall.

Förra säsongen slutade för er del med degradering från division 1 södra efter förlust i kvalet och jag förmodar att er ambition inför den här säsongen var att så snabbt som möjligt studsa tillbaka. Chansen finns fortfarande genom kvalet, men i serien blev det "bara" en tredjeplats. Hur pass nöjda är ni med säsongen hittills och hur står sig resultatet i förhållande till er målsättning inför säsongen?

- Det var lite surt efter kvalet förra året, men vi tog snart sats mot denna säsong. Att "bara studsa tillbaka" är inte lätt. Vi tappade x antal spelare inför denna säsong. Visserligen fick vi några, men vi tappade 100-talet matcher som dessa herrar spelat. Mot den bakgrunden är vår tredjeplats bra. Vi startade lite trevande som man gör med ett nytt lag. Sedan har det tagit sig på slutet, så vi är nöjda så här långt.

Ni går in i kvalspelet med tre förluster i de fyra senaste matcherna. Hur är det med formen egentligen?

- Formen är god och träningarna ser bra ut.

Ingenting att oroa sig över således. Vad rent konkret är det som inte har fungerat den senaste tiden?

- Jag tycker inte att vi har spelat så dåligt, utan vi har mött bra lag. Sedan finns det givetvis saker som har fungerat mindre bra som vi har gnuggat på nu.

I senaste matchen mot Gauthiod kretsade mycket av spelet kring storskytten Emil Karlsson. Med en sådan spelare i laget, finns det inte en risk att övriga spelare lämnar över ansvaret på honom och att det på så vis hämmar ert spel?

- Risk finns det alltid, men vi pratar hela tiden om laget. Om någon sedan gör en massa mål spelar mindre roll. Bara de kommer inom de ramar vi har ställt upp för vårt spel.

Vilka delar i spelet är du mest nöjd med så här långt?

- Att just laget har blivit tajtare och har mer tålamod i spelet.

Några spelare som har stuckit ut lite extra under seriespelet?

- Eftersom vi har många yngre som nu spelar kontinuerligt så blir dessa bara bättre och bättre och mer trygga i spelet.

Om vi förutsätter att ni lyckas ta klivet upp i division 1. Vilka förutsättningar -- såväl sportsliga som organisatoriska -- har ni för att etablera er där?

- Föreningen är redo och kan detta med spel i division 1 och högre serier. Etableringen blir lättare i norra serien tror jag eftersom den södra verkar vara bättre överlag. Dock är inte toppen bättre. En massa nyförvärv ska inte behövas, utan vi hoppas att de yngre tar några kliv till.

Innan ni är där väntar Brännans IF i första kvalrundan. Hur bra koll har ni på division 2 norra i allmänhet och Brännans IF i synnerhet?

- Vi har kollat med de kontakter vi har och hoppas det räcker.

I kvaltider brukar det kunna bli viss diskussion om vilken av division 2-serierna som är bäst. Hur lyder din analys avseende styrkeförhållandet östra och norra serien emellan?

- Division 2 kan jag för dåligt. Jag tror däremot att division 1 södra är vassare än norra, dock inte toppen.

Hur har träningsupplägget sett ut den senaste tiden? Har ni förberett er inför kvalet på något särskilt sätt?

- Vi har i stort sett tränat som vanligt, men man ser på killarna vad som nalkas.

Det ryktades under en period om att ni var i full färd med att spela in ett par "tidigare hjältar" i farmarlaget HK Miffe och att dessa sedan skulle förstärka a-laget i kvalet. Vad har du att säga om de uppgifterna?

- Våra "tidigare hjältar" har spelat hela året med Miffe, så visst kan vi plocka in dem om vi vill. De finns och är redo om vi kallar på dem, men om vi kallar på dem eller ej... Lite spänning måste väl få finnas kvar, eller hur?

Absolut, det är dumt att avslöja för mycket. Hur är läget i truppen i övrigt? Är det några skador, sjukdomar eller avstängningar som stör?

- Inget som stör.

Hur slutar matchen?

- Med seger

Raka besked. Slutligen, i det andra semi off-mötet ställs Vassunda mot Gauthiod. Vad tror du om det mötet?

- Jag tror nog på hemmasegrar, så får vi se vem som vinner med mest.

Okej. Tack för intervjun och lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar