tisdag 27 mars 2012

Inför Vassunda - Gauthiod

Om det någonsin har funnits någon serielunk i årets division 2 norra är den definitivt över nu. Istället riktas alla blickar mot kvalet och under onsdagen är det Alsikehallen som står i fokus. IF Gauthiod kommer på besök för att bjuda upp till en kamp, som är intressant ur flera hänseenden. Det är nämligen inte bara kval till division 1, det är också kval mellan två nykomlingar i division 2. Även om Gauthiod (eller Swithiod som de hette på den tiden) har spelat i allsvenskan på senare år och Vassunda vid två tidigare tillfällen har kvalat till division 1 har båda lagen varit nere och vänt i division 3. Nu är det emellertid historia och i nuläget finns bara morgondagens kval i tankarna.

För de som följer division 1-handbollen kommer det knappast som någon nyhet att styrkeförhållandet norr- och söderettan emellan har diskuterats flitigt. Likaså är det intressant att se på balansen mellan östra respektive norra division 2-serierna. Efter söndagens match är tendensen tydlig och med den i färskt minne är det naturligtvis inte helt ologiskt att tippa gauthiodseger. Inte blir det mindre logiskt när man betänker att flertalet spelare i de blåas trupp har meriter från spel i allsvenskan.

Allt detta passar oss antagligen utmärkt. Inför säsongen var målsättningen att ta en mittenplacering. Den målsättningen har vi klarat av med råge och när vi nu kliver in i ett kval gör vi det helt utan press att ta "klivet upp". Kvalet är bonus! Likväl är det hemmaplan, vi har en fantastisk publik som vi vill bjuda på bra handboll och division 1 hägrar. Då kan man naturligtvis inte se det som vilken match som helst. Vi får precis som önskat slå ur underläge och hemma i Alsikehallen vet vi att motståndarna ska vara offantligt bra för att besegra oss. Visar det sig att Gauthiod så är kan vi inte annat en gratulera, men jag vägrar tro att östra serien är bättre än den norra till dess motsatsen är bevisad. Än mindre vägrar jag tro att våra motståndare kan klampa in i vår borg och plocka med sig en seger hem.

Någon vill säkert nämna vårt inte alltför smickrande kvalfacit i detta sammanhang, vilket i någon mån är befogat. Dock vill jag peka på en viktig skillnad mellan årets kvalspel och de vi har tvingats genomlida tidigare. I fjol liksom säsongerna då det kvalades till division 1 (i synnerhet den andra gången) var förväntningarna skyhöga och allt utom uppflyttning var att betrakta som ett misslyckande. Den här gången är förutsättningarna helt annorlunda. Ingen tror att vi ska kunna kvittera ut en division 1-biljett efter en månads intensivt kvalspel. Likväl är bollen rund och allt kan hända. Med de förutsättningarna i ryggen ska Gauthiod vara redigt nervösa inför morgondagens möte.

Sista seriematchen hemma mot Cliff var en fantastisk tillställning och det sätt vi vinner på då var kanske det bästa som kunde hända inför kvalet. Det är inte ofta man känner sig så lugn på planen som åtminstone jag gjorde då. Försvaret i andra halvlek var antagligen det bästa vi presterat på hela säsongen och jag kan bara konstatera hur underbart det är när vi kan vaska om i leden och stoppa in vem som helst utan att det märks den minsta skillnad. Sådant gör ett lag och nu när vi går in i kvalet gör vi det med råg i ryggen.

Pålitlige Thomas Göthe-Andersson, som högerkant som han är stod för en strålande insats på högernio och högertvå senast mot HK Cliff kommer inte till spel, men i övrigt är truppen intakt. Oskar Liljebris och Oskar Ageborg har kurerat sig och är åter i spel efter sina feberbesvär och till det kommer en riktig joker in i leken. Lagom till kvalet kastar vi fram ett ess ur rockärmen i form av Robert Högberg. Matchformen hos denne unge man vågar jag inte uttala mig om, men klart är i alla fall att han har kört på i en och en halv vecka nu efter jobb på annan ort och är heltaggad inför det som komma skall. Med sin något oortodoxa spelstil och grymma fart och spänst är han ett hot för vilket försvar som helst, något som han inte minst visade upp under hösten. I synnerhet firade han stora triumfer under november månad, då han snittade lite drygt sju mål per match under en fyramatchersperiod. Sedan bar det av till nordligare breddgrader och jag skulle ljuga om jag sa att han inte har saknats i många matcher då vi har kört fast i ett alltför stereotypt, orörligt och tempofattigt anfallsspel. Nu är han hur som helst på plats och särskilt i matcher där mycket står på spel och det är jämnt är det helt underbart att ha spelare med Högbergs karaktär på banan; killen vet minst sagt hur man älskar läget.

Vad Gauthiod ställer upp med vet jag inte, men jag förväntar mig inget annat än starkast möjliga trupp. I senaste mötet med Mantorp visade Gauthiod inte upp något jätteimponerande spel, men med tanke på Mantorps insats i söndags ska man nog inte dra alltför stora växlar av den matchen. Ska man dessutom tro Gauthiods lagledare saknade laget några spelare i den matchen. Bland annat var niometersspelaren Pierre Hall inte med och i honom får de in en spelare som väl närmast kan liknas vid Mantorps Emil Karlsson. Något att bita i helt enkelt, men å andra sidan är det ett riktigt kompetent och rutinerat lag vi ställs mot och det kommer att krävas att vi presterar vårt yttersta ändå.

Sist men absolut inte minst hoppas vi på ett fantastiskt publikstöd och en lika överväldigande ljudkuliss som senast. Publiken har slutit upp på ett enastående sätt de två senaste matcherna och vi önskar ingen ändring till imorgon. Det är kval till division 1 och Alsikehallen bjuder på handbollsfest utöver det vanliga.

Älska läget!

4 kommentarer: