torsdag 8 mars 2012

Avstängning som förbryllar

En direktavgörande match om den sista kvalplatsen väntar på lördag och därefter stundar förhoppningsvis ett spännande kvalspel för vår del. Känslan är överlag bra, men ett orosmoln har tagit sig in på den i övrigt klarblåa himlen.

I förra veckan nåddes vi nämligen av det inte alltför upplyftande beskedet att vår speldirigent David Mihajlovic stängs av från allt spel under en månads tid. Det är naturligtvis ett riktigt tungt bakslag då David har varit en av stöttespelarna under säsongen.

Jag vill redan inledningsvis passa på att säga att jag egentligen är för att man från diciplinämdens (om det nu är en sådan som fattar beslut i frågor av detta slag) sida statuerar exempel genom att dela ut kännbara straff till spelare som i något avseende har gått över gränsen. I Davids fall handlade det om en helt och hållet spelförstörande förseelse mot AIK:s Johannes Reicke med 5-10 sekunder kvar av matchen i Råsta Park den 14 januari. David, som fick direktrött kort, kan mycket väl ha räddat en poäng åt oss i den situationen och att det skrevs en rapport är inte mycket att säga om. Att förseelsen gav 2-4 matchers avstängning känns också det helt rimligt.

Med det sagt hade man kunnat tro att allt var frid och fröjd, men icke. Det finns egentligen två aspekter på detta som ger lite besk eftersmak. För det första är det under all kritik att det dröjde nästan två månader från incidenten till domens "lagakraftvinnande". Visserligen tar det lite tid när parterna ska få yttra sig och så, men nästan två månader!

Konsekvenserna av den långsamma handläggningen blir nu att David missar den helt avgörande matchen mot Kungsängen på lördag, serieepilogen mot Cliff nästkommande helg samt ett eventuellt kvalspel (första kvalrundan). Med en skäligare handläggningstid hade han istället varit avstängd i matcherna mot Malmberget, Kiruna, Hornskroken och Sikeå. Ingen skugga ska falla över dessa lag, men Davids medverkan hade varit av större betydelse i de matcher som komma skall.

Nog om handläggningstiden. Det andra rör något så enkelt som en för alla rättsliga system och dömande verksamheter (i alla fall de vi med vårt västerländska synsett vanligtvis erkänner) grundläggande princip om proportionalitet. Att lika fall ska bedömas lika kan vi nog alla skriva under på, men det bör också beaktas att olika fall och dess påföljder bör stå i proportion till varandra. Nu ska jag villigt erkänna att jag inte har hundraprocentig koll på hur utfallet blev efter slagsmålet i Jenningshallen, men av senare matchprotokoll att döma kan det för de inblandade inte ha rört sig om mer än på sin höjd ett par matchers avstängning. Detta trots att åtminstone en av slagskämparna blev civilt åtalad efter det inträffade. Redan här faller det på sin egen orimlighet att situationen med David ska rendera en månads avstängning och inte blir det mer begripligt när man betänker att situationen i matchen mot AIK faktiskt skedde under spelets gång medan slagen i Robertsfors delades ut "vid sidan av spelet".

* * *

På tal om händelser som förbryllar, officiellt utnämnde bloggkungen Rickard Söderberg lät tidigare idag offentliggöra rykten om att Mantorps IF HF kallar in förstärkning inför det kommande kvalspelet. Det ska tydligen handla om några före detta a-lagsspelare i Mantorp. Då detta i högst grad angår det lag som ställs mot just Mantorp i kvalet kan jag heller inte låta bli att kommentera det.

Precis som Söderberg poängterar är det ju svårt att veta på vilka premisser man kallar in spelarna. Stör skador i mängder och eventuellt också någon avstängning truppen kan det kanske vara en idé att gör så, men på det hela taget känns det väldigt märkligt. Visst Mantorp rasade ur söderettan förra säsongen och man hade säkert som ambition att studsa tillbaka direkt, men så enkelt brukar det aldrig vara och de spelare som har spelat under säsongen har ju ändå fixat en kvalplats. Min spontana känsla är att de nog har alla chanser i världen att gå upp även utan sistaminutenförstärkningar. Det kan självklart bli succé, men vilka signaler skickar man till övriga spelare? Kanske har alla spelare och ledare nått konsensus i frågan? En intressant fortsättning lär följa och om inte annat får vi se hur Mantorp står sig i kvalet.

3 kommentarer:

  1. David Joelsson9 mars 2012 kl. 08:20

    Tycker mihajlovic avstängning var tuff med tanke på att 1) han har aldrig dömts för något tidigare därav min åsikt att straffet är för högt och sen 2) att davids företeelse är en en i mängden i dagens handboll och händer allt oftare tycker jag ..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med dig om att det du anger under punkten 1 kanske skulle ha tagits i beaktande vid beslutet (det vet vi heller inte om diciplinnämden har gjort, kanske skulle David fått två månader annars?), men att förseelsen är en i mängd är i mina ögon inget bra argument. Åtminstone inte när det gäller spelförstörande aktioner, som dessutom är direkt vårdslösa. Jag tror för min del att det är viktigt att stävja allvarliga och för spelet inte fördelaktiga föreseelser genom att konsekvent dela ut kännbara påföljder. Handbollen anses ju vara relativt förskonad från tråkigheter i största allmänhet och inte vill vi väl att denna fina sport ska dras ned i samma träsk som vissa andra sporter?

      Radera
  2. Än värre är att man kan skriva över elitseriespelare under ett EM/VM-uppehåll. Förstår inte hur det kan vara möjligt. Inte fair play mot lagen som får möta det förstärkta laget. Ex Hampus Asp till Nyköping under januari.

    SvaraRadera