söndag 25 mars 2012

Sjöberg tippar (kvalet säsongen 2011/12 del 1)

Bloggkollega Gladh har som alltid ställt upp förutsättningarna för tipset och självklart ska även jag avge mina tankar kring kvalmatcherna som stundar. Till skillnad från Gladh sticker jag dock ut hakan och påstår mig ha koll på såväl division 2 östra som division 1 norra (beträffande söderettan finns det vissa luckor att täppa till). Hur detta kommer till uttryck i tipsresultatet återstår att se, men så är det i alla fall.

Kval till division 1

Mantorps IF HF - Brännans IF, söndag 17:00 Klämmestorphallen

Två lag med lite olika utgångspunkter drabbar samman senare i eftermiddag. Hemmalaget Mantorp kommer från en mindre lyckosam period med tre förluster på de fyra senaste matcherna. Brännan däremot vet knappt hur det känns att förlora och får bortalaget en bra start på dagens match har jag väldigt svårt att se att man släpper greppet.

Brännan har en mycket bredare trupp och Mantorp har egentligen inga spetsspelare i stil med Brännans Marcus Claesson eller bröderna Oscar och Emil Westerlind för den delen. Dessa tre blir för övrigt oerhört viktiga för härnösandslaget i detta kval med sin erfarenhet. Kommer dessa tre herrar igång och får med sig "ungdomsligan" blir det svettigt för Mantorp.

Mantorp å sin sida litar mycket på Emil Karlssons skytte, som saknar motstycke i dessa serier. I den senaste matchen mot Gauthiod skedde detta dock på bekostnad av att övriga spelare blev alibispelare. Det har Mantorp inte råd med i kvalet, utan ska drömmen om division 1 inte stanna vid just en dröm krävs det att fler händer är med och levererar. Blir så fallet har man alla chanser att utmana Brännan. Större än så är inte skillnaderna och ska man hitta någon akilleshäl i Brännans annars gedigna lagbygge är det just bortaspelet. Vid en dålig start för bortalget är det möjligt att det sätter sig i huvudet, men jag tror faktiskt inte att Brännan sätter sig i den situationen. Istället tar man en knapp men klar seger och skapar sig ett utmärkt utgångsläge inför returen hemma i Öbacka.

Mitt tips: 23 - 27

* * *

Kval till allsvenskan

BK Heid - Ricoh HK, onsdag 18:30 Heidhallen

Ricoh HK tar lyxkonferenslokalen på hjul till Götet för möte med en tabellfyra. I och med att IF Kristianstad (elitserielaget IFK Kristianstads u-lag) inte kommer till spel i kvalet fick Heid överta platsen och man fick tuffast tänkbara motstånd. Efter en lite småtrög höst tycks ricohspelarna ha vaknat till liv ordentligt och då räcker det att titta på respektive spelares meritlista för att förstå att motståndarna får det svettigt. När det nu gäller en allsvensk biljett (och en Las Vegas-resa) kan vi med all säkerhet räkna med ett Ricoh som kommer att spela på toppen av sin förmåga. Att det är kval bekommer dem knappast och jag har ärligt talat svårt att se att spelare som Johan Henriksson, Patrick Quinones, Petter Holmberg och Roger Järeholm ska bli nervösa. Över två matcher är det ingen tvekan om vilket lag som är bäst och även om Heid har fördel av hemmaplan nu på onsdag har jag svårt att se hur de ska kunna hota Ricoh. Bara att passera deras försvarsmur kommer att kräva en hel del och jag är tveksam till om tabellfyran i den inte fullt så spetsiga söderettan verkligen har det som fordras.

Mitt tips: 22 - 31

* * *

Kval till allsvenskan

HK Country - Alstermo IF, onsdag 19:00 Skövde Idrottshall

HK Country har i många avseenden haft en motig säsong. Utpräglade målskytten på högernio Jimmy Otter har under våren varit borta en längre tid på grund av skada och innan juluppehållet lämnade mittsexan Robin Wärn för elitserien och IFK Skövde. Den senare har på ett förtjänstfullt sätt ersatts av gladiatorn (ja, de har tydligen en sådan de också) Filip Alexandersson och trots att den förre är närmast omöjlig att ersätta har stöpengrabbarna lyckats hålla ihop spelet och nå en slutlig tredjeplats. Minst sagt imponerande och med alla spelare tillbaka blir man minst sagt farliga.

Alstermo IF siktar på att snabbt studsa tillbaka till allsvenskan som man tvingades lämna förra våren. Dock lade HK Varberg och IF Kristianstad (som trots sin andraplats i tabellen alltså inte kvalar) hinder i vägen för laget från den småländska hålan (i Alstermos fall är det nog faktiskt så att hallen tar fler åskådare än det bor i hela samhället) och man får förlita sig på ett lyckat kvalspel. Alstermo är ett gediget spelande lag med Hästös tidigare storskytt Daniel Steen som den kanske främsta profilen.

Svårtippat så det förslår, men hemmaplan och en känsla av att toppen av norrettan är bättre än toppen i den i övrigt betydligt jämnare söderettan gör att tipset faller på HK Country. Hemmalagets stabila försvarsspel i kobination med att Alstermo av tradition är ett målsnålt lag i båda riktningar gör matchen till en förhållandevis målsnål tillställning. Detta trots oerhörda offensiva kvalitéer i form av nämnda Steen och Otter samt hemmalagets skicklige norrman Eirik Rolid och kontringssugne kantspringare Jonatan Eriksson.

Mitt tips: 27 - 24

* * *

Kval till division 1

Vassunda IF - IF Gauthiod, onsdag 19:30 Alsikehallen

Veckans fest är inbokad och för värdskapet står Vassunda IF. I en till bristningsgränsen fylld Alsikehall är vi extremt svårslagna och allt som oftast får vi leva med favoritskapet när vi spelar hemma. Det har vi också gjort med den äran, men den här gången är situationen en annan. Vi möter ett ruskigt rutinerat motstånd som har imponerat storligen som nykomling i division 2 östra.

Med spelare kvar från tiden då allsvenskan var klubbens spelplan har man en trygghet när det vankas viktiga matcher och när man nu har kryddat med duktiga yngre förmågor såsom speluppläggaren Hannes Vestberg är man helt klart en kandidat till division 1-spel. Förhoppningsvis passar det oss bra att slå ur underläge och framburna av vår underbara hemmapublik har vi alla chanser att skrälla till oss en halvtidsledning i kvalet.

Mitt tips: 29 - 27

* * *

Det var tipset tills vidare. Fler tips kommer i nästa vecka när det vankas returmöten och öppningsmatch i kvalet till division 2. Nu riktar vi fokus mot Klämmestorphallen och mötet mellan Mantorps IF HF och Brännans IF.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar