torsdag 1 mars 2012

Sjöberg tippar (div. 2N omg. 20)

Spelledigt för vår del i helgen, men serien står inte stilla för det. Tvärtom når vi snart kokpunkten, där allt ska avgöras inom loppet av ett par intesiva handbollshelger. Med tanke på att vi själva inte spelar är det ganska otroligt hur viktig helgen är för vår del. Gör Brännan ett bra jobb i helgen får vi ytterligare försprång i den trekamp som utspelar sig om tredjeplatsen i tabellen.

Vid sidan av att AIK och Kungsängen ska försöka täppa till avståndet uppåt i tabellen ska även Sikeå göra en sista ansats för att nå kvalplats. Lidingö står för motståndet i Jenningshallen och det är också i de västerbottniska skogarna som vi inleder helgens tips.

Sikeå SK - Lidingö SK, lördag 14:00 Jenningshallen

Sikeå stod för sin kanske bästa insats för säsongen senast mot oss och det spelet lovar gott. Dessvärre ser man dock ut att ha vaknat för sent. Utöver matchen mot Malmberget -- som man måste vinna -- måste Sikeå vinna en match till och då är det inte så passande att möta serieledarna. Visserligen kan det tänkas att Lidingös inställning till uppgiften inte är hundraprocentig, men min bild av ö-laget är att man oavsett motstånd klarar av att göra jobbet. Det är mycket möjligt att man väljer att lufta spelare som har fått begränsad speltid under säsongen, men det bör inte spela någon roll.

Sikeås styrka (åtminstone så som det såg ut förra helgen) är distansskyttet och det lämpar sig inte så väl mot Lidingö. Möjligheterna att komma till med skyttet mot bortalagets 3-2-1-försvar är små och klarar Sikeå inte av att ställa om sitt spelsätt kommer man att bli hänsynslöst straffade av Lind och Wastesson, som hela tiden ligger i startblocken redo att sticka på kontring.

Sammanfattningsvis får Sikeå stora bekymmer offensivt samtidigt som Lidingö går runt på hela truppen och därmed förverkar chansen till en riktig överkörning.

Mitt tips: 17 - 31

* * *

Jakobsbergs GoIF - Kiruna HK, lördag 15:45 Viksjö Sporthall

Sista stockholmsresan på ett bra tag väntar för Kiruna och att det ska bli några poäng i helgen är kanske att hoppas på för mycket. Dock har man blivit bättre och bättre för varje match och norrlänningarna vill säkerligen gå in i kommande försäsong med ett par goda insatser i bagaget. Detta i kombination med att man möter norrtvåans svagaste stockholmslag gör att man är med förvånansvärt bra, förutsatt att man inte tillåter Justesen och Lundh härja fritt.

Jakobsberg vinner komfortabelt, varför man befäster sin niondeplats och på allvar kan börja leta sponsorer till kvalet i norr. Med det fastslaget blir följdfrågan med vilken segermarginal hemmalaget avgår. Jag har svårt att se Jakobsberg göra 45-50 mål och därmed minskar också möjligheterna för Kiruna att komma upp i 20 gjorda mål.

Mitt tips: 37 - 18

* * *

Kungsängens SK - Brännans IF, lördag 16:00 Ekhammarhallen

Seriens två överlägset mest formstarka lag, liverapportering, en förhoppningsvis knökfull öststatshall och hur mycket som helst som står på spel. Har vi månne vårens match att se fram emot?

Förutsättningarna inför matchen är minst sagt raffinerade för att vara med tre omgångar kvar av serien. Sett till tabelläget har Kungsängen mest press på sig (seger är i princip en nödvändighet för att även fortsättningsvis vara med i kampen om den ack så värdefulla tredjeplatsen), men även Brännan lär vara ordentligt taggade. För det första har man chansen att definitivt säkra kvalplatsen och andraplatsen,vilket kan men inte nödvändigtvis behöver vara en fördel i det stundande kvalet. Mer om det när det närmar sig kvaltider. För det andra vill Brännan inget hellre än att förlänga sin segersvit (nio raka segrar nu) och för det tredje vill man ha upprättelse för säsongens tidigare stockholmsutflykter. Det senare är inte minst viktigt för självförtroendet inför kvalet, som för Brännans del med all sannolikhet innebär möten med IF Gauthiod från Stockholm (för inte tappar väl Mantorp andraplatsen?). Med tanke på historiken kan betydelsen av lite självförtroende från en stockholmsresa knappast överskattas.

Hur slutar då matchen? Brännan har en på pappret både spetsigare och bredare trupp, men betydelsen av hemmaplan ska man nog inte bortse ifrån. Kungsängen tror att de är oslagbara på hemmabana och det gör de helt rätt i, för när man ljugit tillräckligt mycket börjar man till sist tro på det själv. Skämt å sido, Kungsängen är ett riktigt starkt hemmalag och det avgör i en mycket jämn och spännande tillställning. Det bör väl sägas att det i den här ovissa matchen blir något av en taktikröstning från min sida; vinner Brännan kan jag glädja mig åt att kvalplatsen kommer ett steg närmare för vår del.

Mitt tips: 31 - 29

* * *

HK Cliff - Kiruna HK, söndag 11:45 Skärholmshallen

Årets tidigaste match? Den publik som överhuvudtaget har tagit sig upp ur sängen lär heller inte få se något sprudlande spel. Jumbon mot seriens mest cyniska lag borgar inte för högkvalitativ underhållning. Intressantare matcher väntar, varför jag nöjer mig med att konstatera att det måste bli en klar hemmaseger.

Mitt tips: 34 - 14

* * *

AIK Handboll - Brännans IF, söndag 12:00 Råsta Park

Nämn "Gnaget" och hela Brännan ryser. AIK:s småcyniska, ibland destruktiva, men oftast mycket effektiva spel passar Brännan mer än illa. Härnösandslaget är heller inte känt för sin höga avslutningsprocent och det måste det bli ändring på till på söndag. Mot AIK har man inte råd att kasta bort givna mål, så många hundraprocentiga lägen får man inte. Särskilt inte som AIK:s självförtroende i försvarsspelet knappast blev sämre efter förra helgens match mot Sundsvall (4 insläppta i första halvlek då). Dessutom fick de gulsvarta till det offensivt och får man det även fortsättningsvis är det frågan om något lag rår på AIK. Det bör kanske tilläggas att Brännan har förlorat en hemmamatch i år -- mot AIK.

Jobbigt värre för Brännan kan tyckas, men samtidigt har man kanske större chans en någonsin att besegra AIK. Självförtroendet är på topp och truppen är bättre tränad och samspelt än någonsin förr.

Vi kan nog med säkerhet säga att Brännan kommer att sätta högsta fart från början medan AIK försöker dra ned på tempot för att frustrera bortalaget. Frågan är vilket koncept som blir det vinnande. Hugget som stucket och det blir därför till att taktikrösta även här.

Mitt tips: 28 - 27

* * *

Hornskrokens IF - Lidingö SK, söndag 13:00 Hildursborg

"Kroken" i Hildursborg är aldrig en enkel uppgift och stärkta av Söders konstskott minskar knappast tuppkammen på bodensarna. Normalt sett hade jag trott att Hornskroken -- som kan spela helt avslappnat utan hot om negativt kvalspel hängande över sig -- skulle ha god chans att utmana Lidingö på hemmaplan, men den här gången tror jag det blir för tufft. Anledningen till detta stavas Fredrik Ström. Den kreative och snabbe mittnian som skadade sig olyckligt förra helgen hade behövts mot seriens bästa lag och som jag ser det har man ingen naturlig ersättare av samma kaliber. Utan Ström får Kroken svårt att hitta den fina rytm man vanligtvis har i spelet. Sedan ska vi naturligtvis inte bortse från att Lidingö i grunden är ett stabilare lag (tabellen ljuger inte), vilket naturligtvis borde ha betydelse. Lidingö vinner därför en småtrevlig tillställning utan att prestera någon av säsongens bättre insatser.

Mitt tips: 23 - 28

1 kommentar: