lördag 24 mars 2012

Kvalspecial -- Brännans IF Handboll

Efter flera framgångsrika säsonger med idel topplaceringar i division 2 och en snabbvisit i division 1 genomförde Brännan något av en omstart inför säsongen 2010/11. Flera tidigare tongivande spelare valde att tacka för sig och istället fick klubben duktiga killar födda 1992 utgöra stommen i a-laget. Försäsongen gick minst sagt knackigt och efter flera säsonger i toppen tvingades man plötsligt sänka målsättningen till att undvika degradering till division 3. Länge var man också inblandat i bottenstriden, men den rekordjämna serietabellen gjorde att laget med en omgång kvar faktiskt hade en teoretisk chans att till och med nå kvalet till division 1. Så blev emellertid inte fallet och man fick satsa om inför ännu en säsong i division 2.

Stärkta av den lyckade fjolårssäsongen och med återvändande Emil Westerlind, Sikeås högtflygande högersexa Jonathan Tjernberg med flera som nytillskott i truppen basunerade man tidigt ut att man ville vara med och slåss om förstaplatsen i serien. Tidernas mest tilltagna träningsprogram i division 2 sjösattes, men detta till trots blev säsongsinledningen inte riktigt som man hade hoppats på. En olycklig skada på spelmotorn Oscar Westerlind och ett par mindre lyckade stockholmsresor hindrade laget från att utmana seriesuveränen Lidingö i toppen. Istället fick man ställa in siktet på en kvalplats och under våren har det inte längre varit fråga om att missa en sådan. Notoriske målskytten Marcus Claesson gjorde bejublad comeback strax före jul och sedan dess har man varit seriens överlägset mest formstarka lag.

Med en träningsdos värdig elitserielagen och en organisation i toppklass är det ingen tvekan om vad Brännans IF siktar mot. Nu återstår det bara att se om härnösandslaget lyckas ta med sig den fina vårformen in i kvalet.

Brännans IF Handboll

Grundad: 1930

Serie: Division 2 norra

Tabellplacering: Tvåa (33 p)

Hemmahall: Öbacka SC

Tränare: Andreas Jansson och Ulf Sandin

Spelare att hålla ögonen på: Marcus Claesson

Lagets tre senaste matcher: Kiruna HK (b) 25-19, Hornskrokens IF (h) 29-24, AIK (b) 24-22

* * *

Bloggen hörde sig givetvis för med lagets tränare Andreas Jansson inför den första matchen av två mot Mantorp.

Det blev till slut en ganska betryggande andraplats för er del i serien. Hur pass nöjda är ni mer er säsong hittills och hur väl anser du att den har motsvarat era förväntningar?

- Jag måste säga att vi är nöjda. Målet innan säsongen var att ligga topp-3 i serien och det har vi klarat av.

Vilka delar i spelet är du mest nöjd med så här långt och vilka behöver ni förbättra till kvalet?

- Vi har desto längre in i säsongen fått ihop det kollektiva spelet bättre och då framförallt försvaret. Under höstsäsongen var det lite väl mycket individuellt i anfallsspelet och det funkar inte mot bättre motstånd, vilket vi bittert fick erfara efter bortahelgen mot Vassunda och Lidingö. I försvarsarbetet har vi gått ifrån 3-2-1-försvar som vi lirade hela förra säsongen till 6-0-försvar. Det tar även det lite tid innan allt faller på plats. Anledningen till den ändringen var att vi har fått in försvarstyper som är bättre lämpade för 6-0. Detta har vi jobbat hårt med under säsongen och fördelen nu är att vi behärskar båda försvarsalternativen, så vi har bättre förutsättningar nu att förändra en matchbild. Det vi måste förbättra nu till kvalet och som jag inte är riktigt nöjd med är kontringsspelet är fas 1 och 2.

Onekligen viktiga ingredienser det där. Strax innan jul fick ni tillbaka Marcus Claesson i spel igen och hans betydelse kan knappast överskattas. Vilka andra spelare tycker du har stuckit ut lite extra den här säsongen?

- Ja, Claesson har så klart tillfört en ny dimension i vårt spel. Andra spelare som har stuckit ut och tagit chansen i år är nog målvakten Jesper (Forsberg, reds. anm.) född -95 och mittsexan Henrik Viklander född -94. I dem har vi två framtidsspelare av hög klass. Annars så tycker jag inte så många har stuckit ut så mycket utifrån vad jag vet att de kan. Vi har under hela säsongen inte haft enskilda spelare som vunnit match efter match åt oss, utan vi har i de flesta matcherna vunnit som lag till skillnad från föregående år.

Om vi förutsätter att ni lyckas ta klivet upp i division 1. Vilka förutsättningar -- såväl sportsliga som organisatoriska -- har ni att etablera er där?

- Organisatoriskt är jag övertygad om att vi redan har det bättre än många andra lag både i ettan och allsvenskan, så där är jag inte orolig. Sportsligt så tycker jag att vi har en stor och jämn trupp som skulle kunna hävda sig bra i ettan, men det är klart att nyförvärv med erfarenhet från ettan eller allsvenskan skulle jag inte tacka nej till.

Nu när det står klart att Strömnäs åker ur division 1 hänger det på er om det ska finnas något norrlandslag i de nationellt administrerade serierna nästa säsong. Hur viktigt är det att norrlandshandbollen finns representerad i de högre divisionerna?

- Det känns väldigt viktigt att Norrland har minst ett lag representerat i division 1. Norrlandshandbollen lider något oerhört mycket på grund av de långa avstånden i regionen och förbundet gör inte mycket för att göra det enklare för oss direkt. Ett exempel är att vi i år tvingas till enkelresor till Kiruna och Malmberget istället för dubbelmöte. Det är 80-90 mil enkel resa! Känslan är att vi får klara oss mycket själva och ska vi lyckas få en bättre handbollsmiljö i Norrland måste vi börja med att visa att vi är att räkna med på plan. Då krävs det att vi är representerade i de högre divisionerna. Detta även för att visa ungdomar i Norrland att de inte måste flytta 100 mil söderut för att spela handboll på hög nivå. Vi behöver ha kvar våra duktiga ungdomar i Norrland om vi någon gång ska lyckas spela högre upp än i division 1.

I första kvalrundan väntar Mantorp för er del. Hur bra koll har ni på den östra division 2-serien i allmänhet och Mantorp i synnerhet?

- Jag kan inte påstå att jag har så bra koll på östra serien. Mantorp har vi så klart försökt få fram så mycket som möjligt om, men det närmaste jag har kommit är en film mellan Gauthiod och Mantorp som fanns på youtube. Det var dock en premiärmatch och på bortaplan, så det säger kanske inte så mycket, men lite har jag så klart tagit med mig. Gauthiod är väl annars det lag som jag känner tilll bäst, då jag själv har mött en del av deras spelare när de lirade i "Swittes" namn.

I kvaltider brukar det kunna bli viss diskussion om vilken av division 2-serierna som är bäst. Hur lyder din analys av styrkeförhållandet östra och norra serien emellan?

- Rent spontant tror jag att det är ganska jämbördiga serier, men jag har för lite koll på övriga lag för att göra en korrekt bedömning.

Hur har träningsupplägget sett ut den senaste tiden? Har ni förberett er på något särskilt sätt inför det som komma skall?

- Vi har pratat lite om vad som komma skall och försökt förbereda spelarna mentalt på hur det är att spela kval. På träningarna så har vi ändrat lite genom att mycket tydligare spela ihop en förstasexa. Det har vi inte gjort under säsongen på grund av den breda trupp vi har haft.

Hur är läget i laget inför helgens match? Är det några skador, sjukdomar eller avstängningar som stör?

- Inga skador eller avstängningar, men en sjuk som fick lov att stanna hemma i form av Joakim Johnson (M9, reds. anm.)

Ni har genom åren haft enorma problem i kvalspel och de senaste 30 åren har det bara blivit enstaka kvalsegrar trots otaliga kval. Vad talar för att ni avfärdar kvalspöket den här gången?

- Det är histora nu. Vi har ett nytt lag och då är det nya förutsättningar som gäller. Vi har några spelare som har spelat kval tidigare och vi har spelare som inte har varit med om detta förut. Det gäller att ta vara på den erfarenhet som vi har från kval och samtidigt utnyttja den ugdomliga entusiasm som ungdomarna i laget har.

Inte fullt så dyster som kvalstatistiken är ert facit på bortaplan, men det lämnar mycket i övrigt att önska. Hur har ni arbetat för att kunna prestera lika bra på bortaplan som hemma i Öbacka?

- Ja, vi har haft lite problem på bortaplan under året. Det gäller att skapa rutiner som är likvärdiga med när vi spelar hemma. Största problemet är nog att vi är så vana vid stor publik och bra förutsättningar innan match, något som kan vara sisådär på bortaplan. Nu inför kvalet så åker vi ner till Mantorp på lördagen, så vi slipper ha en bussresa i benen samma dag som matchen. Just resan samma dag tror jag har varit en av anledningarna till att vi inte har presterat lika bra borta som hemma.

Vi får helt enkelt hoppas på att mantorppubliken sluter upp i Klämmestorphallen imorgon. Hur slutar matchen?

- Jag tror på en jämn match. 23- 25 till Brännan.

Slutligen, i det andra semi off-mötet ställs Vassunda mot Gauthiod. Vad tror du om det mötet?

- Om Vassunda får till sitt försvar och med det kontringar vinner Vassunda, men om ni inte får till kontringarna vinner Gauthiod.

Okej. Tack för intervjun Andreas och lycka till i kvalet!

- Tack själv! Hoppas vi möts nästa år i ettan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar