lördag 4 februari 2012

Brännan mot en ny vår

En fullspäckad handbollslördag lider mot sitt slut och så här halvvägs in i helgen tänkte jag ge mig på lite reflektioner rörande division 2-handbollen.

Brännan går som tåget hemma i Öbacka och efter dagens imponerande viktoria mot Lidingö (30-27) befäste man andraplatsen ytterligare. Visserligen ska Brännan avverka en stockholmsresa till innan serien summeras, men även om AIK och Kungsängen borta inte på något vis är några givna segermatcher tror jag inte att Brännan sumpar chansen till kval. Det ska dessutom mycket till för att man ska förlora andraplatsen, även om vi naturligtvis ämnar göra anspråk på den.

Vad är det då som har hänt med Brännan kan man undra. Som utomstående kan jag kanske inte ge svar på allt och den "inre harmoni" man talar så varmt om har säkert varit av betydelse, men jag skulle även vilja lyfta fram två andra faktorer.

För det första har man haft två raka hemmamatcher mot toppkonkurrenter, vilket i kombination med för Brännan fördelaktiga resultat har medfört att man har kunnat lyfta i tabellen. För det andra har man nu börjat få betalt för den stenhårda och målmedvetna träning man har genomfört allt sedan i maj. På den punkten ligger Brännan minst sagt i framkant och fler lag borde ta efter deras upplägg, för det betalar sig alltid att ha bäst fysisk status och flest träningstimmar att spela samman laget. Läste en intervju i Upsala Nya Tidning med Henrik Sedin, som ligger i topp i antal spelade matcher i NHL (där man har ett enormt slitage på spelarna med tre-fyra matcher per vecka) varje säsong. På frågan hur han undvek skador och hur det var möjligt att hålla samma goda spelmässiga nivå i omgång 80 som 1 svarade han helt enkelt att försäsongsträningen är den springande punkten. Brännan har således en trevlig vår att se fram emot och framåt kvalet har man antagligen alla chanser i världen att rå på slitna spelare från division 1.

* * *

På tal om kvalspel kan man konstatera att det är otroligt jämnt även i den östra division 2-serien. HK GP (Guif:s utvecklingslag) har likt Lidingö kopplat ett visst grepp om seriesegern, men därefter följer tre lag på 23 poäng. Dock ska man ta i beaktning att Mantorps IF HF har en match mindre spelad och undviker man bara ett riktigt bottennapp i morgondagens match mot pepparkaksgubbarna i Matteuspojkarna får man två poängs marginal att gå på gentemot jagande Skuru IK och IF Gauthiod. Mycket talar alltså för att trean i vår serie får bege sig till den bokstavligt talat kokande Klämmestorphallen. "Klämman" ska enligt uppgift vara en riktigt svettig upplevelse oavsett hur bra hemmalaget spelar. Allt ni behöver veta inför kvalet och mycket mer kommer när kvalet närmar sig i vår "Kvalspecial". Mycket trevlig läsning att vänta framåt slutet av mars och början av april således.

* * *

Gåtan Malmberget blir bara mer och mer obegriplig, men snart sprattlar man nog till ordentligt igen. Måtte det inte ske nästa lördag.

* * *

Sikeå tycks ha dammat av ett par spelare ur det gamla gardet och helt plötsligt plockade man poäng i Stockholm. Vem hade trott det? Förhoppningsvis blir det ytterligare två imorgon mot HK Cliff. Det skulle göra måndagen lite lättare.

* * *

Kungsängen tar med all sannolikhet fyra poäng i Lappland den här helgen. Starkt! Den värsta degraderingsångesten släpper kanske nu.

* * *

När jag tittar närmare på tabellen slår det mig att Brännan om morgondagens reslutat faller väl ut för deras del kan ha sex poäng ned till fjärdeplacerade HK Cliff.

* * *

Har tillbringat eftermiddagen och den tidiga kvällen i Enköping och även om vår match i division 4 var något utöver det vanliga kan man knappast undgå att helgens stora handbollshändelse i staden var den som föregick vår målexplosion.

Den på förhand så ovissa matchen mellan Enköpings HF och HF SIF blev aldrig riktigt spännande och bortalaget vann komfortabelt med 29-21. Marcus Nilsson i målet tog det mesta i första halvlek och EHF:s tyngre och ganska stereotypa spelare hade enorma problem med att tränga igenom märstagängets följsamma 3-2-1-försvar.

Resultatet i dagens match innebär med all sannolikhet att HF SIF är ett division 2-lag nästa år (om inte ekonomin sätter stopp igen), men efter att ha sett matchen är jag övertygad om att Enköping kommer att gå vinnande ur det kval som väntar. För lagen i norrtvåan gäller det alltså att med alla till buds stående medel undvika den kvalplats (tror det är den nedre, placering 10) som innebär att man ställs mot EHF. Jag har inte sett EHF och HF SIF tillräckligt många gånger i år för att egentligen kunna uttala mig, men känslan är att båda lagen hade tillhört toppen i division 2 norra. Det räcker egentligen med att kolla spelare för spelare. EHF har i Gustaf Odeheim (tidigare IVH Västerås) och Lars Samuelsson (tidigare Skånela IF) två spelare med erfarenhet från division 1 och i HF SIF har flertalet spelare prövat på spel i klubbens a-lag (allsvenska Skånela IF). I dagens trupp hade man också med två spelare (Jesper Filén och Erik Karelius, båda födda 94) som har representerat Sveriges U17-landslag. Minst sagt kompetenta lag helt enkelt.

* * *

Det får räcka så för idag, men imorgon är det återigen en dag i handbollens tecken.

9 kommentarer:

  1. Kiruna-Kungsängen, underskatta inte Kiruna!

    SvaraRadera
  2. Inga gamla avdammade i Sikeå. Startsexans snittålder på dryga 18 år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hk Cliff - Sikeå. 31-15

      Radera
    2. Bra att ni läsare rättar oss när vi är fel underrättade. Jag tar tillbaka och hävdar motsatsen och säger som så att det gör segern mot "Jakan" än mer imponerande.

      Dock måste det ha varit riktig baksmälla idag med tanke på slutresultatet i matchen mot HK Cliff.

      Radera
  3. Helt rätt analyserat. Cliff vann fullt rättvist och med 7 utespelare från Sikeå så orkade de inte ens ge cliff en match. Total urladdning mot jakan satte sina spår. Tyvärr för spännings skull i nedre delen av tabellen. I o med cliff vinst så spänner kval plats kampen uppåt ist till att ev bli en rysare...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror faktiskt att Sikeå fortfarande har en liten chans. Malmberget måste nog ta åtminstone två poäng till för att undvika direktdegradering.

      I toppen blir det nog som du säger. Vi hade ju chansen att springa ifrån, men med två raka förluster blev det grymt jämnt igen. Spännande är det i alla fall och det är ju roligt.

      Radera
  4. Jes. Jakan- maif: rysare.
    Maif- Sikeå.: Jesus vilken match den kan komma att bli...

    Sen har maif lite "tuffare" program än vad Sikeå / jakan har!

    Uppåt kmr det att bli vassunda / brännan som kvalar. Ser inte cliff som nått
    Direkt hot om fen kval platsen. Men jag kan ha fel, men d tror jag inte.
    ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi får hoppas att du har rätt beträffande kvalet uppåt. Cliff har ju något av en ödeshelg den här veckan då man gästar Sundsvall och Härnösand.

      Malmberget-Sikeå blir onekligen en intressant match, men MAIF har fördel av hemmaplan och stämmer det att Sikeås förstärkningar bara spelar de hemmamatcher som återstår (och alltså inte är med på bortaresorna) blir det nog tufft. Dock har större under skett och Malmbergets spelchema är, som du mycket riktigt påperkar, inte helt enkelt.

      Radera
  5. Cliff chans på poäng e isf mot Sundsvall. Tror inte att de kmr att kunna rugga hemmastarka brännan. Maif kmr ta noll poäng mot vassunda/ Lidingö. Skulle då Sikeå plocka 2 poäng Kungsängen/ AIK borta så kommer maif Sikeå matchen bli ist direkt avgörande för vilket lag som åker ur direkt. Sista omg med Sikeå - Sundsvall, kroken - maif kmr antagligen bli norrlandslagens rysare. Sikeå har någon äldre hemma, men förlitar sig på att de " yngre" ska klara detta. Jag tror att Sikeå kommer att fixa en kvalplats o maif åker ut direkt. Jakan klarar sig med kval om inte Kungsängen skjuter sig själva i foten. Uppåt tar lidingö div1 platsen. Vassunda o brännan kmr att klara kval. Dock så kmr både Lidingö och vassunda få slita katt ifall de ska plocka poäng i jenningshallen. Sikeå har allt i sina egna händer och vad jag förstår, så ska de ge allt för att få poängen stanna kvar i Sikeå. Huva, de börjar dra ihop sig. Sjukt roligt!!

    SvaraRadera