lördag 18 februari 2012

Planenlig seger mot Kiruna

Seriejumbon på besök i Alsikehallen idag och det slutade med en odiskutabel hemmaseger. Kiruna var förvisso bra med i målprotokollet första kvarten, men ett avgörande ryck senare hade vi utökat ledningen till 16-8. Framme vid halvtidsvilan var ställningen 20-11 och känslan var att matchbilden från höstens möte (då vi efter en förhållandevis jämn första halvlek gjorde 31 mål i den andra halvleken) skulle kunna upprepas. Så blev inte riktigt fallet, men vi malde på och med bara sekunder kvar av matchen kunde Robin Wahlgren spika slutresultatet 47-23 från sin mittsexposition.

Innan matchen avsattes större delen av matchgenomgången till att poängtera vikten av att inte underskatta motståndet och med facit i hand tycker jag att vi hanterar matchen mycket bra. 47 mål framåt är aldrig dåligt och det är extra glädjande att vi behåller skärpan i avsluten matchen igenom. Det är möjligt att vi med lite bättre koncentration i försvarsspelet hade kunnat undvika en del av de 23 mål Kiruna trots allt gjorde, men man ska samtidigt komma ihåg att vi har många kontringar och korta anfall, vilket också ger våra motståndare många anfallsmöjligheter.

Bortsett från kortare perioder i matchen har vi bra flyt i spelet och vi har aldrig några problem med att komma till avslut. För Kiruna var det så klart tuffare och med kantspelaren Daniel Isaksson som den enda spelaren av högre snitt blir det inte lätt. Dock ska de ha all heder av att de kämpar och sliter matchen igenom trots att den dystra ställningen på resultattavlan. Vid varje mål som gjordes visade man varandra uppskattning och coacherna Mattias Bergdahl och Petri Rajaniemi kom alltid med uppmuntrande ord så fort deras spelare företog sig någonting positivt. Normalt sett är det lätt att tappa tron på det man gör när resultaten uteblir under en längre period och risken är att man tar med sig det in även i nästa säsong. Dock tror jag inte det gäller Kiruna. Med tanke på att man på ett så beundransvärt sätt håller humöret uppe är jag överygad om att Kiruna kommer att gå in i nästa säsongs norrtrea starkare än någonsin.

I övrigt kan det noteras att vi återigen sprider ut målskyttet på ett för matchprotokolläsaren trevligt vis. Extra plus utgår idag till Oskar Liljebris; sju mål (på åtta eller nio avslut om jag inte är helt fel ute) och ett par mycket fina inspel till linjespringarna gjorde honom till matchens bästa spelare offensivt. Även mittsexspelet var mycket bra. I Kiruna var nämnde Isaksson målbäst med sju mål.

Dagens seger i kombination med Kungsängens mycket övertygande vinst mot Sikeå innebär att vi alltjämt har tre poängs marginal ned till fjärdeplatsen. Oavsett utgången i morgondagens match mellan AIK och Sikeå är det också med de förutsättningarna vi nästa helg sätter oss på flyget till Kalax. Matcher mot Hornskroken och Sikeå väntar och åtminstone två poäng där skulle sätta en otrolig press på Kungsängen och AIK, som helgen efter tar emot för tillfället urstarka Brännan. En spännande upplösning är att vänta.

Målskyttar:

Vassunda IF: Gabriel Sjöberg 9, Oskar Liljebris 7, David Mihajlovic 7 (4), Robin Wahlgren 6, Oskar Ageborg 5, Aldrin Zekaj 4, Simon Ström 4, Magnus Gladh 3 och Andreas Ericson 2.

Kiruna HK: Daniel Isaksson 7 (2), Henrik Jonasson 4, Johan Lundström 3, August Wiklander 3, Oskar Magnusson 2, Anders Larsson 2, Johannes Rajaniemi 1 och Jonathan Jakobsson 1.

Utvisningar:

Vassunda IF: 8 x 2 min

Kiruna HK: 6 x 2 min (varav ett direktrött)

* * *

Brännan inkasserade ytterligare två poäng när man enkelt avfärdade Jakobsberg i Öbackatemplet. Extra glädjande för härnösandslagets del var att Emil Westerlind var tillbaka efter sin skadefrånvaro. En seger till på de fyra kvarvarande matcherna och kvalplatsen är säkrad även i teorin.

* * *

Ser redan nu fram emot drabbningen mellan Kungsängen och Brännan första helgen i mars.

* * *

Matchen innehöll inte i närheten av så fult spel som antalet utvisningar kan antyda.

* * *

Damlaget spelade även de match idag och som man gjorde det. Efter underläge 4-7 (!) i paus mot Avesta Brovallen visade man i den andra halvleken var skåpet skulle stå. En lyckad punktmarkering på ABHF:s vänsterhänta dyngskytt och snabbt var man uppe i ledningen. Första tio minuterna i andra halvlek vann man med 7-1 och därefter rullade det bara på till slutresultatet 21-13.

Att tjejernas försvarsspel var bra visste vi sedan tidigare, men det anfallsspel de visade upp idag var nog det bästa jag har sett från damlagets sida. Inte minst var avsluten av en helt annan dignitet än tidigare och kan man ta med sig samma offensiva spel framöver finns det goda förutsättningar för att man ska kunna gå obesegrade genom resterande matcher den här säsongen.