fredag 10 februari 2012

Fågel, fisk eller mittemellan

Den senaste veckan har det varit en hel del intressanta diskussioner här på bloggen och jag tänkte ta och lyfta fram en, som jag ser det, särskilt intressant.

Diskussionen gällde i vilket av seriesystemets fack man ska placera division två, alltså om det är en jämförelsevis hög eller låg serie.

Av de kommentarer som berörde frågan har jag lyckats urskilja två läger. Den ena menar att det är en serie mittemellan och hänvisar förutom till de högre divisionerna (elitserien, allsvenskan och de båda division 1-serierna) till att serisystemet på sina håll i landet (till exempel Stockholm) sträcker sig ned till division 6. Den andra sidan, anförd av Brännans egen bloggmaestro Tobias Wikström, pekar på att man inte kan ta med reservlagsserier (division 6 i Stockholm) i beräkningen och att man även bör ta i beaktande att det i delar av landet (läs: Norrland) inte finns serier lägre en division 3. Detta sammantaget gör att divison 2 är en av det lägre serierna, hävdar man.

Mot den bakgrunden skulle jag vilja ge min syn på det hela och tillägga vissa synpunkter, som så här långt har fallit utanför ramen för denna diskussion.

När man betraktar det typiska seriesystemet (som också gäller inom handbollen) bör man ha för ögonen att systemet i det vertikala ledet sträcker sig från nationell till regional nivå. Detta innebär exempelvis att det bara finns en elitserie medan det finns oräkneliga (riktigt så illa är det kanske inte, men det ger bättre tyngd åt argumentationen) division 3-serier.

Jag började räkna lite på det här och kom fram till att (allt enligt modellen nedan) det bästa laget i de fyra divsion 2-serierna (norra, östra, västra och södra), för tillfället Lidingö SK, måste anses vara rankat som lag 53 (14+14+12+12+1) i landet. Övriga division 2-lag kvalar in bland lag 54 - 100. Observera att jag här enbart har utgått ifrån strikt divisionstillhörighet och alltså har bortsett från det faktum att vissa lag i lägre divisioner faktiskt är bättre än lag högre upp i serisystemet och att det med all sannolikhet finns geografiska ojämlikheter till följd av kvantitativa skillnader distrikten emellan (Skåne har antagligen fler lag värdiga division 2 än vad Norrland har).

Elitserien - 14 lag
Allsvenskan - 14 lag
Division 1 Norra - 12 lag
Division 1 Södra - 12 lag
-------------------------
Division 2 Norra - 12 lag
Division 2 Östra - 12 lag
Division 2 Västra - 12 lag
Division 2 Södra - 12 lag

Vi kan alltså notera att samtliga division 2-lag placerar sig i intervallet 53-100 och med det återstår det bara att konstatera hur många lag som huserar i divisionerna längre ned i den svenska handbollspyramiden. Det blir helt enkelt till att sjösätta en empirisk undersökning, som ger vid handen att:


  • det i landet finns sammanlagt åtta division 3-serier bestående av sammanlagt 87 lag.

  • de elva division 4-serierna består sammantaget av 106 lag.

  • det finns 37 lag i de fyra division 5-serierna.

  • den enda division 6-serien (administrerad av Göteborgs Handbollförbund), som inte är en reservlagsserie, består av 13 lag.

Detta medför att det finns totalt 243 lag (87+106+37+13) i serierna under division 2, att jämföra med 52 i serierna ovanför. Totalt sett i hela landet är det således 343 lag som deltar i seriespel på herrseniornivå (reservlagsserier återigen undantagna), vilket skvallrar ganska tydligt om att division 2-lagen snarast är att betrakta som en del av handbollssveriges crème de la crème. Det kanske var att ta i, men vi behöver i vilket fall som helst inte förminska oss själva. Att det sedan är ytterligare något speciellt med att spela i de nationellt administrerade serierna (division 1 och uppåt) är en annan femma.


Det blev mycket siffror, men förhoppningsvis var det intressant läsning. Om inte annat vet ni nu att det finns division 6 i Göteborg och att det på herrsidan finns 343 lag i de olika serierna.

4 kommentarer:

  1. Statistiknörden har slagit till, igen, för femtielfte gången den senaste dryga månaden. Bra där Gabbe... Personligen tycker jag att div. 2 är höga serier, sett till att det finns 8 nivåer och typ sju miljoner lag i lägre serier än tvåan. Jag förstår också Tobbes resonemang till viss del. Men tvåan ses nog nog som olika hög serie beroende på vad man relaterar till. I norra Sverige är konkurrensen lägre, så att gå upp i norrtvåan från norrtrean blir ett "lättare" (lättare kanske är fel ordval, men det är i alla fall inte en lika brokig väg rent spelmässigt) steg att ta, så tvåan känns inte så hög. Däremot i södra Sverige kan jag tänka mig (utan källor i och för sig) att konkurrensen är stenhård, så när klivet upp till tvåan väl kommer, känns den divisionen som en hög nivå.
    Hoppas jag hjälpte, mer än stjälpte!

    SvaraRadera
  2. Håller med dig Ericson, det är helt klart lättare att ta steget upp till tvåan i norr än i södra sverige, det kan inte ens vi enögda norrlänningar missa=)

    I övrigt är det så roligt inlägg, riktigt intressant faktiskt och jag håller med om att tvåan skulle kunna vara en hög serie men vi som sysslar med handboll har inte lyckats göra detta till en bra serie. Mer än hälften av spelarna tränar säkert bara två pass i veckan och matcherna besöks ju i snitt bara av 50-100 per! Arrangemangen är dåliga och de känns definivt inte som att det är en av sveriges högre serier. Nej vi får helt enkelt se till att träna bättre så inte en massa avdankade lirare på 40 år kan husera i tvåan för så länge de är så kan jag inte riktigt ta serien seriöst=)

    SvaraRadera
  3. Absolut! Det är sällan man som spelare upplever ett ordentligt arrangemang kring matcherna. Visst finns det sådana på sina håll, men jag tror att bra arrangemang mer överlag är viktigt för intresset för handbollen.
    Vad gäller 40-åringarna, (vi har ju vår Aris och AIK har någon tror jag) kommer de att finnas i tvåan så länge de håller och platsar. Så med ökad träningsdos på många lag kan nivån på spelet höjas ytterligare några snäpp. Det i sin tur bidrar ju till vår efterlängtade känsla om att div 2 är en hög serie.
    Väl mött!

    SvaraRadera
  4. Trevligt att statitstiken förnöjer. Jag kan inte annat en hålla med er. Det är upp till oss att höja nivån på division 2. Dock är det ju tyvärr bara ni i Brännan som på allvar kan sägas göra allt som står i er makt.

    Tobbe, instämmer helt i att just träningsdosen och matcharrangemangen är de springande punkterna på de flesta håll i tvåan, men förhoppningsvis kan det förbättras framöver.

    Om inte annat är det ju goda incitament att satsa mot ettan. Det är inte för inte som man säger att det är det största klivet i dagens handbollssverige. Möjligtvis untantaget Ricoh (men även de tränar bra med division 2 mått mätt numera) finns där inga lag som inte tränar med såväl kvalitet som kvantitet.

    Det handlar egentligen bara om att var och en (föreningarna och deras representationslag i norrtvåan) måste gå till sig själv och peka ut riktningen för verksamheten. Ingen skulle bli gladare än jag om standarden på och proffesionaliteten i norrtvåan höjdes ett flertal snäpp.

    Där är ni i Brännan föredömen och har ni bara tålamod kommer det att ge reultat, kanske redan innevarande säsong. Fortsätt så!

    SvaraRadera