söndag 5 februari 2012

Sjöberg summerar (div. 2N omg. 16)

Hela åtta matcher har i helgen avgjorts i norrtvåan och det har blivit dags att summera dessa. Matcherna Kiruna HK - AIK och Malmbergets AIF - AIK hör formellt sett till omgång 15, men då de har spelats denna helg får de plats i den här sammanställningen.

Kiruna HK - AIK Handboll, lördag 16:00 Kiruna Sporthall

Slutresultat: 25 - 36

Mitt tips: 18 - 30

Gladhs tips: 18 - 26

Beträffande slutresultatet finns det inte mycket att säga; AIK gjorde vad som förväntades av dem. Likväl var det en nödvändig seger för att kunna haka på tåget i jakten om kvalplatserna.

* * *

Malmbergets AIF - Kungsängens SK, lördag 16:00 Malmbergets Sporthall

Slutresultat: 16 - 32

Mitt tips: 34 - 27

Gladhs tips: 36 - 27

Samtliga spelare på plats, hemmaplan och ett på pappret överkomligt motstånd. Då trodde åtminstone jag på hemmaseger. Kanske var även malmbergetspelarna själva lite väl segersäkra, för maken till utskåpning får man leta efter. Kungsängen måste ha fått till en fullträff, men trots det tycker jag att lagen i grunden är ganska jämna. Det visade ju inte minst höstens oavgjorda möte i Ekhammarhallen.

Malmberget ligger nu riktigt risigt till med fyra poäng upp till närmaste placering ovanför kvalstrecket och bara tre ner till Sikeå, som nog känner viss vittring nu. Malmberget måste börja ta poäng om man ska vara helt säker på att undvika platserna elva och tolv. Dags att slå Isomäki en signal trots allt?

Kungsängen å sin sida visar att man ska förbli ett division 2-lag och kan man bibehålla den här positiva trenden serien ut finns det en -- om än mycket liten -- möjlighet att blanda sig i tredjeplatsen.

* * *

Jakobsbergs GoIF - Sikeå SK, lördag 16:00 Viksjö Sporthall

Slutresultat: 24 - 26

Mitt tips: 30 - 22

Gladhs tips: 29 - 21

Omgångens knall stod Sikeå för när man besegrade ett stukat Jakobsberg. Hemmalaget kom från förra veckans sköna seger mot Hornskroken och nu såg man säkerligen sin chans att vinna två matcher i rad. Nu blev det istället en blytung förlust och gapet upp till Sundsvall närmast strecket är nu tre poäng. Avståndet är egentligen ingenting, men ställer man "Jakans" poängproduktion mot Sundsvalls ser jag inte hur man ska kunna undvika kval. Dock innehar man i nuläget niondeplatsen, vilket kan visa sig guldvärt. För visst är det lite skillnad på att möta Enköping och att ställas mot Umeå eller Norrfjärden i ett kval. Kampen med Malmberget blir här högintressant. Eller kanske blir det Sikeå som kniper en av kvalplatserna. En rafflande vår i bottenträsket väntar.

Brännans IF - Lidingö SK, lördag 16:30 Öbacka SC

Slutresultat: 30 - 27

Mitt tips: 26 - 24

Gladhs tips: 28 - 26

Äntligen ger det resultat att tippa mot den gängse uppfattningen. Brännan visar återigen vilket starkt hemmalag man är och Lidingö fick smaka på årets blott andra förlust. Jag bjöd på en längre utläggning om Brännan redan igår och tänker inte upprepa mig, men vi kan helt klart konstatera att Brännan är vårens lag så här långt.

För Lidingös del är det förlusten till trots ingen fara på taket och den marginal till bakomvarande lag som man byggde upp under hösten är för stor för att ens Brännan ska kunna hota ö-laget. Ur planeringssynpunkt måste tabelläget vara en dröm, då man redan nu kan påbörja förberedelserna inför återkomsten i norrettan.

* * *

Kiruna HK - Kungsängens SK, söndag 12:00 Kiruna Sporthall

Slutresultat: 23 - 39

Mitt tips: 24 - 33

Gladhs tips: 24 - 32

Ännu en mycket övertygande seger av laget från norrort och fyra poäng av fyra möjliga i Lappland är inte annat än imponerande. Kungsängen tillhör helgens stora vinnare och med tre poäng ned till negativ kvalplats kan man börja blicka uppåt i tabellen. Frågan är hur långt det kan räcka, men med lagets nuvarande "flow" kommer man att ta fler segrar av bara farten. Hornskroken kan nog vänta sig en svettig resa i Ekhammarhallen nästa helg.

Kiruna hade ännu en resultatmässigt tung helg och efter en spelledig helg veckan som kommer väntar dubbelmöten med oss i Vassunda och Lidingö. Kiruna har det allt annat än lätt.

* * *

Sundsvall HK - Lidingö SK, söndag 13:00 Skönbergs Sporthall

Slutresultat: 15 - 23

Mitt tips: 23 - 29

Gladhs tips: 16 - 29

Efter att ha släppt in 30 mål i gårdagens match mot Brännan var Lidingö idag nere på vad som väl får ses som mer normala nivåer. Lidingö har ett ramstarkt försvar och inte blev det lättare för Sundsvall när Oscar Gill tvingades uppsöka sjukhus och sy sju stygn. Dessutom var ordinarie niometersspelarna Olle Fandén och Mattias Nordholm enligt uppgift inte i helt speldugligt skick. Med hänsyn till detta och den tunna trupp Sundsvall förfogar över får man säga att det är starkt att "bara" förlora med åtta mål mot överlägsna serieledaren.

Lidingö tog således två poäng av fyra möjliga i helgen och det var nog precis vad som krävdes för att definitivt säkra seriesegern. I teorin kan man fortfarande tappa seriesegern, men fem poängs marginal till Brännan känns som åtminstone två för mycket.

* * *

Malmbergets AIF - AIK Handboll, söndag 13:00 Malmbergets Sporthall

Slutresultat: 21 - 22

Mitt tips: 23 - 26

Gladhs tips: 27 - 26

Efter storförlusten igår var det med all säkerhet ett revanschsuget hemmalag som tog sig an AIK. Viktig match för båda lagen, där AIK alltså drog längsta strået i vad som måste ha varit en spännande tillställning. Segern innebär att AIK bara är en poäng ifrån den kvalplats som vi i nuläget innehar.

Malmbergets å sin sida grämer sig säkert mycket då man nu med största sannolikhet tvingas försöka kvala sig kvar. Dock gäller det att hålla Sikeå på behörigt avstånd samt att försöka ta sig förbi Jakobsberg. Av såväl ekonomiska som sportsliga skäl är det fördelaktigt för MAIF att undvika Enköping. Umeå eller Norrfjärden känns som sagt som beskedligare motstånd.

* * *

HK Cliff - Sikeå SK, söndag 13:15 Skärholmshallen

Slutresultat: 31 - 15

Mitt tips: 23 - 18

Gladhs tips: 22 - 15

För första gången den här säsongen förmår Cliff att göra mer än 30 mål i en och samma match. Överraskande måste jag säga, men vad som verkligen imponerar är att man gör det utan att göra avkall på defensiven. 15 insläppta är bra oavsett motstånd. Cliff är nu uppe på samma poäng som oss och fortsätter man på det här viset blir laget från Stockholms södra förorter en obehaglig utmanare i racet om kvalplatserna.

Sikeå å sin sida måste ha svävat på moln efter gårdagens seger mot Jakobsberg. Någon annan förklaring till dagens storförlust kan jag inte tänka mig. Nog för att Cliff bör besegra Sikeå alla dagar i veckan, men att släppa i 30 mål mot Cliff kan aldrig vara godkänt.

Likväl var den här helgen ett fall framåt för västerbottningarna, som nu har en realistisk chans att passera Malmberget (och kanske även Jakobsberg) i botten.

* * *

Sammanfattningsvis kan man säga att Brännan har kopplat ett visst grepp om andraplatsen samt att det blir en knallhård uppgörelse om den andra kvalplatsen till division 1. Med sex omgångar kvar att spela skiljer det bara tre poäng mellan oss i Vassunda på tredje plats och åttondeplacerade Sundsvall. Sex lag är således med i kampen om kval uppåt.

Helgens stora förlorare är Jakobsberg och Malmberget som i och med sina förluster tappade mark och nu ser ut att få kvalspela för förnyat kontrakt.

* * *

Spanade in det allsvenska toppmötet mellan Skånela och Lindesberg idag (en riktigt bra handbollsmatch för övrigt) och det kan åter konstateras att norrtvåans bidrag till allsvenskan fortsätter att göra bra ifrån sig. Patrik Unroth (tidigare Jakobsberg) fixade en straff, gjorde mål på sitt enda avslut och stod för en prickfri insats i defensiven. Tomas Hagman (tidigare AIK) missade ett avslut, men utöver det hade han knappt ett fel. Handboll handlar om att ta beslut och bra spelare fattar rätt beslut (nästan) hela tiden. Hagman var en sådan spelare idag. Diagonala smörpass från sin högernioposition ned till vänsterkanten varvades med skott utifrån och breda satsningar utsida två samt en rad inspel till linjen. Han mattades något i andra halvlek, men i första var han en starkt bidragande orsak till Skånelas fina anfallsspel.

Om någon undrar över slutresultatet, så vann Skånela med 31-29.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar