söndag 26 februari 2012

Det jämnar ut sig...

Match mot Hornskroken i Hildursborg igår och sett till förutsättningarna gör vi en av säsongens bästa insatser. I motsats till tidigare besök i Norrland den här säsongen öppnar vi matchen strålande och går snabbt upp i en fyramålsledning. Försvarsspelet är inledningsvis mycket dynamiskt och det är egentligen bara Jens Nilsson på högernio som vållar oss några problem. Med direktiv om lägre utgångsläge på vänstertvå kommer vi emellertid till rätta med detta och Oskar Ageborg får då stopp på kraftpaketet Nilsson. Lägg där till ett lysande målvaktsspel och vi kan gå ifrån med några ofantligt sköna kontringsmål. Offensivt är vi kreativa och jobbar metodiskt, vilket medför att vi kommer till lägen över hela banan. Om det bara var vi som var bra första 15 eller om en viss underskattning förelåg från Hornskrokens sida vågar jag inte sia om, men klart är i alla fall att hemmalagets tvingades till en time out efter halva första akten.

Fram till paus får Kroken bättre ordning på sitt offensiva spel samtidigt som vi blir lite slarviga i avslutningslägena. Dock fortsätter vi komma till bra lägen och även om vi släpper upp bodensarna till ett ettmålsunderläge i paus är känslan fortsatt god.

Upptakten av andra halvlek blir emellertid inte alls som vi tänkt oss och några efter några riktiga bjudningar till slarvpassningar har ledningen förbytts mot ett tvåmålsunderläge. P-O slänger in TO-kortet och vi lyckas få stopp på blödningen. Sedan följer en lång period där lagen byter mål innan vi med några minuter kvar av matchen kan återta ledningen. Hornskroken kvitterar till 28-28 och med klockan på 29:00 går vi till anfall. Obehaglig tid det där och vi lyckas inte behålla bollinnehavet tiden ut. Istället blir det Kroken som får sista chansen, men anfallet tycks rinna ut i sanden. Ett sista frikast blir det dock och efter viss diskussion om den kvarvarande tiden beslutar domarna att tiden är ute och att endast frikastet återstår. Resten går knappt att sätta ord på, varför jag nöjer mig med att konstatera att Mattias Söder med sin överskruv får till en riktigt fullträff. Efter noggrann videogranskning kan vi bara konstatera att bollen tar en perfekt bana över vår försvarsmur och via stolpen passerar in i mål.

Ett brutalare sätt att förlora på är svårt att tänka sig, men den oerhört svidande förlusten till trots kan man inte blunda för vilken fin prestation vi står för. Med två avbytare, såväl yngre som äldre broder Gladh småskadade, magåkomma på Ageborg och mig själv på en (åtminstone i division 2) ovan mittnioposition genomför vi matchen med bravur och kunde man dela ut rättvisepoäng hade vi definitivt gjort oss förtjänta av sådana idag. Ingen faller ur ramen och det enda som egentligen fäller oss är den tråkiga inledningen på andra halvlek samt att vi missar för många avslut i bra lägen.

Från matchen kan det också konstateras att det här med flytmål allt som oftast jämnar ut sig i slutändan. I höstens möte med AIK avgjorde vi genom ett höstlöv i slutsekunden och nu grinade oturen oss i ansiktet. I en match som kunde ha slutat hur som helst och där det kanske var så att oavgjort framstod som det logiska resultatet hade Kroken marginalerna med sig och det är inte mycket att göra åt det. Nu fick bodensarna glädjas åt segern och att man med all säkerhet har säkrat kontraktet till nästa års norrtvåa. För vår del väntar en ny uppgift mot Sikeå och det känns oerhört skönt att få omedelbar chans till revansch. Det sista man behöver efter en förlust av det mest förargliga slaget är ett två veckors speluppehåll.

Kan inte nog framhålla laget idag och jag måste säga att det go som vi hade i synnerhet under den förträffliga matchinledningen var något vi inte upplevt på hela säsongen. Samtliga, från eldsjäl Anders Joelsson till spelarna på banan, visade en enorm glöd och inställningen var en fröjd att skåda. Kan vi ta med oss den biten framöver (redan om några timmar får vi ju ett utmärkt tillfälle att upprepa det hela) är mycket vunnet.

Kollektivismen till trots ska jag passa på att framhålla några spelare lite extra. Simon Bergström visar varför han är en given kandidat till årets målvakt och särskilt i första halvlek är han fenomenal med en räddningsprocent på 60 (50 sett över hela matchen). Även Krokens Tor Reimer Rasmusson gör en bra match i hemmamålet. Thomas Göthe-Andersson tar revansch för sin insats mot Kiruna och när det ska till att avgöras i slutet visar han vägen med kalla avslut och kloka beslut. Ovärderligt med den erfarenheten en helg som denna. Även bloggkollega Gladh ska väl omnämnas för sin första halvlek, där han är hundraprocentig och lyckas med snart sagt allt. Knorren var så klart den givna höjdpunkten. Sist men inte minst förtjänar Oskar Liljebris en skopa beröm. Med sina kvicka fötter vållade han ständigt problem för hemmaförsvaret och efter att han gång på gång överlistat Rasmusson i hemmamålet med smarta avslut blev han även punktmarkerad en kortare period. Även försvarsarbetet var mycket bra från Liljebris sida.

Blev nästan hela laget där och då har jag ändå inte nämnt Andreas Gladh, som med den äran gör a-lagsdebut och noteras för tre mål som "felhänt" högersexa. Mycket bra Andreas!

I hemmalaget stod som vanligt Johan Gross i centrum, men de elva målen till trots har han ingen toppendag. Faktum är att Simon har övertag på honom från kanten samt räddar en straff och ett friläge från lundapågen. Likväl kan det inte bortses ifrån att han är oerhört nyttig för sitt Kroken. Innan matchen hade vi pratat mycket om att inte låta rörlige och innovative Mattias Söder springa fritt bakom lyftande försvarare och med facit i hand får vi säga att vi lyckades ganska bra. Endast två spelmål från Söder hör inte till vanligheterna. I övrigt tog Jens Nilsson stort ansvar och även Fredrik Ström var kreativ på mittnio innan han tvingades utgå på grund av skada.

Vill till sist passa på att säga att man känner en viss stolthet över att det kan vara så gemytlig stämning på handbollsplanen trots att matchen är jämn och mycket står på spel. Kan av egen erfarenhet säga att så verkligen inte alltid är fallet i andra sporter, tänker då framförallt på fotboll. En eloge till båda lagens spelare och ledare för detta samt att båda lagen bjuder upp till en riktigt välspelad och trevlig handbollsmatch.

Målskyttar:

Hornskrokens IF: Johan Gross 11 (4), Jens Nilsson 6, Fredrik Ström 5, Mattias Söder 3, Erik Widman 2, Johan Höjsten 1 och Henrik Johnsson 1.

Vassunda IF: Oskar Liljebris 7, Thomas Göthe-Andersson 5 (1), Magnus Gladh 4, Oskar Ageborg 3, Andreas Gladh 3, Gabriel Sjöberg 3 och Robin Wahlgren 3.

Utvisningar:

Hornskrokens IF: 4 x 2 min

Vassunda IF: 3 x 2 min

Resultat division 2 norra omg. 19:

Hornskrokens IF - Vassunda IF 29 - 28
Jakobsbergs GoIF - Malmbergets AIF 24 - 20
Kungsängens SK - Sundsvall HK 35 - 28
AIK Handboll - Sundsvall HK söndag
HK Cliff - Malmbergets AIF söndag
Sikeå SK - Vassunda IF söndag

* * *

Kungsängen gjorde jobbet mot Sundsvall och nu väntar ett riktigt hett möte mot Brännan nästa helg. Det lär bli två lag med hyfsat självförtroende, eller vad tror vi?

* * *

Jakobsberg är efter dagens seger med all sannolikhet ett division 2 lag även nästa säsong. För inte torskar man väl ett kval mot tvåan i division 3 norra (just nu Umeå IK HF)?

* * *

Malmberget får ställa in sig på att först och främst hålla undan för jagande Sikeå. Lyckas man med det blir det sedan till att hoppas på något av ett mirakel om man ska slå Enköping i kvalet. Tungt var ordet.

* * *

Tror att Sundsvall kan ställa till det för AIK

* * *

Hoppas inte det gick allt för illa med Fredrik Ström. Axeln såg inte ut att må helt bra.

* * *

U-laget tappade en pausledning med fyra mål till förlust i bortamatchen mot Avesta Brovallen HF. Snopet och det innebär med all säkerhet att Ceres spelar i division tre kommande säsong. Bara att ta nya och andraplatsen kan som sagt visa sig oerhört värdefull.

* * *

Damernas a-lag går som tåget och igår besegrade man uppsalalaget HK 71 med 32-13 hemma i Alsikehallen. Imponerande siffror det där och allra mest imponerade Therese Lundström, som stod för 15 (!) mål. I och med segern har man nu rejält häng på femteplatsen.

* * *

Om en dryg timme bär det av mot Robertsfors. Avkast sker 14:00 och vi är fast övertyagde om att upprepa insatsen från igår. Då ska Sikeå vara riktigt bra för att slå oss. Tack vare Sikeå liverapporteras matchen och ni följer den längre ned på sidan. Sändningen startar 13:00.

5 kommentarer:

  1. AIk körde över Sundsvall fullständigt idag 36- 22 , 18-4 i paus.
    AIK omutbara bakåt i första.

    SvaraRadera
  2. Fredrik Ström fick axeln ur led och kommer att vara borta resten av säsongen. Kommer med stor sannolikhet att betyda operation med allt vad det innebär.

    Vi hoppas att han tar sig tillbaka till den fina form han visat under detta år.

    Tungt...

    SvaraRadera
  3. Riktigt tungt och tråkigt för er, Fredrik själv och hela serien. En företagsam och rörlig mittnia är han. Tyckte han var riktigt bra igår innan olyckan var framme.

    Lycka till framöver och hoppas att Fredrik kommer tillbaka i träning så snart som möjligt.

    SvaraRadera
  4. Söders slunga! ("backhand topspin" tror jag man kalla det)

    Till den lite mer glädjande biten i denna match för vår del så kan man inte låta bli att lägga upp denna:

    http://www.youtube.com/watch?v=WFx3qRWy1rY

    ...vid ca 1:05:40.

    Det kan vara ytterst små omständigheter som avgör en match. Med tanke på historiken emellan lagen så känns det extra snopet att det slutar på detta sätt. Kekke kvitterade ju på staff till 38-38 för två år sen.

    Vi tycker ju att detta är fantastiskt roligt men det är med hatten av för en riktigt bra insats av hela Vassunda.

    SvaraRadera
  5. Vill bara passa på att lyfta det sista stycket i texten om vår match. Riktigt gemytlig stämning, trots tajt match och mycket som står på spel för båda lagen. Tror att ert fina arbete med denna sida, och tidigare Tobias sida Norrlandshandboll, bland annat bidragit till detta genom mer interaktion mellan lagen i serien. Kul också att se att Kungsängen dragit igång en blogg, och jag hoppas att initiativ av denna sort fortsätter även kommande säsonger.

    SvaraRadera