måndag 6 februari 2012

Enkelspårigt i Sundsvall

Som bloggkollega Gladh redan har låtit meddela kör vi den här veckan en miniserie med fokus på domarna och vad passar väl då bättre än att grunda med lite statistik. Tabellerna nedan visar domarstatistik baserad på respektive lags hemmastatistik (figur 1) samt domarstatistik med hänsyn till norrtvåans geografisk skiljelinje (figur 2). Anledningen till att endast hemmastatistiken är inräknad är att det tydligare återger de faktiska omständigheterna på domarfronten. Tar man med respektive lags bortamatcher blir det svårare att urskilja de intressanta delarna, även om det naturligtvis inte förändrar sakläget i sig. Den geografiska uppdelningen är av naturliga skäl gjord mellan lagen i stockholmsområdet (6 stycken) och lagen från Norrland (6 stycken).






Det finns en hel del intressant att utläsa ur tabellerna ovan, men det som verkligen drar ögonen till sig är Sundsvalls statistik. Laget har i fyra av höstens fem hemmamatcher haft samma domarpar (Börje Westerlind och Magnus Viklund).

Det mest uppenbara är att det föreligger en märbar domarbrist i Norrland. Det är i sig beklämande, men jag kan inte låta bli att tycka att det är ett stort problem också rent sportsligt (den ekonomiska sidan av det hela ska vi bara inte tala om). Under föregående säsong (i division 3) hade vi en situation snarlik den Sundsvall har i år och även om domarna klarar av att hålla sig sakliga och opartiska är det så att man som lag och domare utvecklar ett osunt förhållande till varandra. Det har i mina ögon gått lite för långt när man tilltalar varandra vid namn och vecka efter vecka kör seminarieliknande diskussioner utanför (eller till och med i) domarrummet. Jag säger inte att så är fallet med Sundsvall, men det finns en poäng i att inte döma samma lag vecka ut och vecka in. Om inte annat är det bra om man som domare inte känner spelarnas spelstil för bra; när spelarna är nya bekantskaper för domarna (inbillar jag mig i alla fall) borgar det för en objektivare bedömning. Detsamma gäller så klart spelarna, som om de ständigt har samma domare kan dra fördel av att de vet var nivån ligger -- förutsatt att rättskiparna är konsekventa så klart. Slutligen ska man inte underskatta den subjektiva sidan av det hela. Hur uppfattas det utåt när man hela tiden använder sig av samma domarpar?

18 kommentarer:

  1. Korruptionen som fortgår uppe i Norrland blir allt tydligare..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Korruption = missbruk av ämbete eller annan förtroendeställning till egen vinning, främst genom tagande av mutor eller givande av mutor (bestickning). På grund av korruption kan det uppstå ineffektivitet och rättsosäkerheter i system varför samhället genom lagstiftning söker att förebygga detta.
      Tror inte för en sekund att domarna i norr får en spänn, pryl eller annat från klubbarna som skulle påverka deras matchbedömning.
      De får som alla domare beröm när de är bra och kritik när de är dåliga!

      Radera
    2. Jag vet att domare i Sikeå Sk får en kopp kaffe, 2 mackor(ost,skinka,tomat,gurka) innan match. Måste vara det knorrflipp syftar på!

      Radera
  2. Skulle vilja veta vilket lag som har bäst resultat hittills uppe i norr? Kan det stå mellan Vassunda, Ksk , Lidingö ? Med vänlig hälsning, ! Ksk skribenten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gillar inte din vinkling mot lagen i norr, ska du inte ställa samma fråga mot Stockholm då? Lyft blicken!

      Radera
  3. Kom igen. Inte fan handlar det om "fusk". Givetvis finns en poäng på att "samma" domarpar skapar en relation till spelarna / ledarna. Vi måste komma ihåg att de flesta domare är hyfsat duktiga och har en proffsig instälning till sporten. Skulle vara intressant att lägga upp statistik på hemmamatch : utvisning motståndare och hemma lag. Röda kort osv. Tycker om man ska nagelfara detta så skulle det vara intressant att få tidpunkter på utvisningar/röda kort. Är övertygad om att de flesta hemmalag har "mindre" utvisningsminuter än borta. Dock har jag ingen statistik på det, utan mer "känsla" Har ni proffsbloggare ;) möjlighet att ta fram det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är redan planerat. Dock bra idé att titta på tidpunkten för utvisningar och sådant. Det säger ofta någonting och det är ju inte första 50 minuterna av en match som är svåra att döma, det är sista 10 när allt ska avgöras.

      Radera
    2. Exact, Sjöberg. Eller om ett lag har 8-9 utvisningar innan 50 spelade min. Blir det då "snygga" till statistiken och ge de andra laget utvisningar.
      Dvs matchen redan avgjord, du vet, man kan vrida och vända på allt!!

      Tycker ni har en strålande blogg. Keep up the good work

      Radera
    3. Tack! Vi gör vårt bästa.

      Radera
  4. Sjöberg och Gladh gör det igen, ni är ju grymma på att skapa inlägg som i sin tur skapar reaktioner.

    Det här kan man diskutera hur länge som helst och jag vill inte stå utanför detta. Självklart kan man diskutera fördelarna vid att alltid ha samma domarpar och en viss fördel kan man säkert få av detta men att börja kalla domarna för just domare istället för deras namn känns ju bara töntigt. Framförallt när man vet deras namn och då bara gör det som en grej. För den som är någorlunda idrottsintresserad och ser lite elitidrott så kallar spelarna och domarna alltid varandra med namn och de skapar ju en mycket trevligare stämning på plan.

    Så att namngrejjen skulle skapa en fördel köper jag inte, däremot är ju inte alla domare lika bra och de sämre domarna kan ha större problem med detta men då spelar vi också en av de lägsta serierna och då får vi köpa att vi inte alltid har de bästa domarna.

    De jag däremot kan köpa är att hemmaplan ger en viss fördel men så är det väl också i alla idrotter på alla nivåer!? Det handlar ju inte om vilken domare det är utan att domarna överlag alltid väljer att ta hemmalagets parti när man är osäker. Självklart vore det optimalt om man slapp detta men de kommer ju alltid uppstå situationer som är osäkra och då jämnar de ut sig hyfsat mycket eftersom vi spelar dubbelmöten.

    Mest lysande exempel på detta med fördelen i hemmaplan är väl Serbien i EM nu och Sverige i VM för ett år sedan? Då pratat vi ändå världens bästa domare.

    Nu blev det ett långt och osammanhängande inlägg men ni får ju veta mina tankar i alla fall! Alla lär inte hålla med mig men det är väl tjusningen med diskussioner.

    Avslutar med en tanke kring korruptionen i norr.Undra hur tabellen sett ut utan hemmadomare i norrland, spontant antar nog några stockholmare att även vi legat där nere och Jakan legat högre upp för sämre kan det ju inte bli för norrland som har Kiruna sist, Sikeå näst sist, Malmberget nia, Sundsvall åtta och Kroken sjua.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi spelar i serie 4( räknat elitserien, allsvenska, div 1) och i alla fall i Stockholm så går seriesystemet till div6 (alltså 8) så lågt är det inte:)

      Radera
    2. Och frångår vi Stockholmsperspektivet så har vi i Norrland div 3 Norra och då är det således näst lägsta serien...

      Radera
    3. Anonym: Division 4 och neråt i Stockholm är ju korpserier där spelare som aldrig provat på handboll kan spela så jag anser att div 2 inte är särskilt högt.

      Radera
  5. Det är onekligen problematiskt och tråkigt med den domarbrist som råder i handbollen i Sverige, och speciellt i våra norra regioner, eller i Norrland, alternativt Lappland, som ofta är samlingsnamnet på allt norr om Dalälven för de som bor söder därom.

    Det är för övrigt inte bara inom handbollen som det råder domarbrist norröver, fotbollen har det lika kämpigt om inte kämpigare och där använder man sig av endomarsystem långt upp i serierna, dvs. utan assisterande domare på linjerna.
    Det är därför oundvikligt så att domare ofta dömer samma lag flera gånger per säsong och flera matcher i följd.

    Visst skulle det i den bästa av världar vara så att man skulle variera domaruppdragen mer men då måste det rekryteras fler domare inom distrikten och/eller skickas domare mellan distrikten med medföljande kostnader.
    I rekryteringsfallet vilar det ett stort ansvar på klubbarna att ha en aktiv domarrekrytering men på det planet är allt för många klubbar mycket passiva och bidrar på det sättet själva till den sits vi hamnat i.
    I fallet med ”skickedomare” följer det med en kostnad för detta och den kommer då sannolikt att drabba de nordliga lagen hårdare eftersom ”importen” av domare söderifrån torde bli större än vice versa. Inom fotbollen har man ett kostnadsutjämningssystem där klubbarna ansvara solidariskt för domarkostnader över en säsong på så sätt att de som har låga domarkostnader får betala till dem som har högre – Robin Hood typ – jag är dock tveksam till hur populärt detta skulle vara för sydklubbarna. Särskilt sedan vissa uttalanden kommit om att Norrlänningarna skulle ha en egen div. II Norra så Sörlänningar slapp resa…

    Att samma domare, relativt ofta, dömer samma lag är ingen nyhet i ishockeyns elitserie som har cirka 45 domare (20 huvuddomare och 25 assisterande domare) att tillgå för att klara av en elitseriesäsong. Där träffas domare och spelar relativt ofta och jag har med egna öron hört hur spelare och domare kallar varandra vid förnamn under pågående match. Annat verkar lite fjompigt. Jag kan förstå att man i en formell protest eller för att poängtera allvaret i något tar ”domarn” som tilltal. Annars tror jag mer på att en avspänd och familjär stämning gynnar samarbetet mellan spelare och domare på planen,

    SvaraRadera
  6. Först och främst är det otroligt kul med så mycket nyanserade och konstruktiva kommentarer? Fortsätt så!

    När det sedan gäller inlägget är det så att det finns flera lag (de flesta för att vara uppriktig) som har en situation liknande Sundsvalls. Dock var SHK det tydligaste exemplet, varför jag sköt dem i förgrunden. Det handlar alltså inte om någon pik mot just SHK och domarproblematiken gör sig minst lika ofta påmind i Stockholm (och säkert också i övriga delar av landet) som i Norrland.

    Detsamma gäller avseende domarna. Inlägget är på intet vis någon kritik riktad mot Börje och Magnus, det är ju förbundet som tillsätter domarna och inte domarna själva.

    Beträffande tilltalandet vid namn håller jag till viss del med dig, men det känns knepigt att göra jämförelsen med yttersta elitnivå. Att domarna där tilltalar Nicola Karabatic och Filip Jícha vid namn är knappast något problem eftersom de då gör detsamma gentemot spelarna i båda lagen. Dock kan det bli ett problem när man bara tilltalat exempelvis hemmalagets spelare vid namn. Vad ska motståndarna tycka och tänka? Och även om man som motståndare inte bryr sig, så minimerar man risken för tråkigheter i form av rapporter och annat genom att växla domarpar. Det är ett ganska enkelt sett att slippa allt snack och de konspirationsteorier som eventuellt får fotfäste.

    Sedan inser även jag de ekonomiska begränsningarna, men kan man skicka domare från Umeå för en match i Härnösand kan man skicka honom ytterligare några mil söderut till Sundsvall för ytterligare en.

    En lösning som jag tycker är intressant är att till vissa matcher i norrland skicka domare från Stockholm. Lika gärna som två domare sätter sig i bil halva riket för att döma matcher i Kiruna eller Malmberget kan man sätta en eller två på flyget från Arlanda. Är man ute i god tid med domartillsättningen kan det mycket väl bli billigare också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är såklart rätt ute men det finns såklart försvar till allting, visst kan man skicka domarna ytterligare några mil längre söderut men det är ju fortfarande en kostnad som klubbarna måste ta samt ännu en seg och jobbig resa för domarna. För att ta ett exempel så reste våra domare i helgen 100 mil för att döma, det är såklart inte rimligt och varje mil man då kan spara är ju skönt för dessa "hjältar" som ändå offrar hela sina helger för att vi ska kunna lira handboll.

      Utan att vara alltför insatt så tror jag att Börje och Magnus agerar domare i Sundsvall så ofta för att de inte ska döma oss allt för ofta och det vore ju dumt att skicka dem 27 mil norrutom och ta Jan-olof och Mattias samma väg söderut när det lika gärna kan döma 5 mil bort. Det känns väl ganska logiskt?

      Angående att skicka domare söderifrån är absolut inga problem för oss men däremot är jag tveksamma till om domarna är särskilt sugna på att offra en helg för 500kr när man kan vara hemma och tjäna samma pengar. Dessutom skulle de ju innebära att norrlandsdomarna ska åka till Stockholm och vilken stockholmsklubb är beredd att betala dessa resor när det finns domare i hemorten?

      Om vi fortsätter på tilltalsnamnen så kommer det alltid att skapas teorier vad man än kallar varandra. De finns inte någon insatt spelare i div 2 norra som inte vet att Oscar och Börje är släkt och gnäller på detta så att tro att konspirationsteorierna försvinner för att Oscar säger "domarn" istället känns inte särskilt troligt.

      Radera
  7. Thank you for a very interesting article. I greatly appreciate the time you take to do all the research to put together your posts. I especially enjoyed this one!!
    Headhunter Sundsvall

    SvaraRadera