onsdag 8 februari 2012

Konspirationsteorier obefogade

Vi fortsätter på temat domare, men den här gången intar vi en något okonventionell infallsvinkel. Tabellen nedan visar antalet utvisningar, straffkast och direktröda kort uppställda efter hemmalag. Det innebär förvisso att tabellen -- i likhet med serien -- blir lite haltande, men det ska förhoppningsvis inte störa er i era djupa analyser. Ska bli intressant att se vad ni läsare tycker er kunna tolka ut ur detta.

Ett par saker om tabellens utformning. (h) står för hemmalag och (b) för bortalag. I övrigt borde den inte vålla några större problem.

Vad kan man då läsa ut ur tabellen? Ja, antagligen mycket mer en vad man vid en flyktig överblick kan ana. Tänker inte göra några djupare analyser i nuläget, men ett par saker är värda att notera. Bland annat är diskrepansen mellan antalet straffkast tilldömda Sundsvall och deras motståndare vid matcher i Skönbergs Sporthall minst sagt påtaglig. Om detta beror på att Sundsvall spelar ett försvarsspel som inte gynnar motståndarnas straffstatistik eller om det finns någon annan orsak kan jag bara spekulera i. Vidare -- och här kommer det kanske mest intressanta -- synes det svårt att urskilja någon klar fördel (möjligtvis undantaget straffkastfördelningen i Sundsvall) för hemmalaget. Detta svider så klart hos oss spelare som så gärna vill tro att vi alltid motarbetas av domarna så fort vi åker mer än en mil hemmifrån (mer om detta längre ned).




Tabellen nedan är istället uppställd efter spelplats, men innefattar liknande statistik. Kanske att den är något smidigare som analysverktyg betraktad.



Beträffande den upplevda orättvisan avseende domslut på bortaplan kommer här skön läsning för våra rättskipare. Ofta tar man som spelare (och ledare/tränare) till exempel för givet att alla domslut i matchernas slutskede är i hemmalagets favör. Detta är inte fallet i norrtvåan, åtminstone inte sett till utvisningsfördelningen. Dock ska man komma ihåg att handboll är mycket mer en bara utvisningar, men det ger ändå en indikation på att hemmafavören (undantaget eventuellt publikstöd, trygghet i hemmahallen etc.) kanske inte alltid är så påtaglig som vi vill tro. Tabellen nedan, vilken åskådliggör utvisningarnas fördelning över matchens 60 minuter, visar hur otroligt jämn fördelningen av utvisningar mellan hemma- och bortalag är¨. Endast en (1) utvisning skilde under hela hösten.



Vill passa på att tacka den läsare som föreslog en tabell i stil med den precis ovan. Mycket bra idé!


* * *


Läser att anrika Kroppskultur från Uddevalla sparkar sin tränare och att det endast är den fjärde tränaren i år (i de högre nationella serierna) som får veta att han inte längre är önskvärd. Detta är i sig positivt, då det tyder på att klubbarna tror på kontinuitet och därmed avstår förhastade beslut. Likväl kan jag inte låta bli att reagera när det kommer till Kristianstad-tränaren Kenneth Andersson. Andersson har redan tidigare fått veta att han inför nästa säsong kommer att ersättas av förbundskaptenen Ola Lindgren. Givetvis förstår jag hur man tänker (Lindgren är ett namn och med honom kan man skapa ytterligare handbollsfeber i Sveriges handbollsstad nummer ett avseende publikintresse), men kommer det inte oerhört olägligt? Kenneth har tillsammans med Ola Månsson (tidigare damtränare i Eslöv, som coachar första halvlek i byxor och andra i shorts) tagit Kristianstad till nya nivåer. Från att ha varit ett lag för kvalserien är man nu ett lag för slutspel och då väljer man att plocka in Lindgren, som ju inte har visat några resultat som tränare (måhända att han var bra och framgångsrik som spelare). Han blev sparkad från Rhein-Neckar Löwen (visserligen utan att ha förlorat en enda match, men med de resurserna blir klubbledningen lätt kräsen, vilket man kan förstå) och i landslaget är det ju svårt att peka på några enastående resultat (hemma-VM i all ära, men faktum är att vi förlorade lika mycket som vi vann och hade maximalt flyt med övriga resultat samt att vi lyckades vinna "rätt" matcher). Självklart kommer det bli drag kring handbollen i Kristianstad, men jag tror att även Andersson/Månsson hade kunnat skapa något bestående. Dock har de fortfarande chansen till detta och frågan är om jag inte håller lite extra på Kristianstad när slutspelet drar igång.

11 kommentarer:

  1. Kan bara säga grymt gjort! :P

    SvaraRadera
  2. Det var mitt förslag, ett par sockar till den som gissar vilken klubb jag tillhör i Div 2 Norra..
    Jag svarar bara ja, nej o kanske på era frågor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var ett jättebra förslag. Fortsätt gärna. Sockarna kan du ge till Sjöberg. Jag tror att du är ifrån Cliff. (nu får jag väl ett kanske)

      Radera
    2. Nopp, Född i Peking!

      Radera
  3. Bengt Johnsson - BIF9 februari 2012 kl. 10:47

    Fantastiskt bar analys som tar död på allt snack om hemmadomare !!

    SvaraRadera
  4. Tycker snarare statistiken bekräftar det jag upplevde i vårt bortamöte, att Sundsvall har haft fördel på hemmaplan av sina mest frekventa domare. Väldigt tydligt t.o.m.
    I övrigt ser det ut som att Stockholmsdomarna är lite flitigare med tvåorna generellt och att Kiruna och Cliff oftare går över gränsen i försvaret än andra.

    SvaraRadera
  5. Johan: Du kan ha rätt till en viss del men kan det inte vara ett så¨att Sundsvall är bra på att ordna straffar. De har två spelare som är helt skoningslösa och dyker in i varenda lucka som finns och sådant brukar skapa straffar? Jag vet inte om jag är rätt ute men Gladh lär väl snart komma med Sundsvalls straffstatistik på bortaplan.

    Sen kanske domarna hade en dålig dag då du var där Johan köper inte att det var väldigt tydligt för vilken klubb du än tillhör är du ruskigt partisk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För att försöka döda diskussionen räknade jag ut det lite snabbt. 15-15 i straffar på bortaplan. (detta till och med omgång 11)

      Radera
    2. Snyggt!=) 15 borta och 21 hemma låter ju ganska rimligt!

      Radera
  6. MAIF Tobbe, visst är jag partisk men med Gladhs komplementinfo blev det ju ännu tydligare. På bortaplan verkar dom inte "dyka in i alla situationer".

    Jag gillar själv domarparet i fråga (bra nivå och blick)utom just när dom dömmer i Sundsvall, har haft dom flera gånger på olika ställen. Just vår match var katastrofal från framförallt en av domarna. Förutom ett väldigt otrevlig bemötande så var nivån helt olika på de respektive planhalvorna. När man dessutom direkt efter matchen avslutats ställer sig och "snackar skit" bland hemmaspelare och tränare så växer misstron. Detta gör givietvis mig något snabbare till slutsatsen att dom favoriserar SHK i Skönsberg men jag uttryckte bara det alla med lite statistikkunskap anar omedelbart.

    Jag kan även peka på en fördel som vi har haft i några av våra hemmamatcher. Dom har dömts av väldigt ojämna domare där nivån hela tiden pendlar och det vet ju vi(av erfarnehet med dessa domare) medan Stockholmslagen inte känner till det och får fokus på fel saker. Det syns inte i statistiken men har kännts på planen emellanåt.

    SvaraRadera
  7. Inte vet jag Johan men om de har fått 15 straffar på bortaplan och 21 hemma så känns det väl inte alltför orimligt? Alla lag får alltid lite mer med sig hemma än borta och detta är 0,75 straffar mer på hemmamatcherna om snittet håller i sig.

    Du kan inte tänka dig att de haft en dålig dag utan det är solklart att de dömer för Sundsvall? Det jag inte riktigt förstår är varför just dessa domare skulle vara så partiska där, hade det varit i Härnösand så är de ju mer förståeligt.

    Håller helt klart med dig om att Stockholmarna har fel fokus men jag förstår det inte riktigt för de är samma problem där nere, alla bra domare blir ju uppskickade till högre nivåer och vi får behålla de som gillar att synas=)

    SvaraRadera